Студенти съдят Харвард, бил бастион на необуздан антисемитизъм

Университетът "не си мърдал пръста", за да се справи с проблема
Обновена: 12 яну 2024 20:41 | 12 яну 2024 20:31, Нели Христова
92
Студенти съдят Харвард, бил бастион на необуздан антисемитизъм
Снимка: БГНЕС

Еврейски студенти съдят Харвардският университет, твърдейки, че "се е превърнал в бастион на необуздан антисемитизъм и тормоз".

В жалбата се твърди, че университетът нарушава гражданските права на своите еврейски ученици, като толерира и допуска дискриминация в своя кампус.

Искът идва малко повече от седмица, след като неговият президент Клодин Гей подаде оставка отчасти заради справянето си с антисемитизма.

От Харвард все още не са коментирали съдебния иск, съобщава BBC.

В жалбата, подадена в сряда вечерта, се твърди, че еврейските ученици са били "подложени на тежка и широко разпространена антисемитска враждебна образователна среда", която се е влошила след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

В нея се твърди, че студенти и преподаватели от Харвард са тормозили, сплашвали и нападали еврейски студенти в класните стаи, по време на дейности в кампуса и в социалните медии, включително като призовават за убийството на евреи и унищожаването на Израел.

"Най-впечатляващото във всичко това, е жалкият провал и отказът на Харвард да си мръдне пръста, за да спре това възмутително антисемитско поведение и да накаже студентите и преподавателите, които го извършват", се посочва в жалбата.

Ищците - студенти в Harvard Divinity School и група, наречена Students Against Antisemitism, която включва студенти от юридическите училища в Харвард и общественото здравеопазване - твърдят, че антисемитизмът в кампуса "се проявява в двоен стандарт".

Харвард, казват те, "селективно налага своите политики, за да избегне защитата на еврейските студенти от тормоз, наема преподаватели, които подкрепят антиеврейското насилие и разпространяват антисемитска пропаганда, и игнорира молбите на еврейските студенти за защита", като същевременно дисциплинира онези, които участват в расизъм, трансфобия и други форми на дискриминация.

Жалбата изисква парични обезщетения и разпореждане за спиране на предполагаемите нарушения на Харвард на дял VI от Закона за гражданските права от 1964 г., който забранява на онези, които получават федерални средства, да допускат дискриминация, основана на раса.

Съдебното заявление е направено от адвокатската кантора Kasowitz Benson Torres, която е започнала подобни дела в Нюйоркския университет и Университета на Пенсилвания.

Харвард беше подложен на критики през месеците след атаката на Хамас, като Министерството на образованието на САЩ и Камарата на представителите започнаха разследвания за справянето с антисемитизма в кампуса.

Миналата седмица Клодин Гей - първият чернокож президент на университета - подаде оставка след критики за нейния отговор на антисемитизма в кампуса и обвинения, че е плагиатствала части от академичната си работа. Тя се сблъска с буря от критики заради показанията си през декември пред Конгреса, в които не успя да каже изрично, че призивите за геноцид на евреите нарушават политиката на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От коментарите отдолу разбирам , че с отворени обятия ще посрещнете следващите арабски бежанци, прогонени от глупостта и алчността на водачите си. Ясен Арафат добре си живееше в България и Съветския съюз , за това палестинците още нямат държава.
63
1
 
2
 
! Отговори
Нелинда Пулицарката преди 3 месеца
А пък ас като зимъх дипломътъ от Харвардо само с френсикио ко да кажа!Който си може си може!
62
0
 
5
 
! Отговори
alex преди 3 месеца
2000 години кой ли не ги е гоил , амглия, Испание, Католическата църква и т.н. явно има защо .............
61
0
 
1
 
! Отговори
сем преди 3 месеца
Ха-ха-наистина ,става ясно защо тия са необуздани!!!!
60
1
 
