Чудото Чунцин - най-големият град в света, където живеят пет Българии

Китайското чудовище е с 38 общини и 11-милионен център
30 дек 2023 14:55, Петър Бойчев
59
Чудото Чунцин - най-големият град в света, където живеят пет Българии
Снимка БГНЕС

Чунцин е най-големият град в света. Само в идеалния му център живеят почти два пъти повече хора, отколкото в България. В Китай той е известен. Но защо почти никой в чужбина не е чувал за него, пише Deutsche Welle.

Чунцин, който се намира в Югоизточен Китай, е най-големият град в света. Неговата територия е колкото тази на Австрия и на нея живеят около 32 милиона души. Градът наистина е огромен - има 38 района и общини. А жителите на идеалния му център са "относително" малко - 11 милона или над три пъти повече от берлинчани. Заради благоприятното си географско разположение градът е най-важното икономическо средище на Източен Китай.

Градът с много имена

Чунцин има много имена: градът планина, градът огън, градът парти. Той е разположен на етажи в полите на планините и е пълен със стълби. От тях идва още едно от неговите имена - фитнес студио под открито небе. Освен това го наричат и "столица на мотоциклетите" - градът е хълмист и просто няма как да се карат велосипеди.

В Китай и в Азия Чунцин отдавна се е превърнал в магнит за туристите, разказва Втора германска телевизия ZDF. Градът се слави и като популярна кулиса за невероятни снимки - като например с метрото, което преминава през осмия етаж на един жилищен блок, или с площада, който не е площад, а се намира на 20 етажа под земната повърхност.

Представете си какво количество автомобили се движи ежедневно из мегаполиса - затова властите интензивно строят в града многоетажни паркинги. Сред тях е 22-етажният автоматичен гараж с 400 места, който дава възможност колата да се паркира за секунди. За целта е необходимо само да се влезе в специален бокс и да се сканира QR-код.

Заради плътното застрояване и интензивното движение по улиците детските площадки пък нерядко се намират по покривите на небостъргачите. Там и въздухът е по-чист, отколкото долу, а и гледката е фантастична.

Много туристи от самия Китай идват, защото са видели видеа от Чунцин в социалните мрежи и искат на свой ред да се сдобият с ценни кадри. По-рано туристите идвали в града само за ден, разказва пред ZDF екскурзоводът Юли. Хората идвали само да зърнат круизните кораби - защото Чунцин е разположен на две реки: Яндзъ и Цзялин, които при това са с различен цвят.

В центъра на града чистите води на река Цзялин се срещат с кафявите води на Яндзъ, образувайки ясна граница.

Кулинарните плюсове на Чунцин

Чунцин е известен и с един специалитет, който междувременно се яде и в други страни - става дума за т.нар. Hotpot или врящо гърне. Специалитетът представлява следното: във врящ бульон всеки слага различни продукти - месо, зеленчуци, риба, вътрешности - и когато те са готови, се изваждат и се консумират. Навремето обаче за ястието се ползвали предимно вътрешности, тъй като били евтини. Днес се използват все повече риба, зеленчуци и тофу.

В Чунцин този специалитет е особено лют, а местните хора се гордеят особено много с това колко люто ядат. И се въодушевяват, ако и чужденците се осмелят да опитат нещо люто. само че в Чунцин почти няма такива - най-големият град на света е посещаван от крайно малко туристи. А от пандемията насам - от още по-малко, посочва ZDF.

Нощният живот в Чунцин

Най-големият град в Китай може да се похвали и с нощния си живот - за местните два часа през нощта изобщо не е късно. "Хората обичайно пият до сутринта в заведенията - докато затворят", споделя през германскте репортери Шен Сюн. Той е от т.нар. "промилни" шофьори, чиято работа се състои в това да откарват вкъщи гостите на заведенията, консумирали алкохол. В Китай има строга забрана за шофиране след консумация на алкохол, но пък шофьори като Шен Сюн са насреща за тези, които искат да се приберат у дома.

