Свиха вино за 1,5 млн. евро от легендарен ресторант в Париж

Откраднати са общо 83 бутилки колекционерско вино
30
Свиха вино за 1,5 млн. евро от легендарен ресторант в Париж
Снимка: БГНЕС

Във Франция от легендарния ресторант Tour d'Argent („Сребърната кула“) са откраднати 83 бутилки колекционерско вино на стойност над 1,5 милиона евро, съобщи Le Parisien.

Загубата на ценни напитки беше открита през януари при инвентаризация на избите на заведението, където се съхраняват над 300 000 бутилки вина от различни епохи. Засега полицията не е открила следи от влизане с взлом или други улики, които да сочат евентуалните крадци.

Ресторантът се намира на покрива на сграда на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена. Освен всичко друго, в него се съхраняват вина Romanée-Conti. Цената на една бутилка от това вино с реколта 1999 г. може да достигне няколко десетки хиляди евро.

През 2022-2023 г. ресторантът беше затворен за мащабна реконструкция и отвори отново през октомври 2023 г.

"Сребърната кула" е един от най-старите и престижни ресторанти в Париж, известен със своите патешки ястия. Според легендата на мястото, където се намира съвременното заведение, още през 1580-те години е имало хан, в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Сменили са номерации преди 2 месеца
Затова коментарът, който сега е под N17, се отнася за N4 и N12.
18
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Глупости измислени от определен кръг хора!Ферментирал гроздов сок да струва толкова пари е пълен абсурд!Сьщото като със"скъпоцените камъни"
17
1
 
3
 
! Отговори
СаутБиййч/КокоБийч преди 2 месеца
Пил съм и на дедо виното и на комшията виното и бутилки от Коско за 300 кинта. Няма голяма разлика. Не вярвам тия за 10к да са по-добри. Същата работа като с Уагю стеака. Кое му е токова хубавото, че да струва 10 пъти повече от Прайм риб-ай? Няма как. Избиване на комплекси и Шоу-оф е цялата работа.
16
1
 
2
 
! Отговори
Г-н (г-жо) 5, 13, 17 преди 2 месеца
Не знам дали претендирате да сте енолог или кавист (предполагам, че ви е известно значението на тези термини), но нека да ви дам един непоискан от Вас съвет. Когато съпоставяте вино от една и съща марка, но произведено в рлазлични години, постъпете като сомелиер (сигурно знаете що е това) и след всяка глътка вино хапвайте залък хляб. Така най-добре ще усетите разликата между различните реколти и ще оцените що е това милезим. Този съвет получих преди доста години от стария сомелиер в Евксиноград.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крадците са от персонала на ресторанта и е много вероятно да са франсета.И те са същите крадци като булгарише apeS само дето там има малко повече закони амаЕдва ли знаете но Париж със сигурност бие София по домови кражби в пъти и крадците основно са франсета.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигурно крадците са от балканския полуостров от южните балкани макар че не разбират от вино.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вдъхновили са се, като са гледали извинението за сериал по БНТ, наречено Вина, коеот няма нищо общо с винаролозарството, нито в чужбина, нито в БЪглария и е плод на нчеия болнава романтична фантазия. Актьорите играят добре, но героите ... ох тези персонажи са като Invasion of the Body Snatchers, където нещо носи кожата на хора и се преструва, че е човек, без да го разбира, ама за бъгларски винари и ресторантьори. Стар Трек изглежда по-реалистично, като концепция към дадения момент. ...
12
3
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 месеца
Шиши и Джипко бибитков пият такова всяка вечер.Могат да си го позволят
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен (2) Охо, ти си гоУем *** вее!!От кое село си?Факта че не си наясно с липсата и на един читав ресторант в София (за провинцията пък изобщо да не говорим) показва каква ниска топка си. Това че си чул някъде две-три думи от винокултурата не те прави знаещ!!Аман от кьорчовци прогледнали вчера!!
10
0
 
9
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 месеца
абе друг си е живота в цивилизованите страни...даже кражбите са с визия и културно-интелектуален почерк...
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Красьо е превел думата "реколта" като "епоха". Вина от вазлични епохи...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Изключително много добра година, с уникални вкусови качества" - това обозначава думата "милезим", отпечатана върху етикетана виното. Думата не се използва за означаване на годината изобщо, а отбелязва само вината, произведени от грозде, узряло през точно определени години.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как така се свива течност? Това е много трудно, дори и под налягане. не мога да си го представя.
6
3
 
5
 
! Отговори
sherlock преди 2 месеца
Свиха вино(???!!!)
5
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
Само два типа човека могат да дадат 20-30 хиляди евро за бутилка вино. Или ултра *** или милиардер.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МИЛЕЗИМ е годината на реколта на гроздето, не пишете глупости!! Идва от думата MILLE или хиляда..
3
3
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 2 месеца
Виното е изпито на място. Въпроса е къде са празните бутилки.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По 15-20 000 юро бутилката?!
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете, че когато на етикета на бутилката е отпечатана и думата "Мелизем", това означава, че виното във въпросната бутилка е от някоя от възможно най-най-добрите реколти? Пиша това, защото ми се е случвало в някой уж много добър наш расторант да попитам ще ми препоръчат ли мелизем, девойката сервитьорка да ме погледне учудено и да ми каже, че вино от тази марка нямат.

Спонсорирани публикации