Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция

Една романтична история, но филмът предизвика реакции
16 яну 2024 12:57, Александър Попов
81
Kızıl Goncalar - сериалът, който породи политически скандал в Турция
Снимка: FOX TV

На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но всъщност е политически и породи голям скандал. Властта смята, че той е обида за исляма и нарушава моралните ценности на Турция, пише "Дойче Веле".

Сериалът, във връзка с който в момента в Турция се спори ожесточено, се казва "Kızıl Goncalar" или „Алени пъпки“. Звучи като нещо романтично, отбелязва „Зюддойче Цайтунг“, но както посочва изданието – същността на сериала е политическа: говори се много за това, което вълнува страната; за това каква би искала да бъде Турция – светска или все по-ислямска държава. Именно поради това срещу сериала в турския орган за контрол на медиите са постъпили рекорден брой жалби – общо били 32 000, казва говорител на турската служба пред германската осведомителна агенция ДПА.

В крайна сметка контролният орган издаде двуседмична забрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, тъй като „нарушавал „националните и морални ценности на обществото“, пише „Зюддойче Цайтунг“. Освен това телевизията трябва да плати глоба, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „Курир“ изтъква, че в последните години турското правителство е засилило натиска срещу телевизията и радиото – особено по отношение на продукциите, за които се твърди, че нарушават семейните или социални ценности. Проправителствените медии обявиха, че сериалът е враждебен спрямо исляма.

Семейните и социални ценности

Филмът представлява алегория, посветена на отношенията в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която в началото на 2023 година заминава със съпруга си и с дъщеря си от засегнатите от земетресението райони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска секта, която ги е приела. Всичко това е фикция, но напомня силно за общността „Исмаил Ага“, която е приближена на правителството на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, обяснява „Зюддойче Цайтунг“, след като допусна мъж да се ожени за шестгодишно момиче.

Изданието разказва сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е светски психиатър – кемалист по убуждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един срещу друг се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това как членовете на сектата се отнасят към представителите на държавата като например полицаите. Показани са фанатици, които заради близките си отношения с правителството се чувстват над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно светски ориентираните турци подкрепят смелостта на телевизионния канал, който се ползва с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която засега е последна, аудиторията почти е надхвърлила седем милиона. За зрителите сериалът е един вид вентил, от какъвто те имат нужда, особено след преизбирането на Ердоган миналата година, пише „Зюддойче Цайтунг“.

Не чак толкова фиктивна история

Fox TV е една от малкото турски телевизии, които все още си позволяват известна дистанция спрямо правителството, пише германската медия. В третата серия, която Fox TV възнамерява да излъчи след принудителната пауза, става дума за това, че малолетната дъщеря на Мериам трябва да бъде омъжена. Оттам нататък не е изненадващо, че и общността „Исмаил Ага“ наред с другите се дразни от сериала. Сектата настоява за забрана. Тя засега не е наложена, но може да се предположи, че борбата ще продължи – с помощта на влиянието, с което сектата разполага в Анкара.

„Зюддойче Цайтунг“ заключава, че оттук нататък историите на "Kızıl Goncalar" ще са две: едната ще е фиктивната на екрана, която отразява това, което се случва в действителност, а другата – реалните проблеми около самия сериал: как се отнася страната към него – към фикцията, която съвсем не е толкова фиктивна. След наложената забрана от контролния орган режисьорът написа в платформата Х, че работата продължава. Т.е. - и сериалът ще продължи, както и скандалът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Турциясериал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Къзълджик шербети преди 2 месеца
"Сироп от дренки" е по-актуален и поне до 20-та серия беше доста интересен.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все пак, т.нар. Дева Мария е била само 9 годишна когато се е задомила с Йосиф, а на 11 вече са я oпъвaли групово трима други мъже, които в деня на раждането отиват в дома на Йосиф да видят на кой от тях прилича бебето.
59
0
 
0
 
! Отговори
selanin преди 3 месеца
mrazim-turtsi,sirbi,makedontsi,girtsi,rumintsi,rusi s kuito sme komsii .................
58
4
 
18
 
! Отговори
Lina преди 3 месеца
Това е Турция днес - противовеса на Ататюрк и раикалните фракции( от които е и Ердоган) винаги е съществувал. Тук е малко по - директно и откровено представено.
57
11
 
