Тръмп, Путин, Чат GPT-3: Вероятни събития през 2024 г., които могат да променят хода на света

Климатичните промени също ни заплашват
1 яну 2024 21:00, Нели Христова
34
Тръмп, Путин, Чат GPT-3: Вероятни събития през 2024 г., които могат да променят хода на света
Снимка: БГНЕС

2023 беше година на събития, които може би бележат значителни промени в един непрекъснато променящ се свят - нова война в Близкия изток, безпрецедентни екстремни метеорологични явления, първата нова членка на НАТО, която граничи с Русия от 2004 г. насам, нов британски монарх за първи път в седем десетилетия и банкова криза, която доведе до втория по големина банков колапс в историята на САЩ.

Тъй като войната в Украйна ще продължи в третата си година, израелската сухопътна офанзива в Газа също няма да спре, а технологичният напредък идва с бързи темпове, докато климатичната криза се влошава, не е нужно да си гадател, за да предвидиш някои неща, които могат безвъзвратно да се променят светът, какъвто го познаваме.

С началото на 2024 г. Newsweek попита експерти за някои от тези възможни събития, променящи света, и какви последици биха могли да имат, ако се случат през следващите 12 месеца.

"Геополитическата несигурност ще остане висока", казва Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег във финансовата консултантска фирма Charles Schwab, пред Newsweek.

Ядрени оръжия

Заплахата от използване на ядрени оръжия в близко бъдеще е малко вероятна, казаха експерти по международни отношения, но не е неправдоподобна при определени обстоятелства.

Марк Галеоти, академик и автор по въпросите на руската сигурност, каза, че не вижда "никаква вероятност от ядрен конфликт" през следващата година, докато Никола Микович, журналист и външнополитически анализатор, предположи, че Русия може да бъде накарана да използва тактически ядрено оръжие на Украйна.

Това е нещо, за което руските пропагандисти, подкрепящи руския президент Владимир Путин, са се аргументирали преди: използване на ядрени оръжия с по-малък капацитет от стратегическите ядрени оръжия срещу неядрените военни на Украйна. През март Путин обяви, че Москва ще построи хранилища за тактически ядрени оръжия в Беларус, която също граничи с Украйна и е съюзник на Русия.

Но същите пропагандисти също заплашиха с ядрени удари срещу западните нации заради продължаващата им подкрепа за Киев, което се смята за малко вероятно. През ноември един експерт каза, че Русия ще разположи ядрени оръжия "незабавно" в случай на конфликт с НАТО, докато друг предупреди, че ядрена война "със сигурност ще се случи" със САЩ заради Украйна.

"Збигнев Бжежински, бивш съветник по националната сигурност на САЩ, каза веднъж, че докато 500 милиарда долара, собственост на руски елити, все още лежат в американски банки, той не вижда никакъв шанс Русия да използва своя ядрен потенциал", казва Микович. "Въпреки че Съединените щати и техните съюзници вече са замразили над 300 милиарда долара в активи на Централната руска банка, деца и внуци на руски олигарси и служители на Кремъл продължават да живеят и учат на Запад, поради което не мога да си представя Русия да удари западните страни."

Базираният в Сърбия анализатор обаче предположи, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна, но "само ако нейните сили претърпят голямо поражение, което би имало сериозно въздействие върху управлението на Путин или неговия наследник".

"Дори тогава вероятно ще бъде "демонстрация на сила", а не сериозна ядрена ескалация", обяснява той. "Например Русия може да удари Змийския остров с цел да изплаши украинското политическо и военно ръководство".

Но Микович каза, че подобна възможност изглежда "много малко вероятна в този момент", тъй като "проблемът за Кремъл е, че САЩ почти сигурно ще се намесят, по един или друг начин, и не мисля, че Москва е готова за открита конфронтация с американска армия."

Смъртта на Владимир Путин

След нахлуването на Русия в Украйна здравето на Путин е тема на интензивни – може би пожелателни на моменти – спекулации.

Докато 71-годишният наскоро обяви, че ще се кандидатира за пети мандат като президент, се твърди, че страда от рак, болест на Паркинсон и дори деменция. През октомври Кремъл трябваше да отхвърли съобщенията, че Путин е претърпял сърдечен арест.

Освен това се твърди, че Путин е бил изправен пред опити за убийство от страна на Украйна, което президентът Володимир Зеленски отрече, въпреки че шеът на украинското разузнаване изглежда потвърди няколко седмици по-късно. От своя страна Зеленски каза наскоро, че е преживял безброй заплахи за живота си.

