Убитият „Нотариуса“ - от дребен крадец до човек за връзка между богати и хора с много власт

Мартин Божанов търсил и намирал пари, "уреждал" дела и плашил магистрати
2 фев 2024 07:00, Елка Василева
106
Убитият „Нотариуса“ - от дребен крадец до човек за връзка между богати и хора с много власт
Снимка: БГНЕС

Чадър от едни магистрати и натиск над други. “Колега” на безследно изчезналия Петьо Петров-Еврото и посредник между обвиняеми и подсъдими с прокурори и съдии. Близки семейни и бизнес контакти с бивши и настоящи служители на МВР, ДАНС, адвокати и съдии. Забъркан в стотици сделки за апетитни имоти, по които има следи в регистрите и сигнали в прокуратурата, но няма обвинения. Основно действащо лице в разследване от 2021 г. за принуда към съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров, за което обаче също няма повдигнати обвинения.

Още по темата
С това беше известен в определени среди 51-годишният Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, без никога да е бил такъв. Той беше убит до колата си в затворен комплекс в София в сряда вечерта, пише „24 часа“.

Застреляха го през оградата на затворения комплекс в кв. “Горна баня”, където живее с втората си съпруга.

От МВР отказаха да коментират версиите за покушението срещу Божанов, което е първото поръчково убийство след това на Алексей Петров през август м.г.

Ние разследвахме срещу този човек, когато бях министър. Той е свързан със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда. Сега го отстраниха, защото се уплашиха, че ще разкрие факти за връзките му с такива среди, коментира бившият вътрешен министър и настоящ депутат Бойко Рашков. Въпреки разследването на МВР оттогава обаче Божанов няма обвинения, поне в последните години от живота си.

Името му нашумя през 2021 г. от филм на неправителствената организация “Антикорупционен фонд”. Тогава Ивайла Бакалова записа със скрита камера как Нотариуса и адвокат Емил Писков предлагат да плати 100 хил. евро, за да помогнат на мъжа й да излезе от ареста.

Вършеше поръчки и вероятно стана неудобен. Ако в България имаше правосъдие, щеше да е в затвора и да е жив”, каза пред “24 часа” Ивайла Бакалова, потърсена за коментар след покушението.

Това е първият и последен скандал, в който той се е забърквал, но без много шум след това и без последствия за него. Тогава той се самоопредели като консултант и търговец без висящи дела. Иначе бизнесмени, полицаи и магистрати го познават като човек, който търси и намира пари.

Научава например, че някой е продал скъп имот. Свързва се с него и му казва, че има разследване и само той е човекът, който може да реши проблема. Иска голяма сума пари, срещу която да оправи проблема. Ако не даде, го създава, разказва запознат с навиците му.

Всъщност Мартин Божанов е осъждан за кражба с взлом, но през далечната 1994 г. Наказанието е условно. Тогава е бил на 19 г., показа проверка на “24 часа”. Когато е извършил престъплението, е бил на 17 г. През май 2021 г. е подал молба до Софийския районен съд, за да го реабилитират. Магистратите отказват, защото това е станало по право след изтичането на условната присъда.

Месец по-рано съпругата му Гергана започва работа като младши разследващ полицай в ГДБОП. 10 г. след присъдата за кражбата Божанов се сближава със скандалния нотаруис Слави Крашевски, който беше разследван и осъден за измами с имоти чрез фалшиви документи. Със същата дейност е известен и разстреляният мъж.

През 2004 г. нотариус Крашевски е разследван за 61 измами, 10 пъти е задържан в полицията, срещу него се водят над 25 дела по-късно. Дори под домашен арест заверява договори за покупко-продажба на коли в отсъствието на купувач. Подписва скандални договори. Например наемател в жилище на централна столична улица отива при него, снабдява се с пълномощно за продажба на апартамента, без 95-годишната собственичка да знае, и го продава после при друг нотариус. Един от най-близките му хора, които помагат в бизнеса, е именно Мартин Божанов. По това време той влиза под кожата на Крашевски и го ползва за сделки с имоти.

