Факултетът на кървавите убийства в Прага прекрати зимния семестър

Основната му сграда, където бяха убити студентите, ще остане затворена до края на януари
30 дек 2023 08:15, Петър Бойчев
4
Факултетът на кървавите убийства в Прага прекрати зимния семестър
Снимка БГНЕС

Факултетът на Карловия университет в Прага, станал на 21 декември арена на въоръжено нападение с 14 жертви, извършено от 24-годишен студент, прекрати текущия зимен семестър, предаде ДПА.

Всички учебни занятия са преустановени до края на семестъра, обяви Факултетът по изкуствата. Независимо от това изпитите и часовете за консултации между студенти и преподаватели ще продължат да се провеждат, но само доброволно.

"При неявяване на заключителните държавни изпити през януари 2024 г. студентите няма да загубят правото си да довършат висшето си образование", уточни факултетът.

Основната му сграда, където убиецът извърши престъплението си, ще остане затворена "поне до края на януари по технически причини".

На площад "Ян Палах" пред Факултета по изкуствата ще се състои инициатива под надслов "Месец за факултета", която ще включва прояви на различни организатори, а целта им ще бъде да допринесат за превъзмогването на трагедията и за връщането на академичния живот на това място.

До днес по университетска дарителска сметка за подпомагане на ранените и роднините на жертвите бяха постъпили общо 49,8 милиона крони (2,23 млн. евро), дарени от около 40 000 души.

Големи парични суми събраха и други благотворителни инициативи. Осведомителната агенция ЧТК съобщи, че по данни към сряда вечер общата сума на всички набрани средства, включително на тези в университетската сметка, възлиза на 63 млн. крони.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Академик преди 4 месеца
Брех, не бях чувал за факултет по кървави убийства, какво ли не измислят хората за да привлекат студенти.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чехите и при социализма не бяха образец на Москва . За пред другите държави като България , дори и за ГДР. При тях частната собственост се запази . Колхозниците ги нямаше , както у нас ТКЗС . С омраза гледаха на съветските групи по нашето Черноморие. Които почиваха в хотелите . А те се бутаха по палатки и квартири от Бургас до Мичурин. А ГДР не можеха да я понасят заради слугинаж на ЩАЗИ към Москва
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чехите са си били винаги с Америка. Дори и по времето на Социализма Обичат си свободата и демокрацията. Убиеца от Факултетен по история е прегрял от изолацията в която е живял . Другото е , че скъпото оръжие, което му е било под ръка. Е помогнало за терора на студентите
1
0
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Чехите се прецакаха много здраво с тези американски закони за притежаване на оръжия, които са приели 2002 г. Преди да приемат американските закони единственото страшно нещо, което се беше случвало в Прага беше когато един албанец беше застрелял друг албанец на Площада на мира в Прага или както му викат чехите Namesti Miru.Тогава това беше голям шок за чехите. Единия албанеца дължал някакви пари на другия и си решили спора на площада на мира. Ще трябва да си връщат соц. законите за оръжия.

Спонсорирани публикации