България: Открий и сподели - паметникът "Създатели на българската държава"

Вижте любопитни подробности за паметника в Шумен
29 дек 2023 20:30, Александър Попов
20

В най-високата част на Дунавската равнина - Шуменското плато, на 28 ноември 1981 година, в чест на 1300-годишнината от създаването на България, е открит паметникът "Създатели на българската държава".

Той пресъздава най-важните моменти от историята на Първото българско царство, като представя хановете Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, княз Борис, цар Симеон Велики и книжовниците Климент, Наум и Ангеларий.

Въздействието от тези забележителни фигури се подсилва от цветните пана на мозайките и фрагментите от надписи, значими за всеки българин. А над всичко това, на 50 метра височина, се извисява фигурата на лъва - символ на българската мощ и жизненост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До 7 преди 3 месеца
Авторът на паметника на Асеневци и този на Създатели на българската държава е един и същи човек. Прави проверка преди да се изказваш.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това е абсолютно грозилище. Как някой изобщо го смята за изкуство не е ясно. Този паметник може да се ревизира и фигурите да придобият човешки вид. На този етап са просто ръбати камъни, облицовани с шарена мозайка. Нищо повече, нищо по-малко.
13
1
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 3 месеца
Веднага да се демонтира паметника, загрозява простора на простиращите у Шумен
12
3
 
4
 
! Отговори
шуменец преди 3 месеца
истинската България е до Търновград, оттам на запад са само хуни и печенези, варвари и вандали! а до пишештите тук профани....защо Крум Дамянов не е направил Аспарух красив като Аполон, а лъва като френски пудел, защото с тези геометрични форми е отразил грубостта на една епоха в която се ражда държавата на прабългарите! ...но тези неща са далече от промитите ви кр-атуни!
11
20
 
1
 
! Отговори
Александър Попов преди 3 месеца
Този символ на съветското подтисничество трябва да бъде демонтиран! И без това е видно с просто око, че е опасен за посещения от туристи!
10
19
 
3
 
! Отговори
Гинес преди 3 месеца
Най-грозния паметник в България за 20 век, сега вече има и по-грозни.
9
4
 
15
 
! Отговори
Варна преди 3 месеца
Най-хубав е паметника на Капитан Петко Войвода във Варна пред Тракия! Красив, издържан и ненатрапрващ се, винаги има цветя! Има градинка, винаги има хора, децата играят!Паметник направен както трябва и на каквото място трябва!
8
8
 
7
 
! Отговори
Откри преди 3 месеца
Го бай Тошо. Да се събори! И събореното да бъде открито от денкофф или пеефски! Груууух!
7
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя паметник на българската държава е много грозен, нищо друго не твърдя! Паметника на Асеневци във Велико Търново, също е паметник на българската държава и е много красив! Просто единия създател е бездарник, а другия, доколкото помня арх.Крум Дамянов е направил всичко както трябва, а не такава грозотия!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това сега ще го разглобяваме ли
5
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе, ние българите сме единствените в света, които вдигат паметници на руските пиянки, изпили бръснарския одеколон от бръснарниците на българската Държава!
4
16
 
8
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Кинефити що разрушиха паметника изобразяващ семейство?Щот разбирането им за семейство не включва жена.
3
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЪБОРЕТЕ И гАЛОША ОТ ПЛОВДИВ, ЩОТО Е СИМВОЛ САМО НА РУСКИТЕ ПИЯНИЦИ У НАС!
2
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паметника не е хубав, вярно български е, но има много зловещ и стряскащ вид! Кое *** го е измислило с тоя дизайн?
1
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДА СЕ СЪБОРИ! Строено е от комунистите и в типичния стил за 80-те години. После продължете с АЕЦа, язовирите, ВиК, Електропреносната мрежа и всички пътища построени между 1944 и 1989г. Не се ограничавайте с Альошата в Пловдив и паметника в София. Моля ви се! Съборете всичко комунистическо и да оставим това построено от демуйкрацията. Тъкмо ще има много повече място за резервати на дивата природа, че не знам колко е построеното от демуйкратити!

Спонсорирани публикации