24
 
! Отговори
М преди 3 месеца
До АнонименПълни глупости говориш! Меко казано, някъде си чул/а нещо и повтаряш, като папагал. Ама дали е така, дали не е..не е важно! Чети, научи, образовай се..пък тогава лай по форуми. Колко невежество, колко чудо! Не се изненадвам! Ти имаш ли религия изобщо? Познаваш ли я? Запознат/а ли си? Да не си от *** платени "пасори" дето биха були и индуси, стига някой да им плаща? Колко мъка има, колко...
56
41
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
религия, в която пророкът ти, набеден за пример на мюсюлманите, се жени за 6 годишно момиченце (а той е на 51) и едвам я изкачква да стане 9, за да почне да я опъва..не ми я хвалете..не стига това, ами и краде жената на собствения си син, развежда ги и се жени за нея. така са му говорили гласовете, било пророчество видиш ли. а за забавленията му да си 'преплита езиците с малки момченца на масата на вечеря' въобще ме е гнус да говоря.
55
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
кръстоносните походи са кратък исторически фрагмент от 1400г. война между запада и исляма. организирани са от католици и после спират, след тях идва ренесанс. православни, копти, протестанти, маронити - всички останали християни НЕ СА нападали мохамедани, за да вземат земите им. а вижте мюсюлманите - каквито и да са, уахабити, шиити, салафити, измаелтяни, сунити - дай им да колят, да взривят и да правят джихади. всички до един! а като не могат да убиват християни, се колят помежду си.
54
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
всъщност поне във великобритания, тече обратния процес - все повече мюсюлмани се отказват от исляма, стават атеисти и се срамуват от миналото си. а най-радикални са иранските бежанци - те направо си приемат християнството и започват кампании срещу исляма. разбира се, след като са получили британско поданство, защото иначе си е смъртна присъда.
53
15
 
18
 
! Отговори
до 48 преди 3 месеца
До До Hak dini,Инквизицията според теб каква е,не е ли християска,всичките войни запалени от църквата малко ли ти се виждат,да не говорим за кръстоносните походи,лицемер си ти,много хляб има да изядат мюсюлманите докато избият милиарди,толкова е избила църквата,ясно ли ти е
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Статия за турски сериал? Лол
51
9
 
15
 
! Отговори
аа преди 3 месеца
Всеки ден следя турската преса, но понашите недии чувам за сландала :)))
50
27
 
24
 
! Отговори
Pisaro преди 3 месеца
Тия турски сериали са отвратителни. Преди поне даваха хубави латиноамерикански сериали!
49
8
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз пък уважавам турците като цяло.И този филм отново показва, че въпреки геврекчията, който иска да върне Търция в средновековието има достатъчно нормални хора. Достатъчно развито гражданско общество, което се опитва да се бори срещу ислямизацията
48
12
 
36
 
! Отговори
До Hak dini преди 3 месеца
Е кое не е така.Да се е появила някъде терористична о-ция Християнска държава, която да тръгне да избива друговерците.А всъщност ислямските терористи избиват най-много други мюсюлмани които не са толкова крайни.Та това си е проблем във вашата религия. Не го прехвърляйте на Европа, която е ТВЪРДЕ толерантна към различните религии и изхранва милиони мюсюлмани, които след това я плюят.Дали мога да си построя църква в Саудитска Арабия и да нося видим кръст? Това се нарича лицемерие
47
39
 
12
 
! Отговори
Hak dini преди 3 месеца
Много маркетинг и похарчени пари за очернянето на Исляма. Ами само отворете Нетфликс. Има десетки филми за отвлечени момичета от даеш, фауда - за терористите палестинци, за Швеция как един рекрутира младежи за Сирия. Все многомилионни продукции, в които линията е: Всичко лошо е от Исляма. Разбира се, няма нищо за убийствата на изрел в Газза? Тази кампания има обратен ефект. Все повече немюсюлмани приемат Исляма, особено на Запад. Един баща, целуващ починалото си дете и милионите им на вятъра.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бабите шъ гледат турски сериали до самия край.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И латино - американските са бози , ама с тези правите промивки на държавно ниво. Големи моралисти са турците.
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казва се: Алени цирей и други алени части от ч.тяло. Спрете да занимавате хората с *** турски сериали.
43
11
 
9
 
! Отговори
Angel преди 3 месеца
До Емпайър Стейт Да я провалят! Колкото повече турция е зле, толкова за нас е по-добре. Една турция раздирана от вътрешни проблеми, няма да има време да се занимава с *** от дпс (нарочно с малки букви).
42
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41 знам че турците ни мразите по дефоулт, няма нужда да си измисляте причини :)

Спонсорирани публикации