Установиха какво причинява "мозъчната мъгла" при дълъг COVID-19

Близо 200 са известните симптоми на продължителната инфекция
26 фев 2024 19:00, Елка Василева
51
Установиха какво причинява "мозъчната мъгла" при дълъг COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Учени от "Тринити колидж" в Дъблин и изследователи от FutureNeuro са достигнали до важно откритие, което дава яснота за състоянието, известно като "мозъчна мъгла" и когнитивните нарушения при някои пациенти с дълъг COVID-19, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Nature Neuroscience.

Известните и описани досега симптоми на продължителната инфекция COVID-19 са почти двеста, като повечето пациенти се оплакват предимно от умора, задъхване, проблеми с паметта и мускулни болки. Преобладаващата част от пациентите с COVID-19 се възстановяват напълно, като продължителността на симптомите над 12 седмици се счита за дълъг COVID-19. От пациентите с този тип на инфекцията под 50 на сто имат неврологични оплаквания като умора, "мозъчна мъгла" и когнитивни нарушения.

Авторите на изследването са установили, че при пациентите с "мозъчна мъгла" се наблюдава нарушение в целостта на кръвоносните съдове на пациентите.

"За пръв път успяхме да докажем, че спукани кръвоносни съдове в човешкия мозък в комбинация с хиперактивна имунна система може да са водеща причина за "мозъчната мъгла", свързвана с дългия КОВИД, каза проф. Матю Кембъл, преподавател по генетика в Тринити колидж и главен изследовател на FutureNeuro.

Изследването е започнало в разгара на пандемията през 2020 г. върху пациенти с дълъг КОВИД и с болни, хоспитализирани в болница "Сейнт Джеймс" в Дъблин.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
15
 
8
 
! Отговори
хи хи преди 2 месеца
Зомбито с коментар 2 живее в 2020г. мозъчната мъгла го е ударила и му се губят 2 години.
6
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една позната онзи ден както спи и повече не се събудила на 45 години беше вчера бяхме на погребение. А преди две години като се набоде с Ковид ваксината и тя така обясняваше че били задължителни и безвредни.
5
20
 
7
 
! Отговори
КОВИД Е ИЗМАМА преди 2 месеца
НИТО ЕДИН човек не познавам с лонг ковид. Нито приятел, нито роднина, нито съсед, нито колега, нито познат на познат. ПОРЕДНАТА ЛЪЖА ИЗМАМА ИЗМИСЛИЦА МАНИПУЛАЦИЯ СЪЧИНЕНИЕ
4
9
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Добра новина за бугаропитешките ютюб професори. Те са с една крачка напред. Родили са се със замъглен разсъдък.
3
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора, имало дълъг фалшив вирус, и къс фалшив вирус. Голема работа е нАуката!
2
31
 
25
 
! Отговори
Divide et impera преди 2 месеца
Всички вие, които отказахте да се ваксинирате и критикувате безопасността и ефективността на ваксините, без да имате адекватни доказателства, не бива да забравяте, че отказвайки доказани и клинично одобрени ваксини, вие застрашихте не само своя живот и живота на свои близки, но и живота на много хора, като подкопахте стадния имунитет и позволихте на заразата да се разпространи.
1
19
 
15
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 2 месеца
Нас Нормалните Хора, тва кво ни Засяга?! това е за Блажените Вервующи във Свети 3тоИгленБустер!!

Спонсорирани публикации