13 признака, че някой има ниско самочувствие

Често самоиронизиране
24 фев 2024 19:20, Михаела Лазарова
18
13 признака, че някой има ниско самочувствие
Снимка: Istock

Има много признаци, които могат да показват, че човек има проблеми със самочувствието. Обикновено ниското самочувствие се заражда още когато сме деца, докато растем. Семейната среда и средата като цяло в която живеем и се развиваме, оказва влияние върху това дали ще сме личност със самочувствие (което има покритие) или самооценката ни ще е ниска.

Кое освен постоянно сравняване с другите, издава, че човек има ниско самочувствие?

1. Желание за постоянни постижения. Хората с ниско самочувствие може да се стремят да бъдат най-добрите във всичко, което правят в опит да докажат своята стойност.

2. Угаждане на другите. Още един признак, че човек може би има ниска самооценка е когато се опитва да угоди на всички около себе си, дори ако това означава да пожертва собствените си нужди и желания.

3. Прекален перфекционизъм. Перфекционизмът може да бъде начин хората с ниско самочувствие да избегнат критика или провал.

4. Пълна неспособност да признае грешките си. Човекът с ниско самочувствие обикновено има голямо его, демонстрира висока увереност за всичко пред другите. Ето защо за него е невъзможно да види и признае грешките си и често обвинява другите.

5. Често лъже. За всичко – работа, живота си и т. н.

6. Тормоз. Хората с ниско самочувствие може да тормозят другите в опит да се почувстват по-добре. Да се държат манипулативно, да отправят критики уж на шега и т. н.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато завари жена си на калъп със съседа, им се извинява и им носи кафе с кифлички.
15
3
 
4
 
! Отговори
Строга домакиня преди 2 месеца
Пие вода от тоалетната и, лазейки, ви носи чехлите в уста.
14
5
 
6
 
! Отговори
14 признак преди 2 месеца
Чака Путин или друг умопобъркан диктатор да го спаси от нещо си.
13
4
 
1
 
! Отговори
Зам-министър преди 2 месеца
Като му кажеш "Ей, охххльов" и той почва да ти целува краката.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навсякъде е пълно с хора които имат свръх самочувствие, но нямат покритие, те обикновено говорят високо, сами се хвалят и винаги се жалват как шефа ги товари, но пред него са винаги "да", "добре". Не слушай кой какво ти говори, а гледай какво прави. За назначените за шефове най-много важи, дай на пр.ости.я власт и му гледай сеира, а сега на повечето места са такива.
11
8
 
3
 
! Отговори
:))) преди 2 месеца
До Анонимен 3 Който има акъл,той има и пари!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ниското самочувствие пречи да си извадите пацата и да правите сеск със заместник-директорката.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Михаелче, даже не си посредствена, мила. Ама човек като теб, без квалификации, без специални умения, без никакъв усет и опит трябва да има доста високо самочувствие, за да си слага името, че и снимката, под такива списъци и да получава пари за тях.
8
3
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
Тази писателка на статии....Откога се преквалифицира от сексоложка на психоложка?!?!?!
7
2
 
5
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
Пише язвителни коментари под статийте на Михаела. Утре пак съм на лозето но няма място в пикапа, дори в баскета, а и кат не го харесват това, сори.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много лъжат хитрушите и манипулаторите. Това е похват, за да награбят повече блага отколкото са заслужили.
5
0
 
7
 
! Отговори
Поемане на много преди 2 месеца
отговорности - драпа за кариера и чудо прави, за да затъмни околните в очите на шефа, за да изпъкне.Това няма общо с липсата на самочувствие.Постоянното желание за постижения - няма друг начин да постигне повишаване на заплатата си.Самочувствието му не е ниско, просто е преценил, че е сред връзкари, а също и сред женички, които използват прелестите си, за да ги облагодетелства шефът. И той какво да прави? Старае се да го забележат заради постиженията му и ха дано получи подобаващо възнаграждение
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избягва рисковете разумният човек. Да се самоиронизираш може и да е знак за добро самочувствие, човекът си знае, че е стойностен и че самоиронизирането е един от начините, по които се проявява чувството му за хумор, което няма да го принизи в очите на околните.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пари ми дай акъл не ми давай :)))
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прекалено честото извиняване и желанието ако е възможно да се угоди на всекиго може да бъде резултат от определен тип възпитание и съвсем не означава, че човекът няма самочувствие. До обсъжда околните и да ги торомози, това прави злобният клюкар, който не винаги е лишен от самочувствие. Тук не анализираме дали това самочувствие има покритие.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Агресивен, неприемащ чуждо мнение, надменен - това е тип поведение, което е характерно за хора с много високо самочувствие, които нямат добро възпитание.

Спонсорирани публикации