1,2 млн. души напуснаха Германия за година, какво ги провокира?

Повечето са чужденци, българите на четвърто място
20 яну 2024 14:03, Александър Попов
77
1,2 млн. души напуснаха Германия за година, какво ги провокира?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия. Българите са на четвърто място по численост сред чужденците, които са си тръгнали от страната през 2022 година. Кой и защо напуска Германия?

Проучванията показват, че всеки четвърти си тръгва поради финансови причини, а почти всеки пети - поради неудовлетвореност от живота в Германия, пише Александър Андреев от "Дойче Веле".

"През цялото време е тъмно и сиво, почти не виждаш слънцето", казва една емигрантка в допитване на Института за приложни икономически изследвания в Тюбинген. "Дигитализацията в Германия ми създава усещането, че съм се върнал 20 години назад", твърди друг емигрант, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Повечето хора, които напускат Германия, са чужденци

Българите, впрочем, са на четвърто място по численост сред чужденците, които са напуснали Германия през 2022 година, съобщава Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от агенция Франс прес.

Всъщност повечето хора, които напускат Германия, са чужденци, завръщащи се по домовете си. Освен това по-голямата част от чужденците, които си тръгват от Германия, са пребивавали в страната сравнително кратко. От общо близо 700 000 емигранти, прекарали в Германия повече от три месеца, почти половината напускат Германия още след първата година. 70 процента от тях са били в страната за по-малко от четири години.

Андреас Ете от Института за демографски проучвания казва пред ФАЦ, че по-малко от една трета от напускащите Германия са германски граждани. Често пъти става дума и за хора, които само временно заминават за чужбина - например студенти, които карат семестър в чуждестранни университети, или професионалисти, които получават трудов договор в друга страна. Според Ете повечето германци, които поемат по света, предварително са решили, че един ден ще се върнат у дома. Така че не може да става и дума за "изтичане на мозъци" - това е обичайното състояние на подвижния международен трудов пазар, смята Ете.

В определени сектори обаче изтичането на квалифицирани специалисти осезаемо се усеща. Това важи особено за лекарите, много от които си тръгнаха в годините на пандемията: през 2022 година близо 2300 лекари, както германци, така и чужденци, напуснаха страната. Подобно е положението в областта на научните изследвания - германските университети просто не могат да плащат на топ-учените онези заплати, които те биха получавали в САЩ например. При академичните кадри роля играят и закостенелите структури за кариерно развитие и заплащане - пак за разлика от по-гъвкавата система в САЩ.

Трайно напускащите определено ще липсват на Германия, независимо от паспорта в джоба им. ФАЦ припомня, че на страната годишно ѝ трябват по 400 000 нови мигранти, за да реши проблемите на трудовия пазар. При това в случая става дума за т.нар. нетна миграция. Тоест, ако страната напускат 1,2 милиона души, трябва да пристигнат 1,6 милиона, за да се получи този плюс от 400 000 души. В тази връзка ФАЦ пише, че през 2022 година в Германия са пристигнали рекорден брой мигранти поради войната на Русия срещу Украйна (над 40% от мигрантите са пристигнали именно от Украйна), но иначе числото 400 000 нови заселници годишно не е постижимо: за следващите години Федералната статистическа служба очаква не повече от 290 000 души нетна миграция годишно.

Докладът за миграцията показва, че от Германия си тръгват не толкова пенсионери, които искат на старини да живеят на по-топло и по-евтино, колкото хора в активна трудова възраст. А за германския трудов пазар определено е проблем, че напускат толкова много квалифицирани кадри. Пред ФАЦ Юлия Косякова от Института за изследвания на професиите и трудовия пазар изразява мнението, че много от тези хора са имали добри шансове в Германия, но нещо им е попречило да останат в страната. Една пета от чужденците, които напускат Германия, посочват като причина проблеми с интеграцията, 8% са били недоволни от условията на труд, останалите не са успели да се справят с немския език или пък са си намерили по-добре платена работа другаде. Последното се отнася например за шофьорите на камиони, които напоследък получават по-добри пари във Великобритания.

