Най-големият данъкоплатец в Турция се оказа... зетят на Ердоган

Селчук Байрактар произвежда смъртоносни дронове
12 яну 2024 22:15, Нели Христова
98
Най-големият данъкоплатец в Турция се оказа... зетят на Ердоган
Снимка: БГНЕС

В момента с фирмата си за производство на дронове, която управлява заедно с брат си Халук, Селчук Байрактар осъществява около една четвърт от износа на турската оръжейна индустрия, пише ФАЦ в своя публикация. По официални данни миналата година този износ се е увеличил с 27 процента и е достигнал 5,5 милиарда долара, пишат от DW.

Над половин милиард турски лири за хазната

Точно по Нова година се разбра, че 44-годишният Селчук Байрактар отново е най-големият данъкоплатец в страната: турските данъчни власти обявиха, че през 2022 година той е внесъл данък общ доход за 564 милиона лири (около 34 милиона долара) - четири пъти повече от сумата, платена от Байрактар през 2021-а, когато той също бе най-големият данъкоплатец, припомня ФАЦ.

Изданието отбелязва, че това не само показва колко добре печели Байрактар, но и повдига редица въпроси. Например това защо данъчните власти крият кой е вторият най-голям данъкоплатец - преди 93-годишния магнат и основател на едноименния холдинг Рахми Коч. Със състояние от 2,3 милиарда долара той попада едва на седмо място в списъка на най-богатите хора в Турция, в който обаче Байрактар изобщо не фигурира, пише германското издание.

Затова предположенията са, че оповестяването на защитените данъчни данни не е станало без съгласието на засегнатите. Но то определено няма да навреди на президентския зет - щом обществеността го възприема като честен и голям данъкоплатец. Още повече, че не е изключено той да има и политически амбиции. Тъстът Ердоган няма право да се кандидатира още веднъж за президент (според сегашната конституция), а и Селчук Байрактар не би бил първият член на семейството на висок пост - от средата на 2018-а до края на 2020-а зетят Берат Албайрак бе финансов министър на републиката.

Износ в 33 държави по света

Селчук Байрактар, който е роден през 1979 година, е получил инженерното си образование в Турция и в САЩ и още като студент в Масачузетския технически институт започва да се занимава усилено с автономно летящи апарати - дронове и хеликоптери, разказва ФАЦ. През 2007 година се завръща в родината си и поема фирмата на баща си за авточасти.

Служителите на компанията „Байкар" са 4000, средната им възраст е 29 години, а разузнавателните и бойните дронове, които произвеждат, се изнасят в 33 държави - от Украйна до Саудитска Арабия, припомня ФАЦ. По същата тема "Франкфуртер Рундшау" пък пише, че 50 процента от турския оръжеен износ обхваща дронове, както и управляеми и неуправляеми муниции, а Саудитска Арабия е най-големият клиент на „Байкар" за момента - предстои да ѝ бъде доставена продукция за три милиарда долара.

Нови разработки на "Байкар"

В момента Байрактар работи по проект за автономно летящ свръхзвуков изтребител, наречен "Къзълелма". Компанията "Байкар" разработва и космическа ракета, която издава амбициите на компанията в сферата на косвическите технологии, посочва ФАЦ.

