Кой е новият крал на Дания, познат под прякора Пинго?

Принц Фредерик искал да е "нормален човек"
Обновена: 1 яну 2024 19:49 | 1 яну 2024 19:30, Нели Христова
63
Кой е новият крал на Дания, познат под прякора Пинго?
Снимка: БГНЕС

Датчаните получиха изненада в новогодишната нощ, когато кралица Маргрете II обяви своята абдикация.

Единствената управляваща кралица в света и най-дълго управлявалият жив монарх в Европа ще се оттегли на 14 януари, когато ще се навършат 52 години от деня, в който тя е станала кралица.

"Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик", обяви тя на живо по телевизията.

Но какво знаем за бъдещия крал на Дания?

Престолонаследникът принц Фредерик беше известен в Дания като донякъде парти принцът в началото на 90-те години. Ала възприятията започнаха да се променят, след като той завърши университета в Орхус през 1995 г. с магистърска степен по политически науки. Той е първият датски крал, завършил университетско образование.

По време на следването си прекарва известно време в Харвард в САЩ, където се записва под псевдонима Фредерик Хенриксен.

По-късно той служи в датския флот, където получава прякора "Пинго" - който според Mail е спечелен, след като неопреновият му костюм се напълни с вода по време на курс по гмуркане и той трябваше да клатушка като пингвин.

55-годишният мъж спечели името си на смелчага, като участва в четиримесечна ски експедиция през Гренландия през 2000 г. Той е бил хоспитализиран при инциденти с шейна и скутер.

"Не искам да се затварям в крепост. Искам да бъда себе си, човешко същество", каза веднъж той, настоявайки, че ще се придържа към това дори след като заеме трона.

Престолонаследникът принц Фредерик, подобно на британския крал Чарлз III, е известен със страстта си към околната среда. Той се зарече да "води кораба" на Дания в бъдещето.

Съпругата му, родена в Австралия, принцеса Мери, е израснала на остров Тасмания и е работила като адвокат, когато двойката се запознава през 2000 г. в бар в Сидни по време на Олимпийските игри, пишат от BBC.

Веднъж тя каза в интервю, че не е знаела, че той е принцът на Дания, когато се срещнали, казвайки: "Половин час по-късно някой дойде при мен и каза: "Знаеш ли кои са тези хора?"

Някои ги смятат за представители на съвременните ценности. Те са се опитали да дадат на четирите си деца - дъщеря, син и близнаци - възможно най-нормално възпитание, изпращайки ги предимно в държавни училища.

За разлика от британската кралска традиция, няма да има официална церемония по коронясването на престолонаследника принц Фредерик. Вместо това присъединяването му ще бъде обявено от замъка Амалиенборг в Копенхаген в деня.

Той ще стане крал на Дания и държавен глава в страната, която е конституционна монархия, както и в Гренландия и Фарьорските острови.

Кралица Маргрете II е единствената управляваща кралица в света в монета. Тя е и най-дълго управлявалият настоящ монарх в Европа, заемайки трона след смъртта на баща си крал Фредерик IX през 1972 г.

83-годишната жена разкри, че решението е взето след период на размисъл след операция на гърба й в началото на 2023 г.

"Операцията естествено породи мисли за бъдещето – дали не е дошло времето да оставим отговорността на следващото поколение", каза тя.

"Реших, че сега е подходящият момент", добави тя и благодари на датската общественост за подкрепата през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Примитивен театър за зрители аутисти.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми как да се изразя-Западът става все по-комичен и извън реалността. Светът се управлява от трупата на Монти Пайтън.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"...двойката се запознава през 2000 г. в бар в Сидни..." - ясно. Пиянски клекс и истински принс на бял конь! Има нещо гнило там...
43
16
 
2
 
! Отговори
Военен преди 3 месеца
Дали нашиьо Зелен Чорап да не опита да направи Монархия? И без това напъните му за парламентарна рэспублика се утекоха у ряката. Ще звучи гордо, като Крал ЗеленоЧорапов Овенний.
42
1
 