Германците, които напускат родината си

При германците, които напускат страната трайно или за дълго време, обикновено става дума за пенсионери, за специалисти, които получават по-добри оферти в други страни, или за хора, преселващи се по семейни причини. Агенция ДПА съобщава, че най-много са германските преселници в Швейцария - над 311 000 през 2022 година. В Австрия са се преселили 216 000 германци, а в Испания - 142 000. Причините са обясними: в Испания е топло и привлекателно за пенсионерите, а в съседните Австрия и Швейцария се говори немски. И още нещо. ФАЦ цитира германци, преместили се в Швейцария, с едно простичко съобщение: "Преместихме се в Швейцария, за да печелим повече пари".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: германияимиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предполагам, че тия 1,2М са забегнали в Северна Корея...
59
1
 
3
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
1.2 милиона напуснаха геймания...... 3.5 милиона се заселиха там..... о, не се притеснявайте - чистокръвни аррийци са до 9то коляно от клана на Римляните бухаха бухахаха
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И те да свисват.
57
1
 
1
 
! Отговори
Справка за Хунка преди 3 месеца
Германия и Япония спечелиха Втората Световна Война и Германия скоро няма да умре а се очаква САЩ и Великобритания да умрът и да ги погребът в гроба на СССР...................Англоезичните са като РОМИТЕ сутринта имат пари и до вечерта ги изхарчват и утре нямат никакви пари....................... ГЕРМАНЦИТЕ си имат винаги ПРАСЕНЦЕ КАСИЧКА достатъчни спестявания да изчакат да измрът от гладна смърт англичани,французи,испанци и прочие
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нацизмът на Улаф Шолц!
55
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва работна ръка за Сибир ! Фрицовете са недостатъчно, ще се тварят влакове за Сибир и с български евроатлантици !
54
7
 
12
 
! Отговори
леля чичо преди 3 месеца
новината от днес е че мерцедес планира да продаде всичките си автокъщи в германия , 8000 човека работят в тях , не се знае какво ще се случи с тях, Бош пък ще закрият 1200 работни места в софтуеърния си отдел до 2026та, с тея санкции се оказа че се простреляха в крака, иначе купуват ПВО от евреите като побеснели , искат да воюват с Русия и сега пробутват наратива , подготвят от рано, естествено ще пратят вас да *** а ще ви дадат железата за тази цел както с урките
53
5
 
11
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Сто години гниеше капитализЪма, сега 30 години погребваме Германия. Всичко върви по план.
52
1
 
18
 
! Отговори
боби преди 3 месеца
Нема страшно , афганци и африканци напъват за Германия , те са много образовани и работливи , тамън са за там ! Ще произвеждат Мерцове ,и БМВта , а ние ще се кефим да ги караме по нашите аутобани !
51
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Емиграцията вече не е толкова перспектививен избор колкото беше преди. На всичкото отгоре и самите атракривни дестинации вече не са толкова много. Ако на мен ми се наложи да емигрирам , бих избрал някоя бяла и спокойна държава като Полша или Чехия. Другото не си струва
50
2
 
24
 
! Отговори
Ротшилд преди 3 месеца
Закриваме Германия! Ще я превърнем в картофена нива!
49
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откакто наритахме руснаците и те ни обявиха за вражеска държава, икономиката на Б-я разцъфтя, а качеството на живота значително се подобри. Идват си хората, защо да са в Германия, когато в Б-я ще взимат същите пари като теглят чертата, наеми, разходи, прочее. Имам и въпрос. Колко от напускащите са отишли в блатная
48
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЮДО-АТЛАНТИТЕ Там е световното зло, в Русия.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Към Русия ли се запътиха.
46
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно по 1.2 милиона германци бягат в рая Русия, чувайки последните хвалипръзковски речи за живота в Русия от Путин.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БЕЗ СЪМНЕНИЕ Без съмнение не те слуша главaта.
44
2
 
25
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Преди 10тина год беше бум на миграцията, но истината е че в Германия заплатите са големи БРУТНО, нетно за квалифицирани специалисти не е конкуретно! 42-46% за данъци и осигуровки. Отива си мита за великата германска икономика!
43
21
 
24
 
! Отговори
БЕЗ СЪМНЕНИЕ преди 3 месеца
България е едно от най рошите места за живот на света примерно на трето място след Украина и Газа защото там има война.
42
5
 
5
 
! Отговори
Германец преди 3 месеца
38 Немаш време за нищо от дрога ГанYO наркОман
41
12
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Младите семейства се изселват от Германия заради джендърската идеология и натрапването и. Напишете веднъж истината.

Спонсорирани публикации