След поредна порция скандали: Българските щанги отново тръгват на поход към върха

България отново посреща елита в този спорт след близо 20 години
Обновена: 7 фев 2024 18:21 | 7 фев 2024 10:40, Красимир Ангелов
6
След поредна порция скандали: Българските щанги отново тръгват на поход към върха
Снимка: БГНЕС

След почти 20 години България отново ще бъде домакин на голяма международно първенство по вдигане на тежести. За последно през 2005 година столичната зала "Универсиада" прие най-добрите тежкоатлети на Европа. След броени дни – от 12 до 20 февруари, далеч по-модерната "Арена София" отново ще бъде домакин на най-силните жени и мъже на стария континент.

Изминалите 19 години от последното голямо първенство в България бяха период на сериозни падения и скандали в най-успешния за страната ни олимпийски спорт. Тази година ще станат и точно 20 години от последната олимпийска титла за страната ни във вдигането на тежести  - тази на покойния Милен Добрев от Атина 2004. Уви, скандалите във федерацията не спират и до ден днешен, но поне има сериозен оптимизъм относно силите на нашите щангисти да печелят нови и нови медали. И напук на всички проблеми те продължават да го правят.

Къде и кога може да очакваме медали и титла за страната ни? Dnes.bg резюмира най-интересното от бъдещото българско участие в София.

Още в първия ден от състезанията при мъжете (13 февруари), имаме сериозни надежди за европейска титла и медали. При най-леките до 55 кг Ангел Русев ще излезе в битка за четвърта поредна европейска титла, след като е недостижим в последните 3 европейски първенства – злато от първенствата в Москва, Тирана и Ереван. Русев е с най-голяма заявка в двубоя – 251 кг., като на 6 кг от неговата заявка остават и тримата му основни опоненти – Рамини Шаминишвили и Годердзи Берделидзе от Грузия, както и испанския ветеран Хосе Брачи. Дмитро Вороновски от Украйна и Муамер Сахин от Турция са другите 2 имена, които правят впечатление в категория, със заявка от 240 кг в двубоя. В същата категория има и още един българин – 17-годишния Джан Зарков, който е със заявка от 230 кг.

Няколко часа по-късно на подиума в „Арена София“ ще излязат още двама българи – Иван Димов и Габриел Маринов. Именно двамата българи са с най-високите заявки в двубоя от 290 кг, като Димов вече е ставал европейски шампион – през 2022 година в Тирана. Миналата година той завоюва бронз в Ереван, след като дълго време лекуваше контузия. Основен опонент на българите ще бъде грузинецът Шота Мишвелидзе (заявка от 285 кг.), който стана европейски шампион миналата година. Самият Иван Димов към този момент е на позиция да спечели и олимпийска квота за Париж и е най-вероятният ни трети тежкоатлет на Олимпийските игри, заедно с Божидар Андреев и Карлос Насар.

На 14 февруари вечерта Валентин Генчев, европейски шампион от Тирана 2022 година, ще има трудната задача да се пребори за медалите в категория до 67 кг. при доста сериозна конкуренция. Старозагорецът има предварителна заявка от 305 кг, като по-високи килограми в двубоя са заявили 4 състезатели – Гор Сакахаян от Грузия, Ферди Хардал и Каян Кахриман от Турция и испанецът Хуан Ернандес. Серджио Масида от Италия е с равни заявки с Генчев, а в борбата за медалите ще се включат още Генади Лапцев от Беларус и Гога Чхеидзе от Грузия. В категорията ще има и още един българин – Диан Пампорджиев, който е с предварителна заявка от 300 кг.

Ден по-късно – на 15 февруари, в битката за отличията ще излезе и един от най-титулуваните наши щангисти в последните години – Божидар Андреев. Европейският шампион от Батуми 2019 година и бронзов медалист от Тирана 2022 е дал заявка за двубой от 335 кг. С най-висока заявка от 348 е албанецът Брикен Каля, който е известен в щанга средите с редовния си „номер“ да прави нули на големи състезания. Сред останалите големи съперници на Божидар ще бъдат италианецът Мирко Дзани, Ритварс Сухаревс от Латвия, испанецът Давид Санчес и турчинът Фуркан Юзбек.