"Моето подозрение е, че ако Путин умре през 2024 г. – и въпреки дивите слухове, няма доказателства, че това изобщо е вероятно – тогава това ще има сеизмичен ефект върху системата, която той е изградил", казва Галеоти, директор на Mayak Intelligence консултант и почетен професор в University College London (UCL), каза. "Точно това е неговата система, изградена в продължение на 23 години пряко и косвено управление, без истински наследник, никой с властта да влезе на негово място."

"Предполагам си, че наследяването ще бъде продукт на много търговия с коне и изграждане на коалиции, а това води до извличане на политиката към центъра", добавя той. Но казва, че независимо от наследника на Путин, въпреки че "един режим след Путин би да се опита да поправи оградите със Запада и да види каква сделка може да постигне в Украйна", което "не означава абсолютно предаване и оттегляне", както може да се надява Украйна.

Путинови генерали

Но Микович отхвърли възгледа за Путин като за руски цар от новото време, чиято властова структура би се разпаднала без него. По-скоро той е "мениджър, който трябва да балансира интересите на различни влиятелни олигархични групи (много от които имат близки връзки със Запада) и така наречените силовици (апаратите за сигурност на страната)."

Той казва, че внезапната смърт на Путин "без съмнение ще бъде огромен шок за руското общество, но вярвам, че няма да отнеме много време на управляващия елит да намери някой, който да го замести и да продължи да прилага повече или по-малко същата политика".

Микович предположи, че този, който ще спечели в тази борба за власт, вероятно ще бъде член на силоваците, а не някой, който иска да се помири със Запада, поради продължаващата война.

"Ако обаче "партията на мира" в Кремъл надделее – което не е много вероятно – тогава Русия ще трябва да намери начин да прекрати конфликта по такъв начин, че да позволи на новото ръководство на страната да запази лицето си“, добави той, което би било "по-лесно да се каже, отколкото да се направи", като се има предвид решимостта на Зеленски да види възстановяването на суверенитета над всички части на Украйна под руска окупация."

Доналд Тръмп прави Америка велика отново, отново

Ако настоящите проучвания на общественото мнение са индикация за това как ще се развие следващата изборна година, Доналд Тръмп е на път да спечели номинацията на Републиканската партия и вероятно ще се изправи отново срещу Джо Байдън следващия ноември, с когото той се изравнява в последните национални проучвания.

Но около третата му кандидатура за Белия дом има няколко въпросителни. Бившият президент е изправен пред няколко криминални дела, които биха могли да му попречат да заеме изборна длъжност, като същевременно отблъсква съдебно дело за дисквалифицирането му от изборите в Колорадо.

"Потенциалното преизбиране на Доналд Тръмп би имало последици по целия свят", казна Джули Норман, професор по американска политика в UCL, пред Newsweek. "В САЩ можем да видим предизвикателства пред изборите или избирателната система – особено ако Тръмп отново спечели електоралната колегия, но не и народния вот – и вероятно ще видим поляризацията да се изостри до нови крайности. Съществуват също опасения, че вторият мандат на Тръмп би подкопал демократичните норми и институции много повече от първия мандат, което би имало дългосрочни последици за САЩ на вътрешния пазар, имиджа на Америка в чужбина и бъдещето на демокрацията по света."

Въпреки че Байдън обеща "да не разделя, а да обедини" нацията след спечелването на първия си мандат, той вероятно не го е направил и преизбирането му също може да доведе до по-голяма политическа поляризация. Проучване на Pew Research Center сред 8480 възрастни, проведено между 10-16 юли, установи, че американците сега са по-поляризирани от преди, като 65 процента казват, че се чувстват изтощени, а 55 процента са ядосани на политиката на САЩ. Най-честата отрицателна дума, използвана от респондентите, е "раздвояваща".

Норман добави, че във външнополитическата картина завръщането на Тръмп в Белия дом "значително би променило" настоящите позиции на Америка спрямо Украйна, Китай и Близкия изток.

Бившият президент заяви, че ще сложи край на войната в Украйна "за 24 часа", имаше топъл и студен подход към Пекин и критикува администрацията на Байдън. или разхлабване на санкциите срещу Иран, който беше обвинен във финансиране на бойци, отговорни за неотдавнашните атаки срещу Израел.

"Ние не сме склонни да наблягаме много, по отношение на пазарното поведение, върху неща като президентските избори", каза Сондер. "От друга страна, те могат да бъдат двигатели, но не са склонни да бъдат нищо повече от краткосрочни двигатели. Изключение е, ако има големи, големи промени в политиката, които не са само част от платформите, но всъщност биха могли да се реализират в зависимост от резултата."

Освен потенциална промяна в американската външна политика, Тръмп обеща да забрани китайската собственост върху критична инфраструктура, да увеличи сондажите за петрол и да предприеме най-голямата операция по депортиране на мигранти в историята на САЩ.

