Нова линия 288 ще свързва Слатина и Студентски град от събота

По трасето трябваше да минава скоростен трамвай
Обновена: 4 яну 2024 08:50 | 4 яну 2024 08:39, Петър Бойчев
9
Нова линия 288 ще свързва Слатина и Студентски град от събота
Снимка БГНЕС

От събота, 6 януари, Столична община пуска в движение нова автобусна линия на градския транспорт - № 288. Тя ще свързва кварталите "Слатина", "Христо Смирненски" и "Гео Милев" с "Дървеница", "Мусагеница", "Студентски град" и "Кръстова вада", както ще прави връзка и с две метростанции - "Г. М. Димитров" и "Витоша".

На практика новият рейс № 288 ще се движи по трасето на скоростния трамвай, с който Столична община обещава от години да свърже тези части на София. Изграждането на релсов път, който да се отклонява от бул. "България" по бул. "Тодор Каблешков", по новоразширения бул. "Филип Кутев" и през бул. "Г. М. Димитров" да стига до бул. "Шипченски проход" е заложен в Общия устройствен план на София и присъстваше в няколко предизборни програма на доскорошния кмет Йорданка Фандъкова, припомня "Сега".   

Началото на новата автобусна линия ще е автостанция "Гео Милев", след което маршрутът ще върви наляво по бул. "Шипченски проход", по бул. "Асен Йорданов" (със спирка до зала "Арена София"), по бул. "Д-р Г. М. Димитров", по ул. "Филип Кутев" и по бул. "Черни връх" до станция "Витоша". След това автобус № 288 ще се връща по ул. "Сребърна" и по "Филип Кутев" до автостанция "Гео Милев".

Новата линия ще се движи през делничните дни с интервали на движение от 15 мин. до 35 мин. Ще се обслужва с електробуси. Решението за пускането на автобус № 288 бе взето през лятото на м.г., като се чакаше отварянето на пробива на ул. "Филип Кутев" до бул. "Симеоновско шосе“.

Пак от тази събота се променя маршрутът на автобусна линия 120. В посока "Зоопарка" след спирка "Румънско посолство" автобусите ще се движат направо през транспортен подлез на бул. "Пейо К. Яворов" при Телевизионната кула (без преминаване в локалното пътно платно през кръстовището с бул. Драган Цанков), по естакадата на бул. "Пейо К. Яворов" над ул. "Стоян Михайловски", по бул. "Никола Й. Вапцаров", наляво по бул. "Черни връх" до кръстовището с ул. "Филип Кутев", наляво по "ул. Филип Кутев", наляво по ул. "Сребърна" до обръщателното колело "Зоопарка".

В посока "ж.к. Левски Г" от обръщателното колело „Зоопарка“ движението ще бъде наляво по ул. "Сребърна", надясно по ул. "Филип Кутев", надясно по бул. “Черни връх“, надясно по бул. "Никола Й. Вапцаров", направо през транспортен подлез на бул. "Пейо К. Яворов" при Телевизионната кула и от съществуващата спирка "Румънско посолство" по маршрута си. Разкриват се и нови спирки в променения маршрут: двупосочни на ул. "Могилата", двупосочни на "МБАЛ Вита", двупосочни на "Метростанция Витоша" и еднопосочна "Ловен парк" в близост до пешеходния подлез на бул. "Никола Вапцаров" по посока "Зоопарка". Закриват се еднопосочна спирка на ул. "Стоян Михайловски" по посока "Зоопарка", еднопосочна "Метростанция "Витоша" по посока "Зоопарка", двупосочни "Хлебозавода" и ул. "Сребърна" и двупосочни "Телевизионна кула".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не беше ли по добре да насочат усилия за метро в Студентски град. Това с автобуси си е отживелица, а и с тези огромни интервали на движение е отвратително.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не виждам кой ще пътува с тази линия? От нищото в нищото....
6
1
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Кой ше чака това : Новата линия ще се движи през делничните дни с интервали на движение от 15 мин. до 35 мин.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това със скоростния трамвай ми звучи много познато, на България и на бул. Цар Борис точно заради тази простотия на Смучи София метро няма.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слатина е неугледно шопско гето, а зад него е Абисинията (кв. Хр. Ботев), пълна с етиопци!
3
8
 
12
 
! Отговори
Public enemies преди 3 месеца
Се ляндурите от Слатина ще има как да се прибират след като се напият в чалготека в Студентски.
2
2
 
18
 
! Отговори
Еее преди 3 месеца
Разписанието един рейс сутрин и един вечер, кога мине
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама с нова автобус ли ще е?

Спонсорирани публикации