Желязков: Левски надживява своето време, идеалите му подхождат на съвременното разбиране за демокрация

Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, заяви Илияна Йотова
18 фев 2024 19:50, Красимир Ангелов
114
Желязков: Левски надживява своето време, идеалите му подхождат на съвременното разбиране за демокрация
Снимка: БГНЕС

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Вицепрезидентът Илияна Йотова  пък отбеляза годишнината в Ловеч.

"Ние и днес търсим в Левски собственото ни бъдеще, търсим онази държава, държавност и народ, така, както той си ги представяше, така, както мечтаеше за един освободен народ, достоен с всички в Европа, така, както искаше да има справедливост, да има съвършено равенство, да има братство, да има разбирателство и всеки да намери своето място, заяви в вицепрезидентът. Йотова присъства на гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в града, което е част от възпоменателните събития по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Всяка година на 18 февруари се събираме тук, в Ловеч, не за да си припомним образа на онзи студен зимен ден, черното бесило, а за да склоним глава в почит на Апостола на българската свобода. Кой е Левски - всеки един от нас може да си отговори сам. Всеки ден този образ трябва да е пред очите ни, да познаваме словата, тяхната мъдрост, тяхната препратка в историята, да учим неговите уроци и тези уроци да предаваме на всички, които са след нас", добави Йотова.

Тя каза още, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата тази палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Левски е вечен! преди 2 месеца
А националните предатели като пеликан Джилязк0ФФ са еничари на чужди господари и се кланят на чужди богове!Ти си срам за България, Джилязк0ФФ!
77
3
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
До Българин, По скоро ЛЕвски да е бил евроатлантик отколкото комунист или диктатор. Кратуните на ограничените малограмотници тук не го осъзнават !
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Желязков с тая уста не смей да произнасяш името на светиня, с тая уста дето друго си правил !
75
1
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
Истината е че *** марксисти, комунисти, фашисти дърпат назад света. Всички диктатури и тоталитарни образования са едни и същи, създават се в имиджа на един човек който е ограничен !
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Национални предатели се пробват върху костите на Апостола! Скрийте се в посолствата!
73
1
 
6
 
! Отговори
Никос преди 2 месеца
Като види как БГ днес е Колония ръководена от Посолството ще съжали, че е умрял за този продажен народ- сбирток.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости! Поне Левски не се опитвайте да си присвоите! Той е на върха на човешкото достойнство, морал и обич към народа си. А вие?
71
4
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
До Българин-91...Освен евроатлантик ,Левски е бил и НАТОвец, а е подкрепял Украйна още тогава
70
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Този продажник само трябваше да каже, че Левски е бил евроатлантик по душа...
69
1
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 2 месеца
Пълен цинизъм ,Желязков!!!Не осквернявай паметта за Левски и не принизявай неговите идеали със съпоставянето им с варварската ви "демокрация" ,която започна с управлението на ГЕРБ и компания.Жалко е ,че такива като Левски ,Ботев ,Раковски.....са си дали живата за чиста и свята Република ,която днешния "елит" унищожава с ОПГ и погазване на всички човешки права и свободи. Ако има някой в съвременната епоха ,чиито дела и идеали да се доближават до "моралния кодекс" на Левски ,това е Навални.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Левски се е борел срещу империализма във всичките му форми. Той е бил радетел за "демократска република" - нещо, което го противопоставя напълно на Русия, тогавашна или днешна. И затова копейките го мразят.
67
1
 
5
 
! Отговори
До Сър Махони преди 2 месеца
Друго си е пиратът СЪР Франсис Дрейк или може би масовият убиец Чърчил, изтребил милиони индийци и унищожил шедьоври на архитектурното изкуство като Дрезден к Хамбург, хм???
66
4
 
1
 
! Отговори
Сър Махони преди 2 месеца
Крал, грабил, ракетирал, заклал дете ... и после национален герой на българите?! Интересно ми е да знаем какво ли мисли дър Джеймс по този въпрос. Дали затова българите са такова крадливо грабливо лъжливо хайдушко племе?
65
4
 
3
 
! Отговори
БеГе Чорбаджиите преди 2 месеца
Са слуги на Путин
64
2
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 месеца
Глупости на ента СТепен.Левски се е борил не само да се освободим от турско иго,но и от игото на българските чорбаджии,които са били слуги на турците.И сега е така.
63
3
 
3
 
! Отговори
Ако Левски беше жив преди 2 месеца
Щеше да е доброволец като Глиги и Светльо Левскара като рейнджър в Украйна и щеше да се бори за свободата на Украйна!
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Желязков опростачи събитието с неадекватните си брътвежи. Задмина Плевнелиев
61
4
 
2
 
! Отговори
у соросоид чест няма преди 2 месеца
До Граф Игнатиев уби Ако има все още нещо мъжко в теб и някакво достойнство , ще признаеш , че българите с това че никой си не мръдна пръста докато смешна бройка заптиета го придвижваха към София , да му помогне да избяга .
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Левски беше жив, щеше да се бие за Украйна. Имало е български доброволци, които са се биели във войните за освобождение на съседните нам народи.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България обича Левски и мрази путин.

Спонсорирани публикации