Чат GPT-3: Възходът на машините

"Реалността е, че експлозията се случи през 2023 г. и това наистина беше свързано с проучване", казва Оз Алаше, основател на CybSafe и експерт по изкуствен интелект и киберсигурност, пред Newsweek. "Очакванията са, че организациите... ще удвоят прилагането на изкуствен интелект – особено генеративния AI, но всъщност можем да видим, че това ще се развие и през 2024 г. И така, когато става дума за иновации, небето е границата."

През 2023 г. се наблюдава разпространението на AI софтуер, който може да генерира текст и изображения въз основа на прости сигнали, както и да се използва за редактиране на видеоклипове и намиране на модели в големи набори от данни. Но с всяко положително използване на нововъзникващата технология идва потенциалът за отрицателни такива и AI вече се използва за генериране на дезинформация, измама на хора и за плагиатство.

"Проблемите, към които това може да се приложи и ще се приложи, са безкрайни", казва Алаше. "Изберете вашата индустрия, изберете вашия проблем; всеки ще прилага тази технология към тези проблеми."

Той предупреди, че особено в обстановката на киберсигурността в близко бъдеще може да се очаква "експлозия" от атаки, използващи AI, тъй като престъпниците използват технологията за масово производство на съдържание, по-ефективно социално инженерство и намиране на уязвимости в системите за сигурност. Фирмите за киберсигурност обаче вече използват технологията за прогнозиране на поведение, което може да доведе до атаки.

Технологичното развитие често се обсъжда като следващо сигмоидна крива: бавен старт, последван от внезапен изблик на иновации и след това плато. Помислете как смартфоните преминаха бързо от тромави тухли до елегантни и мощни устройства, но всъщност не са се променили толкова много напоследък.

Запитан къде е AI на тази крива, Алаше каза по отношение на развитието: "Всички индикации сочат, че сме точно в самото начало, особено когато вземете предвид потенциала – и не само потенциала, той идва – на изкуствения интелект и квантовите изчислени. Вероятно сме дори по-рано по отношение на приемането на технологията."

Преди AI дори да бъде разработен, научната фантастика е изказвала хипотези за дистопични светове, където машините поемат властта. Във филмовия франчайз Терминатор, AI платформа, наречена Skynet, става измамник и по-късно изпраща киборг с формата на Арнолд Шварценегер назад във времето, за да потуши последната надежда на човечеството.

"Ще бъда изключително изненадан, ако видим сценарий в стил Скайнет, но приложението на изкуствения интелект във военен контекст не е нещо, което трябва да се изненадаме да видим евентуално проучено по-нататък", казва бившият подполковник от специалните части на Обединеното кралство. "Не съм сигурен дали 2024 г. ще бъде годината за публично разкриване на масово приложение на изкуствен интелект във военен контекст."

Вместо да се тревожи за "заблудения дистопичен възглед за роботите, които отнемат работните места на хората", Алаше предвиди нарастващо разделение между "онези хора, които се чувстват удобно да използват изкуствения интелект, дори в най-грубите му форми, много бързо, и тези хора, на които им отнема известно време, за да го приемат", което ще създаде празнина в уменията на работната сила.

"Хората няма да загубят работата си заради изкуствения интелект", каза той. "Хората ще загубят работата си заради хора, които разбират или са щастливи да използват и им е удобно да използват изкуствен интелект."

Климатична "каскада от последствия"

Докато ефектите от изменението на климата са добре разбрани, кога и как те ще се превърнат в катастрофални събития е по-трудно да се определи. Но въз основа на последните няколко години през 2024 г. може да има суши, горски пожари и опустошителни бури.

"Някои от въздействията на изменението на климата, които бих очаквал да видя тази година, са някои екстремни събития – ще има много екстремни събития – но едно от тях в крайна сметка ще направи нещо, което току-що видяхме и не сме й предполагали", казва Крис Брайърли, професор по климат наука в UCL, позовавайки се на буря, която причини скъсване на два язовира, наводнявайки либийски град през септември, като пример.

"Като учен по климата мога да мисля за времето, но ми е трудно да си представя каскадата от последствия, които превръщат това време в конкретно бедствие или човешка трагедия", добави той.

"Очакваме крайностите да се влошат", казва Брайърли. "Ясно е, че има променливост в него. Бихте могли да си представите сезон на ураганите малко като този, който беше в годината Катрина", в който около 3468 американци загинаха, тъй като "интензивността на бурите се усилва от намесата на близо 20 години затопляне, което видяхме."