“Крашевски пиеше много в този период. Следобед можеше да подпише и продажбата на НДК”, спомня си магистрат, работил по делата срещу него.

През юли 2004 г. едно от тях вече е минало на две инстанции. Крашевски е осъден условно, но делото отива във ВКС. И мистериозно изчезва от адвокатската стая, където папките се четат. Година по-късно криминалистите стигат до извършителите. Това са Бойко Божанов и племенникът му Мартин. Техни отпечатъци са открити по други папки.

По-късно Мартин и чичо му са предадени на съд. На първа инстанция са оправдани, но историята мълчи за развитието на делото след това.

През 2017 г. съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд гледа дело, по което се иска предварителен договор да бъде признат за окончателен. В залата идват Мартин Божанов и негови приближени, които имат интерес от развитието на делото. Искат от него да се отведе, но той отказва. След това подават сигнал до ГДБОП, че съдията искал подкуп чрез вещото лице по делото, за което човекът по-късно отрича. Тогава и съдията подава сигнал до МВР, както и до главния прокурор тогава Сотир Цацаров. Викан е на разпит в ГДБОП по жалбата на Мартин Нотариуса. А по неговия сигнал има отказ за образуване на досъдебно производство.

Друга съдийка, която е имала сблъсък с Нотариуса - Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит. Тя е гледала дело, по което бъдещата съпруга на Мартин Гергана съди него и бившата му жена Ардиана за луксозна вила в село Карлуково (за случая и сложните отношения между тях четете в следващ брой на “24 часа”.) Мартин Божанов вече е на страната на новата си изгора, а от съдийката Цариградска отново се иска да даде отвод. По същия начин, както със съдия Лазаров, в залата идват ответникът по делото Мартин Божанов с негови приближени.

Тогава съдия Цариградска е подложена на очерняща кампания в определени жълти медии, което тя индиректно свързва с Мартин Божанов и интересите му по делото. Когато се развиват тези събития, Цариградска и Лазаров не споменават името на Мартин. До смъртта си той не е привличан като обвиняем за тези случаи.

За последно, но най-силно, около него се разшумя през 2021 г. с разследването на Антикорупционния фонд “Списък за бърз контрол”. По това време бизнесменът Веселин Денков беше задържан под стража след протестите от лятото на 2020 г. С жената до него Ивайла Бакалова се свързвали различни посредници, които предлагали да му уредят свобода. Един от тях е Божанов. Със скрита камера Бакалова записва него и кума му Емил Писков, който е адвокат, бивш служител в ГДБОП и ДАНС. Той живее със съдийката Маргарита Немска, която в миналото беше прокурор. Те предлагат да свършат работата за 100 хил. евро, без да знаят, че са записвани. По-късно Божанов казва, че се занимава с консултантска и търговска дейност - насочвал клиенти към адвокати.

Любопитно е, че години преди срещата на Божанов с Бакалова тя и съпругата му са участвали в тв предаването “Къртицата”. След това става ясно, че младата жена е назначена с външен конкурс в най-елитната служба на МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Миро преди 2 месеца
Такива слуги на престъпниците трябва да бъдат мъчително избивани. Защото техните работодатели ще ги спасяват от затвор.
91
1
 
1
 
! Отговори
Даронов преди 2 месеца
Докато тиквата и свинчо са в парламента ще има още много убийства. Те са много вредни за държавата.
90
0
 
1
 
! Отговори
Досев преди 2 месеца
Има поговорка; лакомо дупе кръв ***.
89
0
 
1
 
! Отговори
Залчук преди 2 месеца
Сигурно много корумпирани престъпници трябва да бъдат убивани, за да имат хората доверие в правосъдната система.
88
0
 
2
 
! Отговори
Дая преди 2 месеца
Такива временни съпруги са мутреси в престъпния свят. За тях престъпленията са като детска игра.
87
0
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 2 месеца
Мутресата съпруга на убития престъпник е организатор и вдъхновител на престъпника. Освен това е очевадно че тя знае кои е убиеца. Доказателство за това е че близо един час тя не се обажда на полицията и на бърза помощ. Това е с цел да има време убиеца да се укрие дори да премине границата.
86
0
 
