Бунт срещу папата: Африкански кардинали не приемат призива му за гейбраковете

Не дават благословията си на еднополови двойки
12 яну 2024 13:18, Петър Бойчев
35
Бунт срещу папата: Африкански кардинали не приемат призива му за гейбраковете
Снимка БГНЕС

Католическите епископи на Африка и Мадагаскар заявиха, че отказват да следват декларацията на папа Франциск, която позволява на свещеници да дават благословията си на еднополови двойки, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението, в което се казва, че хомосексуалните отношения "противоречат на волята на Бог", е подписано от конгоанския кардинал Фридолин Амбонго от името на Симпозиума на африканските национални епископски конференции. Текстът изразява несъгласието на католически свещеници от целия континент с одобрената от Франциск на 18 декември декларация, която позволява подобни благословии, съобщи БТА.

Решението на светия отец предизвика шок в Католическата църква и силни вълнения сред католиците, принадлежащи към ЛГБТК+ общността. Сред консервативните католици се появиха опасения, че основните доктрини на църквата се пренебрегват или нарушават.

Спорът задълбочи нарастващата пропаст между прогресивния и реформаторски настроен папски престол на Франциск и консервативните католически среди в много части на света, особено в Африка, където броят на католиците расте с по-бързи темпове, откъдето и да било другаде, коментира АП.

Декларацията на Ватикана потвърждава традиционното църковно учение, че бракът е съюз между мъж и жена за цял живот, но позволява на свещениците да предлагат спонтанни, нелитургични благословии на еднополови двойки, търсещи Божията благодат. Това е възможно само при условие, че въпросните благословии не се смесват със сватбените обреди и ритуали.

В изявлението, подписано от Амбонго, се казва, че не подобава на африканските свещеници да предлагат подобни благословии заради скандалите и объркването, което биха предизвикали. В текста се посочва, че библейското учение осъжда хомосексуалността като мерзост и че в африканския културен контекст ЛГБТК+ общностите "се възприемат като противоречащи на културните норми и порочни по своята същност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ха-ха, много яко, иначе католическите държави са на първа линия в приема на бежанци от африкаявно няма значение религията, верно, просто някои раси никога не се развиват
30
0
 
5
 
! Отговори
Нане Вуте преди 3 месеца
Е то Ватикана отдавна е слуга на дявола!
29
2
 
3
 
! Отговори
Експанзията на Папат преди 3 месеца
Католицизмът има бъдеще в Турция!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе тая папа бе, аман.
27
2
 
8
 
! Отговори
папа педал преди 3 месеца
Обърнал е резбата и папата.... Никога не трябва да се разрешават гей паради. Обратни.... Айде, ама НЕ на парадите и показноста им.
26
1
 
5
 
! Отговори
до преди 3 месеца
Католиците не са еретици, защото тогава всички християни сме такива.Според канона от 2 рия вселенски събор в Константинопол през 4 век:всеки който не е католик е еретик.Не е отменен и няма как да бъде.Просто папата за съжаление е изпаднал в заблуждение и е решил да следва повлеклия се в заблуждение свят, вместо да каже от своята катедра:Спрете се.
25
2
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 3 месеца
Този беше папата дето миеше краката на ислямските нашественици и приканваше всички да ги посрещат с отворени обятия..... Започвам да вярвам че БОГ НЕ СЪЩЕСТВУВА.... щото ако го имаше от Ватикана да е останал само кратер като оня на мястото на Содом и Гомора....
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Франциско трябва да подаде оставка.
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хомосексуализмът е заболяване, което подлежи на лечение, а не на наърапване!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Католиците са еретици.
21
2
 
19
 
! Отговори
VS преди 3 месеца
А скоро и бракове с дечица! Всички знаем, че във ватикана са с такъв наклон повечето! А относно всякакви папи, попове и друга *** е ясно едно - на никому не са необходими!
20
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Папата е широкоскроен човек!
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
To на на не малко места в Библията пише, че е забранено и е грях. Те сега искат да се богославя? Ми не са познали ЛГБТКППДБ+++ Който иска да е пeндeл, ше гори в ада.
18
1
 
19
 
! Отговори
edin ot.... преди 3 месеца
Папата има по- фундаментален проблем ,това за еднополовите бракове е замитане под чергата ,трябва да се справи с педофилията сред подчинените си ,да изчисти името на църквата католическата от този позор и тогава да развива доктрините си?
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа умре. Бъдещето е на Африка. Браво на африканците и на Южна Африка - държавата изпратила Израел пред международния съд. Плитък гроб за ЕС и Европа!
16
1
 
22
 
! Отговори
Доживяхме преди 3 месеца
Някой да му .... в зурлата папска! Браво!
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Умът не ми го побира как този антипапа може да призовава за такова нещо. Мъжеложството е престъпление против Бога и хората които осъществяват такива актове не са угодни Богу. Изрично е записано в Библията.
14
1
 
21
 
! Отговори
Инфо преди 3 месеца
В сащ има 3 щата, които изкараха официален закон, че половете са два. Във всички други щати са ...
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дрън дрън, та мрън. с темпа с който исляма се разраства в африка скоро време последния епископ ще махне кръста от покрива на последната църква.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Черен папа" е термин за йезуит заел Светия престол, защото йезуитите носят черно расо. Както е тръгнало точно черните ще изгонят черния папа.

Спонсорирани публикации