Сглобка и времеубежище в битка за Дума на годината 2023

Ротация, Шенген и PISA са други в челото
16 яну 2024 11:35, Петър Бойчев
13
Сглобка и времеубежище в битка за Дума на годината 2023
Кадър: Нова тв

Сглобка и времеубежище водят засега в класацията за Дума на годината 2023. Гласуването се провежда до 20 януари на уебсайта на платформата „Как се пише?”. Другите най-знакови думи в класацията са „Букър”, „война”, „демонтаж”, „евроатлантик”, „изкуствен интелект”, „ротация” „Шенген” и „PISA”.

„Вече сме в третия етап на инициативата. Тя се провежда за трета поредна година и целта ѝ е да направим едно голямо социологическо проучване на общественото мнение, на това какво ни е вълнувало през изтеклата година. Не просто експерти да се изкажат за нещата, които са били важни, а хората да го направят", коментира пред Нова тв Доротея Николова, учител и журналист, част от екипа на платформата „Как се пише?”.

„Обикновено темите са повече. Точно затова ние сме решили да избираме по три. Миналата година даже станаха четири, тъй като думите, които бяха на трето място, бяха две с еднакъв брой гласове. Тук е важно да отбележим, че думите, които присъстват в момента в това гласуване, са предложени от хората в платформата „Как се пише?” в първия етап. С помощта на жури отсяхме 10 от 30-те, които бяха предложени от най-много хора”, посочи Николова.

„Заедно с наши партньори за медиен мониторинг ще подготвим огромен анализ. Ще има и малки извадки за това какво медиите са излъчвали към обществото и до каква степен се засича с останалото в съзнанието на хората. Много ни се иска да се опитаме да ги сравним”, обясни Николова.

През изминалите години в класацията на „Как се пише?“ са попадали думите „война”, „инфлация”, „преценям” и „антиваксър”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Мухаха преди 3 месеца
Какви зглобки... какви убежища ? Половината ни България са СЛУГИ на Путин и комунизма. Другата половина са СЛУГИ на западните евреи и Сорос .И всички се кълнат че със слугуването си правели добро на България..... "СЛУГИ" е Дума не само на миналата година ами дори на Столетието .
11
0
 
2
 
! Отговори
Никой себеоважаващ преди 3 месеца
се човек няма да си изгуби времето с "времеубежище", нито със "сглобката" ако трябва да сме честни.
10
0
 
3
 
! Отговори
Накратко: преди 3 месеца
Това грозно гримирано шпакловано НПО на снимката не е журналист,не лъжете хората!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е ква "сглобка"? Тия само разглобяват! Всичко порутиха!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Баджанаци" е думата!
7
0
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 3 месеца
"Ала-бала" е думата
6
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
"Времеубежище" е толкова глупава книга, че изобщо не буди учудване у мен, че е наградена! Всъщност въпросната дума е скрито послание към юдеите, че времето им дава временно убежище (понеже сега не могат да победят Русия и Китай), докато окончателно победят и зацаруват над света...
5
0
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 3 месеца
Думата на годината е също идиотска като мисирките дето си измислят подобни простотии и ни ги натрапват!На кого изобщо му дреме за оди0тщините с които си запълвате времето докато лентяйствате на гърба на народа бе!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Наркоман" - това е думата!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма зглобка, няма печеливши думи!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато си чешете езиците си, получавате награди за нищо, правите пари от бюджети и просто шаманствате, едно момче даде живота си в Украйна за това дето вярва.Уви, мина замина, получи сеиска злоба и омраза и предадено като Левски си отиде.То е истинският герой за 2023.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Обединете ги в една дума, да няма сърдити - гейщина!

Спонсорирани публикации