1
 
! Отговори
Роберт преди 2 месеца
Съществуването на престъпна група е невъзможно без съдействието на хора от службите на високо ниво. Освен това са най важни и хората от съдебната система. които организират и предпазват престъпната група от правосъдието.
85
0
 
2
 
! Отговори
Ала бала преди 2 месеца
Съдебната система е труп.Мирише ли мирише.Само че нашата управа е хремава.Не усеща мириз,пък като бръкнат в джоба за насна кърпа вадят само пачки.Обакваме продължение Тиквата Шиши,Агата и други ***.Поне божия съд работи .
84
1
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 2 месеца
Прокурори, адвокати, нотариати и съдии повече от половината са свързани с престъпността. Затова не трябва да ни приемат в Шенген. При митничари и доктори корупцията също е на високо ниво.
83
1
 
2
 
! Отговори
Рики преди 2 месеца
Съдиите които са свързани с престъпността трябва и те да бъдат масово избивани по мъчителен начин.
82
2
 
2
 
! Отговори
Дейзи преди 2 месеца
Прокуратурата трябва да следи действията на всички нотариуси. Така ще намалят престъпленията и убийствата.
81
1
 
1
 
! Отговори
Таки преди 2 месеца
Съпругата на убития престъпник сигурно му е съучастник в престъпленията. Дори може да е замесена и в убийството му.
80
1
 
6
 
! Отговори
Арбитър преди 2 месеца
Съдия Владислава Цариградска- Бировска е омъжена за Марио Бировски, а кум и е Валентин Георгиев (Жълтия). Доста статии в Интернет има за деянията на Марио Бировски, който е свързан с Камен Куката и Митьо Очите.Става въпрос за рекет. Валентин Георгиев Жълтия живееше на семейни начала със съдия Весела Сахатчиева, която е вече шеф на Окръжния къд в Плевен. Колко бомби постави Жълтия, колко заплахи, колко измами с недвижими имоти?! Как е възможно тези лица да са съдии, когато са страшен срам?!
79
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
И сега жалката мутреса жена му реве, че никой не е съобщил в полицията! Няма жал към вас! Колко ограбени от мъжа ти, са умряли от мъка или покосени от инфаркт! Да вземаш имотите на хора, нагло и безпардонно, да лишиш истинските наследници и да ги дадеш на своите отрочета, това човешко ли е?! Какво съчувствие търсиш сега? Хората умират от глад, от студ или мизестват, въпреки че се скъсват от работа /но не такава, на която ти си назначена/, а ти се шириш в затворен комплекс! И в чужбина!
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Убийството му показа, че все пак правосъдие има! Малко трудно ще се върне нещо, но ако аз съм на потърпевшите ще разпродам жена му и децата му за органи и кръвни продукти, а ако съм по-широко скроен ще нахраня гладни жиотни, та било то и улични.
77
1
 
8
 
! Отговори
Веритас преди 2 месеца
И довеера като си лягате,да не забравите да споменете Нотариуса във молитвата си!,,Хубав човек беше,ама за ТАМ си беше''.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подставено лице на висши, ама много висши политици и бивши управляващи. Имотите са на тези, които са го закриляли, а и които го отстреляха, както отстреляха и другите. Отстрелват ги, защото решиха, че мога да им присвоят имотите или да кажат на кого са всъщност. Мафията ги отстрелва, както зайци.
75
0
 
16
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Дано по-често да има такива новини. Дано и от политиците да има в тях. Все престъпници. ПО-добре ще е без тях.
74
0
 
14
 
! Отговори
митя преди 2 месеца
Той е свързан със среди и в прокуратурата, и в магистратурата, и в съда. Сега го отстраниха, защото се уплашиха, че ще разкрие факти за връзките му с такива среди, или отстреляха
73
0
 
11
 
! Отговори
Васко преди 2 месеца
До ЖАЛКАТА ИСТИНА а...... Вие сте едно цвете немирасано та чак вмирисано! Всеки лаком човек , без значение каква е народноста му в един момент може да настъпи мотиката.

Спонсорирани публикации