23-годишният младеж откарва клиентите си със собствените им автомобили. Той пристига на място с електрическия велосипед, който прибира в багажника на автомобилите. Шен Сюн работи на две места, разказва ZDF. През деня - в ресторант, а от два месеца през нощта е "промилен" шофьор. "Естествено, че съм уморен - кой би искал да работи на две места. Но за да имам живота, който искам, трябва да работя усърдно", споделя младежът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Я повторете пак кой е най-големия град в света,че ми стана интересно?То бива неграмотност,аме все пак..!
47
6
 
4
 
! Отговори
Цитат на Мао преди 3 месеца
"Ако напипаш между краката си читири т--шака, недей да мислиш, че имаш два х-я. Може би врагът е за теб и те --бе. Затова не мърдай да не му правиш кеф. " До преди 45 г. китайците ходеха облечени с дочени дрехи, конусни плетени шапки, носеха кобилици разни товари и караха колелета. Беше времето на културната революция, провеждана от Мао Цзе Дун. Там е имало нормални хора като генерал Чан Кай Ши, но не са се домогнали до власт. Според мен Англия не трябваше да им връща Хонконг.
46
3
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 3 месеца
Ами ще отида, с част от спестяванията си от 50000 долара ще си купя една джонка и ще живея на нея, ще си взема една безпризорна китайка при мен да се грижи за половото ми здраве, ще се тъпча с ориз и бира дзингтао по цял ден и ще cepа, парите ще ми стигнат за следващите 50 години, а ако съм жив дотогава ще си изтегля пенсията и пак така.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз па най ми харесва Бацова махала,добре,че беше Гацо Бацов да я популяризира.
44
6
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 3 месеца
Седи си в Китай....поискай убежище там и стани член на Китайската комунистическа партия. Тва че си видял само страната на една монета не те прави обективен. Прави те ***
43
3
 
13
 
! Отговори
до 35 - Ужас преди 3 месеца
Ти била ли си в Китай а? Ако не то по-добре ***. Аз преди 15 години го посетих за първи път, в западната преса не се пишеше и ред за Китай, това, което видях ме шокира, след това ходих още няколко пъти и всеки път бях все по-шокиран отпреди. Япония изостава сериозно, китайците правят чудеса, няма да ми стигнат дни само да разказвам какво съм преживял там.
42
5
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 месеца
Токио е 9,6 милиона. Стига измислици.
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как ще е най-големия град, Токио е 38 милиона :)))
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 36Крайно време е да обяви война на Китай))))Да,бе а къде ще закопаме толкова народ. Ние не сме варвари и не горим убитите .
39
2
 
2
 
! Отговори
12345 преди 3 месеца
До До 26Пий си редовно хапчетата, момче.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Селенджъри, никак не е.здравословно да завиждате!!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някои не са катастрофирвали скоро и използуват сайта да се заяждат от завист!! Помнете!! Който завижда, не вижда!! Селенджърска работа!
36
7
 
13
 
! Отговори
Аржентина 8=> иБР преди 3 месеца
"С комунисти не работим": Аржентина отказа покана за БРИКС. В писма, разпратени до техните лидери, новоизбраният аржентински президент Хавиер Милей пише, че външнополитическата линия на страната ще се промени и на този етап Аржентина не смята да се присъедини от 1 януари към организацията.
35
6
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Крайно време е да обяви война на Китай.
34
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Това въобще не е вярно! Града по площ е колкото София, а в градска среда живеят около 4млн, коетомза Китай е средна работа! Проверявайте си статиите и източниците! Града въобще не е толкова внушителен. Областта, или общината е огромна като население и е наистина 32млн, на сравнително малка площ, но те не са в града а около него и са много, много земеделци и подобни. Просто малко по-странна структура.
33
12
 
12
 
! Отговори
Тома неверни преди 3 месеца
Да му пратим Фъндъкова за кмет на тоя град....пиши го бегал...
32
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските тролферми се превръщат в китайски, така че днес.ру леко по леко ще се превръща в днес.китай. Ще четеме все повече статии за китайското чудо и т.н. Нищо изненадващо. След като Китай колонизира Русия беше въпрос на време да се поеме контрола над четирихилядниците и тролеите пръснати из цял свят.
31
8
 
22
 
! Отговори
Хахо преди 3 месеца
Никакво чудо не е този кошер с отпадни води и гъст смок. Местните маимуни ядат всичко, което им попадне - черва от патици, свински аорти, жили, мозък, крака, опашки и го топят във врял лют сос със старо олио. Това е великото им кулинарна гордост hotpot. Пълна дегенерация и отчуждение от нормалния и спокоен живот в Стара Европа. Достатъчно ми е, че ги използваме като фабрика. Туризъм? Не, благодаря.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чъдо направено с ваши пари.... всички китайски б0 клуци които купувате и се развалят веднага , парите ви отиват там! А България става все по-мизерна...
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Умен дори ще има място и за селенджърите!

Спонсорирани публикации