Повишаващите се глобални температури изтласкват повече енергия в климата, допринасяйки за по-голяма нестабилност в метеорологичните системи – което означава, че горещите вълни достигат по-далече към полюсите на Земята, а застудяването по-близо до екватора. "В някои отношения имахме късмет през 2023 г.", каза Брайърли за горещите вълни. "Не мисля, че можем да предположим, че ще имаме толкова късмет през следващата година."

Климатологът каза, че е "притеснен от екстремни суши", цитирайки едно от миналото лято, което доведе до забавяне на глобалното корабоплаване през Панамския канал. "Ако сушата продължи, тогава може да започнете да виждате реално ограничение на достъпа през Панамския канал, което би имало доста сериозни икономически последици, ако се случи", обяснява той.

Сушите осигуряват достатъчно условия за големи горски пожари, които бяха изпитани в Северна Америка през 2023 г. Брайърли предвиди, че може да има „не просто горски пожар, а горски пожар, който тласка една екосистема отвъд нейната устойчивост. Това, което имам предвид с това е, че започвате да вижте как една гора постоянно се оттегля и не се връща", като например събитие Ел Ниньо, предизвикало опустошение в Амазонка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Падаря преди 3 месеца
ГПТ -3 е една обикновенна търсачка за тия дето не могат да търсят сами в гугъл...Новото е, че "краде" по- успешно без да цитира източниците на оргиналнатаинформация...Другото е маркетин за балъците дето купуват акции на фирмата .Интелект ала-бала -най обикновенно крадене на информация и авторски права ...
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен какво става за 3 ДЕНА
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ХАХХА,Базираната в САЩ компания Venture Global продължава да продава втечнен природен газ от новия си завод на по-високи пазарни цени и не изпълнява договорните си задължения към клиентите. Потърпевши са газовите компании на Полша, Великобритания и Италия.Нищо лично,простo бизнес.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Създадоха хаос в целия свят,защото не спират с белото от сутрин до вечер.На всеки,който каже думата "мир" му скачат.Тази кретения продължава...последната глynocт,която сега тиражират е,че " климатичните промени" довели до земетресения,вулкани и даже изригвания на повърхността на Слънцето.А какво стана с "Глобалното затопляне"?Всъщност някакви шизoфpeници са си наумили да "съкратят" свръхнаселението на Земята и си измислят повод.Да "съкращават" себе си,а не другите!
14
4
 
6
 
! Отговори
Вчера преди 3 месеца
Путин:Не Украйна е врагът на Русия а...запада.
13
0
 
8
 
! Отговори
Хора преди 3 месеца
А най важното,мир...забравихте ли или това вече е забранена дума?!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нело, да напомня на празната тичутура, няма климатични промени които са предизвикани от човек. Климата на Земята е отворена система в/у която човека няма как да влияе. Дори и да спреш да пърдишИсереш, няма как да накараш температурите да паднат или да се качат. Знам че ти плащат за фалшива пропаганда, но ние ще продължаваме да се борим и отричаме фейк статиите които превеждаш.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само фантастики да не кажа друга дума
10
7
 
2
 
! Отговори
Нео преди 3 месеца
Харесва ми снимката с вдигнатия юмрук, като нашето недоразумение в президентството. Вероятно това е някаква заразна ментална болест.
9
3
 
8
 
! Отговори
лоши времена 2024 преди 3 месеца
За Европа.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С контрата какво става?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ко?НЕ!
6
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски може да бъде и лиkвидиpaн от хората които работиха за него много лошо се замеси с наркобарони а сега разбирам че един е включен от него във санкционен списък това е Егор Буркин може и децата му да дадат фера
5
24
 
11
 
! Отговори
РаспЮтин преди 3 месеца
2024 Краят на Расия - империята на злото! Следват 1000 години мир и благоденствие на земята! Предсказано е!
4
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има голяма вероятност зеленски да бъде о6есен от собствените си граждани заради закона за мобилизацията закона предвижда дори да не можеш да управляваш мпс ако не идеш в военното окръжие да не говорим че дори ме може да се разпореждаш с имуществото си
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КОЛКОТО И ДА МУ НАДУВАТ БУРИЯТА НА ЧАТ ДЖИПИТИ НИЩО НЕ СТАВА ОТ НЕГО
2
7
 
21
 
! Отговори
1952 преди 3 месеца
Тази статия е препечатана от Вестник Отечествен Фронт и Работническо Дело от 1 Януари 1952 година , само датата и врага е сменен . А иначе реалността извън пропагандата , народа не е глупав , трябва Байдън да отиде в Историята за да има МИР на Земята .
1
12
 
23
 
! Отговори
Едно е сигурно преди 3 месеца
Русия отново ще надвие Злото за пореден път и ще избави част от източна Европа от смъртоносната прегръдка на САЩ. Останалото е ала-бала.

Спонсорирани публикации