Студенти хакнаха автомобилите на Tesla с оборудване за... 600 евро

Те са открили и потвърждение за тайния режим Elon
29 дек 2023 15:55, Нели Христова
27
Студенти хакнаха автомобилите на Tesla с оборудване за... 600 евро
Снимка: БГНЕС

Екип от германски студенти по компютърни науки са проникнали в автомобилната операционна система и автопилота на Tesla. Те са постигнали това с оборудване, което е струвало само... 600 евро.

В продължение на няколко години хакерите са тествали защитите на производителя на електрически автомобили, обикновено без да покажат много за усилията си.

През март на една група от експерти по киберсигурност, базирани във Франция, са и нужни по-малко от две минути, за да получи достъп до някои от бордовите компютри на автомобил Tesla от разстояние, което им позволява да включват и изключват светлините, да натискат клаксона и да активират чистачките на предното стъкло.

Пет месеца по-късно изследователи по сигурността в Германия разбиха процесора в друга система на Tesla, подчертавайки уязвимост, която може да позволи на технологично умели или необичайно пестеливи драйвери да подмамят системата да отключи функции, за които не са платили.

Използвайки много подобен метод, екип от същия Берлински университет организира нападение дълбоко в електронните недра на автопилота. Наред с други неща, те откриха намеци за тайна настройка, наречена "Elon mode" – на името на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск – която изглежда позволява напълно автоматизирано шофиране, без обичайната нужда шофьорът да почуква волана от време на време, за да доказват, че обръщат внимание.

За щастие на собствениците на Tesla, атаката изисква физически контакт с веригата и не може да бъде извършена от разстояние. Въпреки това може да се използва от конкуренти за кражба на технологията на компанията.

Известно като "срив на напрежението", то включва кратко променяне на захранването, което принуждава системата да изостави защитата си за част от секундата. Въпреки че този времеви прозорец беше твърде кратък, за да пренесе всички данни на компютъра, той позволи на изследователите да правят "моментни снимки" на всеки две секунди или така.

Те включват записи от камерите на превозното средство и някои от маршрутите, по които е минал преди това.

По-примамливо е, че изследователите откриха и код, който изглежда потвърждаваше съществуването на настройката на режима Elon, известна още като "пълно самоуправление", за която се смята, че е скрита, но се предоставя на определени избрани потребители на Tesla.

Резултатите бяха представени на хакерския конгрес на Chaos Computer Club в Хамбург в сряда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Batman преди 3 месеца
Е то ако Струва 6000евро то ще ти я продадат на цена която няма и да смееш да я сънуваш.. всеки слага ментета както в днешно време всеки по един дизайн и един таблет пред шофьора и хайде колко е стока колата вече ще разбереш..няма вече коли за джоба ами само за кеф дизайн и нищо качество.. сега печелят повече производителите и авточастите,
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Мдаа никога? А живот и здраве след 10 години кво ще караш?
19
1
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Т.е. проблема е че потребителите щели да ползват екстри за които не са платили. Ще падна от смях.От тия нови *** с интернет връзка няма да си купя никога.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всяко "ако" може с три команди откраднати от интернет да събори мрежа. Но няма мозък да направи система която помага на хората. Това са ши ле тата наричани за хакери. Дри с лю вци!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нела пак е кълвала и дращила глупости от тук от там.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иха.. Хакваш компютъра и колата се самооткрадва и отива на зададен адрес за детайлна разфасовка...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 12.... Демек ще трябва да бръкнат в ауспуха на колата...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами щом са хакнали Tesla, значи и банки и банкови сметки на хора и фирми или информация могат да хакнат.:))
13
1
 
7
 
! Отговори
Днес е СУМП преди 3 месеца
Сайт за Упражнение на *** Писатели
12
1
 
18
 
! Отговори
пестелив драйвер преди 3 месеца
"Изисква физически контакт с веригата." Айде стегнете се малко.
11
0
 
19
 
! Отговори
Димо преди 3 месеца
"необичайно пестеливи драйвери" абе мързели, поне като ползвате Google за превеждане, после четете какво сте сътворили!!!
10
0
 
13
 
! Отговори
Бай Чеп преди 3 месеца
"Боже, колко мъка има по тоя свят, боже"!(Й.Йовков). Абе г-це(г-жа) Н.Христова, кога най-после ще се откажете от журналистическите си напъни? То на тази Ви "публикация" и първолак би се задавил от смях.Ами когато преписвате нещо поне го представяйте в оригинал, а не го "преразказвайте", защото никак не Ви се получава. Нищо лично! Весело посрещане на НОВАТА 2024 година!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аре елате ми хакнете ладата 1500, смееешници!
8
3
 
19
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
дойдат да хакнат дедовия Москвич! Нема чупене!
7
4
 
7
 
! Отговори
bai onzi преди 3 месеца
сефте ...отворих няколко с Flipper, HackRF1 и SDR dongle а на един магазин смених надписа на нещо неприятно за Путин :) ама Бай *** все ми повтаря как АЙ ТИ-тата не ставаме за нищо :)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това вече е доста стара новина. От година има хакери които хакват Тесла. Блокират колата, нито се отключва нито пали. Трябва да им преведеш определена сума, обикновено в криптовалути и я отблокираат. Ако я закараш в оторизиран сервиз на Тесла да я разблокират, обикновенно излиза по-скъпо от колкото да платиш на хакерите.
5
0
 
16
 
! Отговори
He/\u, преди 3 месеца
Като го ползваш тоя преводач, поне си проверявай после съдържанието, че много неграм0тно звучи! Какво е това "на всеки две секунди или така"?!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема ора в сайта, сичко яде и пие
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на студентите :)
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само като почнеш да четеш "статията" и може да се досетиш коя е "авторката' :))))