Лувърът почти стигна нивото на посещения от преди пандемията

8,9 милиона са го разгледали през 2023 година
4 яну 2024 19:47, Петър Бойчев
6
Лувърът почти стигна нивото на посещения от преди пандемията
Снимка БГНЕС

С 8,9 милиона посетители през 2023 година Лувърът почти се е доближил до нивото на посещаемост през предпандемичната 2019 година, съобщават пред агенция Франс прес от парижкия музей.

"Тази посещаемост, която е нараснала с 14 на сто спрямо 2022 година (7,8 милиона посетители) се доближава до предпандемичното равнище от 2019 година (9,6 милиона посетители)", уточняват от Лувъра, добавяйки обаче, че все още не са си възвърнали в достатъчна степен посетителите от азиатските страни.

Най-големият музей в света вече ще "залага по-малко на рекордната посещаемост от миналото“. През 2018 година Лувърът е приел 10,2 милиона посетители, след като е решил да ограничи достъпа до 30 000 души дневно, за да гарантира по-добри условия за разглеждане на експозициите. "Това всекидневно ограничение на посещаемостта ще се поддържа и по време на Летните олимпийски игри (26 юли - 11 август 2024 г.), въпреки очаквания приток на посетители от цял свят във френската столица", заявяват от музея.

През 2023 г. 32 процента от посетителите на Лувъра са били французи, а 68 процента – чужденци, предимно американци (13%), както и европейци от съседни страни: Италия (7%), Великобритания (5%), Германия (5%), Испания (4%), пише "Сега". 60 процента от посетителите са били в Лувъра за първи път през току-що отминалата година, като 43 процента от тях са били на възраст под 26 години, а 40 процента са се възползвали от безплатен вход в музея, който ще увеличи цените на билетите на 22 евро от 15 януари, предава NewsInFrance.com.

Азиатските посетители от Япония, Южна Корея, Китай обаче са били едва 2,5 на сто от влезлите в музея през 2023-та, докато през 2018 г. само китайците са наброявали 8 на сто от общия брой посетители.

Според туристическия сектор и френските власти липсата на китайски туристи се обяснява с "много постепенното възстановяване на въздушните връзки" с Китай, както и с "трудностите при издаването на визи".

За да се подобри посрещането на публиката, Лувърът остана отворен извънредно до 20.00 часа по време на празниците в края на годината.  Музеят планира да въведе в допълнение към разширената си културна програма още танци, театър или кино в музейните пространства, както и второ седмично „нощно“ посещение от април – всяка сряда в допълнение към петъка. Амбициозните проекти на неговия президент и директор Лоранс де Карсалсо включват в по-дългосрочен план откриването на втори вход към музея, за да се „отпуши“ главният вход, разположен под голямата стъклена пирамида. Той би трябвало да може да поеме от 4 до 5 милиона посетители на година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Пъ верно си живеят живота.... Що пропагандатори на субстанциите си заминаха преждевременно.... ===))) кеф ти инфаркт, кеф ти инсулт... Мъ не е от тях...
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ваксинираните си живеят живота, ходят по музеи и ваканции. Неваксинираните лежат в болниците и изпразват здравните каси
3
0
 
1
 
! Отговори
Тамьн преди 3 месеца
Да ни посети некой нормален необвързан с терористите
2
1
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 месеца
Помните ли ква беше конспирацията... Първо е пландемията, след нея почва война, и накрая идват извънземните.... Та конспирация ли е... Предстои да разберем... ===)))
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ква пандемия бе, я се скрийте някъде