В самата Турция Селчук Байрактар е известна личност. Успехите му с високотехнологичните оръжия изпълват много от сънародниците му с гордост. В платформата Х (бивша Туитър) Байрактар има почти три милиона последователи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Най-лесно е зимаш частен професор и му плащаш и нямаш проблем. Но трябва кеш. Както и в бг става с часни уроци.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 49 - Искам да те видя, как ще си купиш диплома от Пенсилвения, а после от MIT. МНОГО ИСКАМ, ДА ГО ВИДЯ! Истината е, че Селчук е бил подкаран от такто си да учи МНОГО сериозно още от деткса възраст, за да наследи бизнеса, а не да се извъди някое *** и е един от малкото успешни "налседници" в този случай. Просто е добра комбинация от семейство, финансово положение и уреден брак.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 36 Ако имаше $ може да си купиш диплома в САЩ. Летците които взривиха Ню Йорк имаха дипломи за 100 бона от САЩ академии.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 36 - Не забравяй, че Байрактар е син на Байрактар, основателя на Байкар. Нека кажем, че някй неща хич не са случайни.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунисти, шибали се двама в исляма на догана, чичо ги заварил и им го натоварил. Дей Ба, Дей Ба .Дей Ба ваща мама "Що се чукате у Българската слама?" Имаме си чичо слама, но там се чукат други комунисти двама под флага на исляма? Е как бе ...нямате ли си Българска Слама..... та ви Чукат Османци в Комунистическа слама? Дей ба, Дей ба, Дей Ба ваща мама...... Ми то веке не остана Българска Слама! Тя цялата слама сега е собственост на Комун Исляма - Колхозна ТеКеЗеСарСка слама!
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 39 Сърбия и арабските са корумпирани. Ако мине на конкурс няма да може да ги продаде. Отделно че САЩ му продава чиповете.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Незаконни цистерни с петрол от Ирак" - Шшшшшт! Тихоо! Не издавай схемичката! Дизелката е 2 стотинки на литъра в Ирак. Даваш 100 долара отгоре и ти заделят една цистерна, да те чака.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 41 - Ами време е да се стегнем. Сега, не искам да чувам, че сме "***" на Алеко герои. Бяхме третия най-гоялм производител на фреймърк станции в света, след САЩ и Япония, преди САЩ да бастардиса номер 2 и 3. Ако някой е запознат с историята на рондото производство на полупроводници, изобщо не е толкова леко, както го изкарват. Имахме клубове по програмиране във всяко читалище. То и от там тръгна тая мания, да имаме толкова програмисти.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой има ли представа, колко трудно е, да се вземе лиценз, за да правиш нещо с радиопредавател? Тея телефони и мишки, дето ги имаме, минават през 100 кръга на ада, да ги харизат от FCC (амеркианската комия по телекомуникации), а след това и във вскяа друга страна. За тоя няма проблем. А я се опитайте да създадете продукт, който има "военно приложение" - охооохооо! 10 лобита скачат срещу вас и ви мачкат, ако не сте Локфхийт Мартин .. Освен ако нямате вуйчо владика ;)
38
2
 
4
 
! Отговори
Мангали хермафродити преди 3 месеца
В Турция дал господ с милиони! Кога ще пишете и за останалите? Живо ни интересува!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айдее и турците излетеа у Космоса, а ние копаме дъното.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бай ТОЩО е зет на парлава ЕРДОГАН от поколението на КЮЧУК БАКЛАВА ОСМАН СЕЛДЖУК МОНГОЛ КУМАН ЦИНГУРЕЛ .... и с обич сега неговото КЮЧЕК КОМУН ЧАЛГА поколение по Райската Българска Земя рови и търци балъци как да управлява РАЗУМНИТЕ БЪЛГАРИ?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 34Държава плаща а Зелчук ги купува от чужбина и ги продава двойно на тъсто.///Ахаа,проблема в тази логика е, че,, Байкар" продава различни видове дронове и по света. Цяла Средна Азия се сдоби с тях. Арабски държави и Полша и Сърбия. Като сърбите подписаха договора още договориха още преди 4 години.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Батето Аиде смени метила ,Славков беше пич и бохем и никога не е казвал подобни думи .Ако по някакъв магнетичен начин сложиш в момента него и оня толуп бодигардчето =ще видиш веднага разликата .Звезда и сервитъорче.Бог да ми прости че размествам костите му
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Евала Зет като чук.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 31 Абе чукон дурец Ердоган ли му е дал двете университетски стипендии от USA университети и магистарските степени. А, кажи бе отворко ан ален?
31
0
 
7
 
! Отговори
Евала преди 3 месеца
На туй му се вика зет като мет.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато обвиняваха Иван Славков, че бил зет на Тодор Живков, той с типичният си хумор казваше,, А, Вие да не мислите, че лесно се става зет на Т. Живков.Така е и с Байрактар. Ердоган няма да даде дъщеря сина на някой льо льо неизвестен, необразован и беден. Все пак това е Турция с консервативни традиции.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аха .......ОСМАН ПАРА КЮЧЕК владее СВЕТА!
28
5
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 3 месеца
То и Асан Василев си продаде интелектуалната собственост на един англичанин, а мъжката му половинка Спецов си продаде фирмата на един рооом с милиони дългове! Такъв е и Байрактар. Незаконни цистерни с петрол от Ирак и дрога в резервните гуми. Ама на овци кво да обяснявам!

Спонсорирани публикации