Всяка втора нова кола е твърде широка за европейските градове

Оказа се, че не се събира в обичайно паркомясто
64
Всяка втора нова кола е твърде широка за европейските градове
Снимка: БГНЕС

Близо половината от новите автомобили са твърде широки за обичайните паркоместа в европейските градове, сочи ново изследване, цитирано от ДПА и БТА.

Средно новите коли стават с 1 см по-широки на всеки две години, като обичайната им ширина в момента е 180,3 см спрямо 177,8 см през 2018 г., според проучването на организацията "Транспорт и околна среда" (Transport & Environment), която отправя призиви да се обърне тенденцията за все повече нови високопроходими коли, известни като Ес Ю Ви (SUV), и като цяло по-големи автомобили.

Сред 100-те най-популярни автомобила в Европа 52 са твърде широки за типичното паркомясто по улиците на големите европейски градове като Лондон, Париж и Рим, което е с ширина 180 см.

Нарастващият брой високопроходими автомобили освен това "остава твърде малко пространство за пътуващите в колите да влизат и излизат от тях" на местата за паркиране, отбелязват експертите.

От десетилетия колите стават все по-широки и тази тенденция ще продължи, докато не поставим строг лимит. В момента законът позволява новите коли да бъдат широки колкото камиони, посочва Джеймс Никс, мениджър от "Транспорт и околна среда".

Макар Ес Ю Ви- моделите да продължават да набират популярност, те все по-често попадат под прицела на климатичните активисти из цяла Европа - еко група спадна гумите на хиляди високопроходими коли в западноевропейски градове.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: Европаколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не автомобилите стават широки ами паркоместата стават по тесми. волгата е 1.80 още от модела с еленчвто преди над 50 години.
33
4
 
6
 
! Отговори
Решението е преди 3 месеца
БМВ Изета! Отваря се напред, а не настрани! Ама надали някой знае за този т.н. двуместен автомобил?
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кого го интересува?
31
2
 
30
 
! Отговори
22 преди 3 месеца
Много български финансово осигурени хора компенсират малките си органи и умствени способности с големи по размери автомобили. така се чувстват че са над другите
30
0
 
17
 
! Отговори
За един познат преди 3 месеца
Преди две години отиваме да гледаме ново строителството и апартамента струваше 45+6 за паркомясто, слизаме да видим гаража и една гора от колони между които повече от клио не може завърти.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще станем като Америка: коли-къщи, квартали-паркинги и огромни врати на супермаркети за да могато да ни влизат там огромните задни части.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Истинският проблем е подземните паркинги, в Испания на много хора колите не влизат през вратата защото не е правена за SUV, а където влезеш не можеш да маневрираш защото коридорите са тесни
27
0
 
18
 
! Отговори
Май преди 3 месеца
Май идва време за изправяне на кривите краставици с тояги. Безумие след безумие и откровен екодиктат, зад който се крият много користни цели!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко е мъничко и тясно в Европа. Обратно пропорционално на амбициите и самочувствието.
25
3
 
19
 
! Отговори
Бръщолевене без преди 3 месеца
знание! Ако колите не стават по големи и широки къде ще се абсорбира енергията при една катастрофа? Най добре ще е, ако ударната енергия се разгради в празните глави на калинките пишещи глуповати статии без елементарни знания по физика или механика! Как може по друг начин да се издържи NCAP crash пет точки или пет трупа? Кое е по добре? Леко раздразнен сутрин от глупостите!
24
8
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Предимството е, че не ги произвеждат Xiaomi, а излизат от заводи, където са работили маса инженери и други специалисти, за да ги създадат. Имат двг, което ги прави истински автомобили, а не RC колички, но ти като искаш - *** в хипо ленд и си купи количка да караш. Сигурно и Формула Е предпочиташ пред Формула 1. Слава Богу, като гледам посещаемостта на Формула Е състезанията, си само ти. Сега отивай да се шмугаш с ел тротинетката, фююю фююю..
23
5
 
4
 
! Отговори
Елилито с 200 преди 3 месеца
Мене ми влиза навсякъде.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СТАНДАРТНО паркомясто с ширина 1.80 НЯМА, Камелче, грешна ти е информацията. СИгурно са се опитвали да се паркират в прогод за инвалидни колички, той е минимум 1,50, но трябва да си мозъчен донор, за да не се сетиш за какво е.
21
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 21 А какво е предимството на колите пърдялници пред електрическите?
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално е с нарастването на задддниците на хората да нараства и ширината на колите. Просто трябва боя четки и преначертаване на паркоместата. Виж с тясните гаражи въпроса е по-сложен, ползователите им трябва да търсят коли от ранга на Фиат500.
19
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Накарахте ни да караме измислени колички с дистанционно и батерийка, сега искате да ни накарате и едноместни да караме. Не съм от Възраждане, но тоя ЕС все повече заприличва на просто един гей съюз.
18
2
 
17
 
! Отговори
04564 преди 3 месеца
VW Passat ширина от 161 см в първия модел до 184,9 см модел 2023 комби. Това не е SUV или джип, както казваме в България. Да, тесни станаха паркоместата за колите в последните 20 години.
17
10
 
3
 
! Отговори
Страшно е преди 3 месеца
Полицаи изнасилват хора в град Бобов дол и никой не реагира!
16
0
 
25
 
! Отговори
04564 преди 3 месеца
Голф 1 е широк 161 см, а Голф 7 от 179,9 см до 180,7 см в различните варианти. Не само джиповете са широки, всички коли станаха широки.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа е малък континент, там са над 50 държави, явно Илон не е помислил за това нещо :)))