1
 
! Отговори
Prince Of Aetos преди 3 месеца
За мен се бият две принцеси (бъдещи кралици) а те ми натрапват да се взема с една се,лска пръчка, как да стане това, а?
41
2
 
6
 
! Отговори
-- преди 3 месеца
Какъв превод, какво чудо. Вие сигурно сте били там и сте видели как: "...неопреновият му костюм се напълни с вода по време на курс по гмуркане и той трябваше да клатушка като пингвин."... Само не се разбира какво да клатушка като пингвин."...единствената управляваща кралица в света в монета"... За това и Пратчет не се е сетил.
40
6
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 месеца
Българи ахкайти охкайти ВАЖНА НУВИНА за наркуманцити инцести
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На кого му трябва да има крале, кралици и всякакви подобни. Някога това е била формата на управление, но в днешни дни се избира правителство. Смешно и налудничаво звучи всичко това. Търтеи живеещи охолно на гърба на народа.
38
4
 
3
 
! Отговори
Престолонаследника преди 3 месеца
Аз ако се оженя за кралица би трябвало да си сменя православната вяра с католическата и да се закълна в новата държава която ме короняса за крал по брак с кралица. Е за любовта бих се жертвал!
37
1
 
13
 
! Отговори
Краля на Дания преди 3 месеца
Има нещо гнило в България
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дач, Данубе - това е от където извира реката Дунав. Дач е нашият Български Ъгъл - Онгъл където сме си пасли Конете и от там прескачаме и твориме Англия при нашите братя - Целтите - Келтите сътворени през 7 век преди новата ера от Кинг Болг - сина на Дядо Коледа. В Ирландската Сага пише, че кинг Болг е твореца на Целтите, понеже Болг е изпълнил своята Цел и пренесъл част от населението на Балканите там!
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредни кърлеш ограбва петрола на Гренландия.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да върне Гренландия на ескимосите.
33
4
 
8
 
! Отговори
Честно казано преди 3 месеца
Все тая. Той реално е Никой с представителни функции.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дач, Дануба, Дунав - това е българският Ъгъл, Онгъл - където ние Българите сме си пасели Конете понеже там винаги е имало зелена трева и от там нашият Български Онгъл, прескача и отива при нашите Братя - Целтите (сътворени от сина Болг на дяда Коледа - в Ирладската сага пише, че кинг Болг е твореца на Целтите - Келтите, понеже Болг изпълнява своята Цел) и сега са от името Онгъл на Англия.... Защо само в Шотландия и в България има Гайди, направени да свирят от агнешки кожи? Дач, Данубе Дунав!
31
2
 
8
 
! Отговори
Идете в Дания преди 3 месеца
По-точно в Копенхаген. Вижте им музея с кралската съкровищница. Уж стоят встрани от историята, а доста активно са участвали в нея. А на 200 метра от него е музеят на модерното изкуство. Много северни градове претендират да са Северната Венеция(Санкт Петербург, Амстердам и т.н.). Но Копенхаген е. Той е. Добре пазена тайна, не и за икономическите имигранти, пардон, бежанци. Вижте го докато не го претаковат.
30
4
 
5
 
! Отговори
Пинго-Понго преди 3 месеца
Ай Донт Уона Лив да Конго! След "прънц" Хари всеки може да е лорд, дюк, граф или крал на всичко.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пинко розавата пантера - още един *** на европейски Небосклон!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И на него да му ебта майката
27
10
 
4
 
! Отговори
Рундьо Радев преди 3 месеца
Тия са само позьори нищо не управляват. Спремо тех, аз съм цел Император. В мойте владения, падарин не може да се назначи без да ме питат. Ако ме не питат ще ги бомбандирам от руски самальоти бълващи руски опорки и газови димки за населението, да не вижда лъжите ми съшити с бели конци.

Спонсорирани публикации