1
 
! Отговори
аноним преди 3 месеца
Само като видиш презимето на президента на университета,разбираш много неща!!!!
59
5
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 месеца
Да...Евреите са се разкудкудякали, значи...Следват примера на Нетаняху!..Може би тези слухове за еврейски конспирации за окупиране на целия свят, които се носят от десетилетия под път и над път, няма да се окажат продукти на болни мозъци?!..Мамма миа!..И тези ще завладяват света, значи..Трагедия!..Този свят така и ще си остане незавладян, значи..Кой не се е опитал, той не го е завладявал..Що за човешка пр.остащина е това, не ми е ясно, но без съмнение още нищо не сме видели - всичко е пред нас
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да е само с този геноцид ,който извършват!
57
4
 
22
 
! Отговори
Аз съм БЪЛГАРЧЕ преди 3 месеца
"свободна европа" излезе с поредната хрумка - искат от България да извади от учебниците "Аз съм Българче", защото "как ще се почувстват децата на 100 000 бежанци". А "медиите" - нищо - тишина! Днес.бг, къде сте? Или сте СЪУЧАСТНИЦИ??? ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ ИМА ПОСЛЕДИЦИ! Запомнете го! Тук правите ИЗБОР! И до момента той е фатално ГРЕШЕН! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА и се носи от ВСЕКИ! И вие ще я носите!
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ее кой си позволява даже да си мисли лоши работи за евреите може да го отнесе
55
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреите в САЩ са над 6 милиона. Освен, че са влиятелни са и много,много богати. Харвард тепърва ще почувства липсата на парите от евреите, но пък може да ги замени с такива от арабския свят. След като купиха футбола арабите може да започнат да купуват и университети?!
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги могат да отидат да учат в палестинския университет Ал Кудс в Ал Захра, там ще са по-обуздани и методични.
53
2
 
10
 
! Отговори
Хахахаха, преди 3 месеца
Про100 Киро бил антисемит, баце, хахахахахаха...
52
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди няколко дни властите в Ню Йорк снимаха как вадят от незаконен таен тунел под синагога бебешки столчета, матрак със странно петно и пр. вещи, подсказващи за какво е използван. Тепърва ще нараства омразата към тези!
51
2
 
10
 
! Отговори
Здравейте мисирки! преди 3 месеца
Да ви обясня нещо накратко! В един университет НЯМА КЛАСНИ СТАИ! Има аула или аули има rooms за упражнения, за лекции, лаборатории и.т.н. Някои от вас виждал ли е висше учебно заведение отвътре т.е. да отваряш вратата и влизаш, навътре без да те гонят навън!
50
37
 
1
 
! Отговори
Историк от OXFORD преди 3 месеца
Шипка паметник на пластмасовата Българска история.Руски Мемориал на загиналите терористи и български татарски сепаратисти служещи на интересите на Имперска Русия Азур пипали и анексирали те законно територия от легалната османска власт!
49
19
 
2
 
! Отговори
OXFORD GANG преди 3 месеца
Ние в UK сме направили спецялни програми за ана лно обучение на БеГе татари русофили комунисти и путинистки агенти.
48
16
 
3
 
! Отговори
OXFORD GANG преди 3 месеца
Ние в UK сме направили спецялни програми за ана рво обучение на БеГе татари русофили комунисти и путинистки агенти.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Жалбата изисква парични обезщетения" ,хаха!
46
7
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 3 месеца
Като не ги кефи в американските университети да си ходят в Израел или пък да се запишат в някой палестински.
45
13
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Арабите не са семити,а лъжат,че са семити. Без да влизам в детайли,само ще кажа,че истинската етимология на думата "семити" никак не е дериват на "сем". Точка за референция не може да бъде някой,който Е СЪЗДАДЕН,а НЯКОЯ ,КОЯТО СЪЗДАВА. Сефардите също не са семити,а резултат от насилието над семити,което ги лишава от Кръв на Произход,защото смесената кръв никога не може да бъде начална. Забравете за Библията.Не тя дава значението на думата "семит". Семити сме Европейците,тоест Ашкеназ.Никой друг.

Спонсорирани публикации