Южна Корея приключва с вековна традиция: Спира продажбата на кучешко месо

То не е популярно сред младите
9 яну 2024 11:30, Нели Христова
68
Южна Корея приключва с вековна традиция: Спира продажбата на кучешко месо
Снимка: БГНЕС

Южна Корея прие нов закон, който има за цел да прекрати клането и продажбата на кучета за месо до 2027 г. Това ще сложи край на вековната традиция да се яде месо от кучета, пишат от BBC.

Законът има за цел да сложи край на вековната практика да се яде кучешко месо.

Кучешкото месо е изпаднало в немилост сред закусвалните през последните няколко десетилетия. Избягват го най-вече младите.

Съгласно закона отглеждането или клането на кучета за консумация ще бъде забранено, както и разпространението или продажбата на кучешко месо. Онези, които са признати за виновни за това, могат да бъдат изпратени в затвора.

Тези, които колят кучета, могат да получат до три години затвор. Тези, които отглеждат кучета за месо или продават кучешко месо, могат да излежат максимум две години. Самата консумация на кучешко месо обаче няма да е незаконна.

Новото законодателство ще влезе в сила след три години, като дава време на фермерите и собствениците на ресторанти да намерят алтернативни източници на работа и доходи. Те ще трябва да представят план за постепенно прекратяване на бизнеса си на местните власти.

Правителството обеща да подкрепи напълно производителите на кучешко месо, месарите и собствениците на ресторанти, чийто бизнес ще бъде принуден да затвори, въпреки че подробностите за това каква компенсация ще бъде предложена все още не са обработени.

Според правителствената статистика Южна Корея е имала около 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 кучешки ферми през 2023 г.

Яхнията от кучешко месо, наречена "бошинтанг", се смята за деликатес сред някои по-възрастни южнокорейци. Но месото вече не е популярно сред младите хора.

Сегашният президент Юн Сук Йол и съпругата му притежават шест кучета и призоваха за забрана на кучешкото месо.

Според проучване на Gallup миналата година само 8% от хората казват, че са опитвали кучешко месо през последните 12 месеца, което е спад от 27% през 2015 г. По-малко от една пета от анкетираните казват, че подкрепят консумацията на месо.

Предишни правителства, датиращи от 80-те години на миналия век, обещаха да забранят кучешкото месо, но не успяха да постигнат напредък. Настоящият президент Юн Сук Йол и първата дама Ким Кеон Хи са известни любители на животните. Двойката притежава шест кучета и г-жа Ким призова да се прекрати практиката да се ядат кучета.

Групи за правата на животните, които отдавна настояват за забраната, похвалиха резултата от гласуването във вторник.

Юн А Чае, изпълнителен директор на Humane Society в Корея, каза, че е изненадана да види забраната приживе.

"Докато сърцето ми се къса за всички милиони кучета, за които тази промяна дойде твърде късно, аз съм изключително щастлива, че Южна Корея вече може да затвори тази нещастна глава в нашата история и да прегърне бъдеще, подходящо за кучета", каза тя.

Производителите на кучешко месо водеха кампания срещу забраната. Те твърдят, че като се има предвид намаляващата популярност сред младите хора, практиката трябва да се остави да изчезне естествено с времето. Много фермери и ресторантьори са в напреднала възраст и казаха, че ще им бъде трудно да сменят поминъка си толкова късно в живота.

Един от производителите на кучета, Джу Йонг Бонг, каза пред BBC, че индустрията е в отчаяние.

"След 10 години индустрията щеше да изчезне. Ние сме в 60-те и 70-те години и сега нямаме друг избор, освен да загубим прехраната си", каза той и добави, че това е "нарушаване на свободата на хората да ядат каквото им харесва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
хммм преди 3 месеца
Не.ли Ристова космясалата лелка която си е цензурирала собственото име в сайта заради народната любов отново се е развихрила в триенето на коментари, внимавайте с послушното куче на властта, заради такива *** сме на това положение!
56
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Аз пък незнаех че в Южна Корея ядат купешко
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Южна Корея? 8.Ами бяха за пример - 2022 коефициентът на раждаемост им беше 0.78, номер 1 в света.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че нямат домашен любимец прасе, че няма какво да ядат корейците. Не разбирам с какво прасета и крави и пилци са по лоши от кучета.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а аз се радвам че правителството ще внася виетнамци. Те ще се преборят с бездомни кучета и котки.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От коя порода са най вкусни ?
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си отглеждат хора за месо по добре. Кучето е повече човек от по гоямата част от населението. ***
50
6
 
0
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
по-добре да ги тричаттричам кучета! идиотизми
49
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 3 месеца
Какво ти пука. Да ядат каквото искат.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а за плъховете има ли забрана, защото в азия е масова практика и това да ядат!
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е на път, да се отърве от бездомните скитащи кучета! Това, което общините не успяха да направят за десетки години, виетнамците ще сторят за няколко месеца. Онези от еди-колко си лапи, само могат да броят безследно изчезналите ***. Добре дошли, братя виетнамци!
46
1
 
1
 
! Отговори
Жолте хейхуйропсе преди 3 месеца
Ша ставами жолте хейхъйропсе!;)))
45
1
 
8
 
! Отговори
Ям Леминг преди 3 месеца
Аз пък много обичам да ям ДЖУДЖЕТА!!!(Спокооо-по нашия край така казват на лю-трите чушлета!)
44
5
 
10
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
Виетнамците са последната ни надежда за справяне с уличните кучета. От Екоравновесие и разните НПО-та ще започнат да църкат на умряло, но такъв е живота.
43
0
 
9
 
! Отговори
още нещо преди 3 месеца
Шом са поканили виетнамци да работат пак ще има пресно агтнешко по виетнамските ресторанти И ведно с *** ще развият бизнеса с стоки ментета и дрога.Тази мярка тряблва още един път да се премисли!
42
5
 
6
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 3 месеца
Аз пък много обичам да си похапвам корейци при нас няма забрана да ядем корейци
41
4
 
12
 
! Отговори
ясно преди 3 месеца
Ще се продава само в Северно Корея но с купони и само на партийни членове.
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тук Сачева поканила виетнамци на работа. Смятайте колко кучета ще изчезнат. За тях това е все едно българин да попадне на свободно разхождащи се прасета.
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тричам си купета и никой не може ни каже копче. Даже ония ден закачийме 10 бездомнинпеса на една роторла и малииии голямо шоу беше
38
6
 
2
 
! Отговори
ДА ЯДАТ ТОГАВА преди 3 месеца
ПАСТИ