В събота на 17 февруари е пък може би най-чаканото състезание от родните фенове на вдигането на тежести. Звездата на България Карлос Насар ще излезе в битка за европейската титла с големия си съперник Антонино Пицолато от Италия в категория до 89 кг. Българинът, който е световен рекордьор в движението изтласкване, е записал двубой от 390 кг., а италианецът – с 10 по-малко. Компания на двамата в битката за медалите ще правят опитният арменец Андраник Карапетян, молдовецът Марин Робу и беларусинът Пьотр Асайонак. Само преди дни Насар публикува клип в социалните мрежи, в които се вижда как на тренировка изтласква 224 килограма, което е и нов световен рекорд. Естествено, това постижение на тренировка няма да му бъде признато и остава да видим ще успее ли феноменът от Червен бряг да го повтори и по време на европейското първенство.

В категория до 102 кг Васил Маринов ще се опита освен да вземе медал, и да се предвижи по-напред в ранглистата за Париж 2024 година. Българинът е записал предварителен двубой от 385 кг в категорията, доминирана от арменците Гарик Карапетян и Самвел Гаспарян. Задачата му за медал обаче ще бъде доста тежка, с оглед на това, че цели 7 състезатели са заявили двубой по-голям от българския национал.

В категория до 109 кг. Христо Христо ще завърши българското участие в понеделник, 19 февруари. Варненецът е първи в заявките с 395 кг, доста пред Дадаш Дадашбайли от Азербайджан и Петрос Петросян от Армения. Христо е европейски шампион от Тирана през 2022 година, а сега ще се надява да повтори своя успех и пред родна публика.

При жените в последните години положението е по-сложно, но според заявките с шансове за призово класиране от нашите момичета имат Надежда Мей Нгуен и Бояна Костадинова (кат. до 45 кг) и Галя Шатова (кат. до 64 кг).

Извън българското участие няма как да не се отбележи и първата поява на състезание у нас на абсолютния хегемон в последните 8 години в свръхтежка категория – грузинецът Лаша Талахадзе, който ще направи опит да спечели осма поредна европейска титла броени месеци, преди да опита да стане трикратен олимпийски шампион в Париж. Все пак за интригата следва да се отбележи, че двама арменци са дали по-високи заявки от Талахадзе в двубоя – Вараждат Лалаян и Симон Мартиросян. Това обаче не е прецедент, след като и на последното световно арменците заявиха по-високи тежести, но в крайна сметка отново триумфира грузинецът.

Това обаче са само заявките. Какво ще се случи и ще бъде ли България отново отборно на първото място в Европа ще разберем след края на Европейското първенство в София. Билетите вече са в продажба, а родните национали очакват нашата подкрепа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Българи-Юнаци! преди 2 месеца
Успех на всички наши състезатели! Живи и здрави да са и да знаят, че трудностите изграждат характера и да не се ядосват на такива, а да се радват, защото така израстват! На който всичко му е уредено, е много уязвим от по-сериозни сътресения. Това важи за всички нас! С България в сърцето - напред и нагоре!
5
0
 
2
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 месеца
Титла и световен рекорд за Насар - и европейска сега, и олимпийска в Париж. Само да е здрав и да не решат да го цакат с пробите- това момче чудо си е феномен в този спорт.
4
1
 
6
 
! Отговори
Всички спортисти преди 2 месеца
Са на стероиди спорта стана убежище за жалки хора които нямат 2 грама мозък
3
2
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 2 месеца
ОТ 12 до 20 декември?!?!? коя година?? Ха ха?
2
1
 
2
 
! Отговори
Забравете спорт преди 2 месеца
Клепайте ниските нива на Съд, Прокуратура, полиция - страшно е, гнило е!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да внимават с нурофена .. да не отпаднат пак

Спонсорирани публикации