Футболът е повече от бизнес: Как европейските клубове превръщат стадионите си в дойни крави

Концепцията е ясна – превръщането на футболен стадион, който се използва 25 дни в годината, в многофункционално място за забавление
21 яну 2024 21:17, Красимир Ангелов
18
Футболът е повече от бизнес: Как европейските клубове превръщат стадионите си в дойни крави
Снимка: БГНЕС

Когато най-накрая приключи работата по четиригодишното обновяване на емблематичния стадион "Сантяго Бернабеу" на Реал Мадрид в началото на тази година, съоръжението ще се похвали с две нови придобивки. Първата е прибиращият се покрив, който може да се затваря за 15 минути. Така стадионът ще стане по-привлекателен за провеждането на големи концерти на международни звезди.

Втората придобивка е всъщност петчасов процес, който разделя футболното игрище на стадиона на шест секции и го изпраща в обширно подземно складово пространство. Там контрол на светлината, температурата и влажността осигуряват оптимални условия за поддържане на тревата, независимо от това какво се случва отгоре, пише FT.

Всичко това е част от проекта за обновяване на клуба на стойност 1,2 млрд. евро. На стадиона ще бъдат изградени и ресторанти, които могат да обслужват хиляди хора, алея с гледка към Мадрид и по-голям музей, музей, който се очаква да увеличи посетителите от 1,5 млн. души на година до 2 млн. души.

Очаква се приходите на музея да достигнат 50 млн. евро в резултат на това, подобно на сумата, която печелят някои клубове от висшата футболна лига на Испания от правата за излъчване на мачове.

Стадионът на „Реал Мадрид“ не е единствен. Тъй като повечето телевизионни сделки се договарят на ниво Ла Лига, а новите регулации обвързват разходите на клубовете с приходите, топ клубовете в европейския футбол набират милиарди за преустройство на стадиони с цел създаване на по-разнообразен набор от парични потоци.

Собствениците на водещите клубове в Европа се надпреварват с изграждането на високотехнологични и адаптивни съоръжения, които да се конкурират на процъфтяващия пазар за музика на живо, както и за провеждането на други спортни събития. Те се опитват да създадат и бизнес с храни, напитки и търговия на дребно, който може да се конкурира със съседните главни улици.

Което обаче е най-добре за клубовете, институционални инвеститори и търговски банки имат голямо желание да финансират тези проекти.

Няколко топ европейски клуба са на някакъв етап от модернизиране или подмяна на своите стадиони. Интер Милано, Милан и Рома финализират проекти за нови съоръжения, Пари Сен Жермен, Челси и Манчестър Юнайтед в момента правят анализи дали да модернизират съществуващите, или да строят нови, по-големи и модерни стадиони, а Барселона наскоро набра 1,5 млрд. евро от пазара на облигации в САЩ за основния ремонт на стадиона си "Камп Ноу".

Натискът да се конкурират със стадионите си разтяга финансите на някои клубове, които обикновено трябва сами да покриват огромните разходи за строителството. Неуспехът им обаче да диверсифицират собствените си терени е също нещо, което не могат да си позволят в дългосрочен план.

"Концепцията е ясна – превръщането на футболен стадион, който се използва 25 дни в годината, в многофункционално място за забавление, което може да е заето всеки ден от годината", коментира старши ръководител на клуб, който е говорил при условие за анонимност, цитиран от Investor.bg.

Засега златният стандарт на европейските футболни игрища е стадионът на "Тотнъм" в северен Лондон, строителен проект на стойност 1 млрд. паунда, завършен през 2019 г. Вече се вижда и въздействието му върху финансите на клуба, след като ефектът от пандемията се изчерпа. Преди средният фен би похарчил по-малко от 2 паунда на терена, когато посети мач, но сега числото скача до около 16 паунда. На стадиона са изградени нови съоръжения за забавление, вкл. най-дългия бар в Европа и микропивоварна на място.

Капацитетът е увеличен от 36 хил. души на стария стадион, който се намира наблизо, до 62 хил. души.

На новия стадион се проведе концерт на Бионсе през май 2023 г. Концертът беше част от световното ѝ турне Renaissance.

Целият анализ вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гнуссен стадион на престъпен к криминален клуб ! Отбора на режима . Отбора на съдиите и УЕФА ! Испанското е поррнно !!!
12
1
 
1
 
! Отговори
С ХАЗАРТА ,КАК? преди 3 месеца
С ХАЗАРТА ФУТБОЛА СТАНА ПОДКУПЕН В ЦЕЛИЯ СВЯТ!!! Футбола стана нагласен, като политиката на Запада една кръгла нула!! Общо взето бизнеса за елита да върви!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 3 месеца
Преди 7-8 години посетих Камп Ноу. Тогава входа беше 17 евро. Имаше повече хора да разглеждат стадиона, музея и фен шопа отколкото на мач от Ефбетлига. Не знам някой да извади пари да разгледа бившата Народна армия или Герена, да не говорим за бижуто Васил Левски. Пълна трагедия.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За какъв футбол говорите,като в световен мащаб е една перачница и едни залози?Спорт,неее,машина за пари.Няма я тръпката,която ни правеше щуpи фенове на някой отбор.Комерс.
9
1
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 месеца
В България футболът се издържа от политика и нагласени мачове... Не сме футболна страна и сме чуждопоклонници, тъй че няма други опции.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпросните клубни стадиони ще генерират мижави приходи ако мафията (ФИФА/УЕФА) не си получи таксата спокойствие.
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 7 вече няма проблем с осветелнието, монтираха прожектори зад вратите и целите козирки, едва ли ще построят друг като него скоро в България.
6
3
 
10
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
ОТ КЪДЕ ДА ГИ ИМА като в БГ 34 години само краде и руши !
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България днес няма съвременни стадиони. Има един в Пловдив, който има проблем с осветлението и един в Разград.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Влезте в нета .... Там където има кой да купува , там има пазар , там има и кчествена стока ! Как очакваш да има в България нещо , като няма хора които да купуват ? На стадионите в България ходят ( с малки изключения ) предимно дрогирани и пияни откачалници !
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заради парите, футбола вече не носи удоволствие, той стана някакво хулиганско джамбуре. Агитки отиват като на война и след срещите става апокалиптично, но едни хора стават все по-богати и никой нищо не прави за да се спре безумието.
2
4
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 3 месеца
Най-големият ахилес на Серия А. 100-годишни футболни арени, които в 99% са общинска собственост и непригодни за нищо различно от футбол и докарващи минимални приходи на клубовете. Италия, една от най-даровитите футболни държави, които не знаят как да правят бизнес с футбол.... поне в тениса изградиха бази и структури и излязоха от миманса, като дори имат страхотно поколение млади играчи и настоящи носители на Купа Дейвис. Във футбола всичко е на самотек обаче...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е "официаллната причина", за стадиони за стотици милиони, а вече отиваме и към милиарди. Неофицалната е, че свеки долар инвестиран в този стадион, докатоклубът е на ниво, повиша оценката на компаняята, която всъщност е отбора с по десет долара, което помага за пред банки, но най-вече за пред фондове и прочие, които може би искат да изръсят 200-300 милиончета в отбора тая година, още толкова догодина, още толкова по-догодина, а после има и други инвеститори ... Всичкото е за едни пари ...