Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата

Премахват прословутия чл. 5 от устава при смяна в Белия дом
14 фев 2024 18:34, Петър Бойчев
408
Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата
СНИМКА БГНЕС

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение, съобщи БГНЕС.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

"Там, откъдето идвам, съюзите са от значение", каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. "Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса".

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън коментира преди 2 дни, бившият американски президент е смятал да изведе САЩ от НАТО още през 2018 г. Той смята, че заплахата на Тръмп по повод НАТО  е съвсем реална, а скорошните му коментари са просто предлог, под който САЩ да напуснат. Болтън предпуреди, че намеренията на Тръмп не биват да бъдат подценявани.

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел днес и утре, предаде БТА.

През тази година очаквам 18 съюзници да влагат 2 на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг. За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 месеца
НАТО-МАТО-НАСРАТО си показа рогцата....ПЛАЩАНЕ и ПЛАДНЕШКИ ОБИР ...
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2 Кажи нещо за поредното попълнение към руския подводен флот и колко орка отнесе.
37
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
ВС на РФ продължават да настъпват в Авдеевка, в резултат на което градът на практика е разделен на 2 части. ВС на РФ преряза жп линията и се приближи до така наречения "път на живота" за ВСУ. На северния фланг на Авдеевка напреднахме в района на градинарското дружество. В южната част на Авдеевка ВС на РФ навлязоха на територията на СТ "Агрохимик". ВС на РФ е освободила половината от Первомайски, водят се тежки боеве. Украинските медии са в пълен хаос, хохлите не знаят какво да правят и къде да се оплачат. Зеленски не може да излезе от 3agника на своите инвеститори на Запад, за да снабдява арми
36
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Аз, като патриот на Русия, не искам разделяне на Украйна. Искам да е Русия. Е, има и унгарци, поляци, румънци, всички те искат да вземат нещо от умиращото, грохнало тяло."
35
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
"Някакви uguoTu завзеха властта" - Юрий Бардаш за украинското правителство. "Наистина харесвам Русия, а в Украйна има гопници(от ГОП-Городское общество призора или Городское общежитие пролетариата). Преструват се, но гопниците са там, а в Русия се бият с тях. Как стана така, че хора като Буданов ръководят и казват на хората дали се смятат за украинци, ако откажат да се бият, или не се смятат. И украинците го толерират", каза продуцентът. Бардаш също каза, че не иска разделянето на Украйна и я вижда като част от Русия: "Няма да има Украйна, тя ще бъде раздробена. Аз, като патриот на Русия, не и
34
5
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
До MNENIE === САЩ искат 2% за да те пазят, ама ти ПРЕДПОЛАГАШ, че Пyтаpaн щял да ти иска 1% за да те пази. И от кой или кои точно ще те пази, дето са агресори и могат да те нападнат бе, Oвчи? :))))
33
2
 
5
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
Селидово - прозорците на Овертон се отварят неумолимо... Още не са отворени, но "продължават да се отварят". Когато "гениалният пълководец" Сирски застана начело на ВСУ, имаше военен крах по време на прехвърлянето на резервите в Авдеевка, украинското командване реши да скрие всичко. Затова отначало мълчаха. Тогава те отрекоха всичко. После признаха, че е имало удар, но без жертви. И ето нова информация - има жертви. Те вече признаха загубата на 20 войници. Нека пак да изчакаме, не всички "прозорци" в тази история все още са се "отворили"...
32
3
 
7
 
! Отговори
държава рекетьор преди 3 месеца
Цялата тая работа вони обилно на кравешка тор . Парите авансово ли ще се пращат по сметки на правителството на САЩ , има вече такива практики , естествено срещу нищо в продължителен времеви диапазон , а защо не и никога , нещо да го гарантира , освен хартия с подписи , но какво ли значат те ?!
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До НАТО ПЪЛЕН .АШАК Копейке смърдяща. 2% от БВП е в договора с ВСИЧКИ членове. Няма първа, няма втора, няма трета ръка.
30
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Планът Маршал осигурява финансова подкрепа за Европа от САЩ след ВСВ. По това време 13 милиарда долара бяха достатъчни за следвоенното възстановяване на почти две дузини страни. Ръководителят на ЕБВР Одил Рено-Басо заяви, че настоящата подкрепа за Украйна от ЕС надхвърля плана Маршал. Според нея фактът, че бюджетът на Украйна се финансира 50% от външни приходи, е "грандиозен" и уникален по своята същност. "Спасителната програма е много по-голяма в реално изражение от всеки план на Маршал след ВСВ, по отношение на подкрепата като процент от БВП", добави Рено-Басо.
29
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
За какви конкретни доказателства става дума не се уточнява. По-рано на обществеността станаха известни факти, че семейство Байдън е приело 20 милиона долара подкупи от украински олигарси. Камарата на републиканците дори проведе първото изслушване по този случай, но за купените от Сорос прокурори, доказателствата под формата на потвърдено участие на Байдън в корупционни схеми в Украйна и подкуп от 20 милиона долара са "недостатъчни".
28
2
 
7
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 3 месеца
до Анонимен 15....те и мутрите не ни нападаха когато им плащахме такса рекет....за чий Х.Й ни е притрябвал тогава НАТО-МАТО-НАСРАТО ????
27
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Републиканците откриха неопровержими доказателства, че Байдън е получавал подкупи. Това съобщава Just the News с позоваване на члена на Камарата на представителите, републиканеца Бен Клайн. Той похвали работата на колегите си, председател на надзора на Камарата на представителите Джеймс Комър и председателя на съдебната власт Джим Джордан в разследването за импийчмънт на Байдън. "Мисля, че това е убедително доказателство, че трябва да застанем зад обвиненията за подкуп, които са ясни, и очакваме с нетърпение да ги изложим на американския народ", каза той.
26
2
 
12
 
! Отговори
НАТО ПЪЛЕН .АШАК преди 3 месеца
Хаха какво стана ве Евроатлантически Lайна и Натовски мърshи нещо май НАТО не е лъжица за нашата уста и тук ще бъдем трета ръка хора ? Като разправяш на русофобите, че пак сме на грешната страна и русофобското ни управление ще ни доведе само беди вие опонирахте със заучени опорки копейки и ***. Сега светва ли ви, че като ни унищожиха армията и нямаме пари да платим какъв си го набихме заради русофобството ? Когато и да пребиеш русофоб все ще късно.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 23 Значи е време ние копейките да се местим в русия, където няма упадък.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До MNENIE За 1% от русия видяхме какво стана с Армения. Нали?
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Американската мечта се спомина, а Европа я чака упадък.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 19 Авторските права ртябва да се спазват. Българският народ е т-ъп и не може да измисли толкова умно нещо.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор." т.е ние ще трябва да похарчим доста за защита. Бай Г се радва, че ще дава държавата пари. Безценно.
20
6
 
8
 
! Отговори
MNENIE преди 3 месеца
Света вече Пазарна Икономика , ако САЩ искат 2% от БВП за ни пази ще искаме Оферта от Русия - Путин ще иска 1% .