90% от мастилата за татуировки съдържат вредни химикали

Те причиняват увреждане на органи
4 мар 2024 09:56, Елка Василева
75
90% от мастилата за татуировки съдържат вредни химикали
Снимка: архив, БГНЕС

Проучване показва, че повече от девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите, пише Мейл онлайн.

Тестове на 54 проби мастило показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

„Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите“, каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването.

Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол - съединение, което е свързано с увреждане на органи, включително некроза в бъбреците.

Сред другите съединения са вид антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) ще започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки.

В проучването, публикувано в списание Analytical Chemistry, учените са събрали проби от мастило от девет производители. След това съставките, открити при тестовете, са сравнени с тези, посочени на етикетите на мастилата, за да се разкрият несъответствията.

Полиетиленгликолът, открит в мастилата, може да се използва в татуировките като сгъстяващ агент, което улеснява нанасянето им. Той се използва и в други продукти, като например в продукти за измиване на тялото, фондьотен и дори в лак за коса.

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде добавен като консервант, предполагат експертите, тъй като спира развитието на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

Мастилата за татуировки, внасяни в тялото от татуистите, могат да бъдат абсорбирани от макрофаги - вид бели кръвни клетки, които задържат мастилото в кожата и така поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е възможно примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което повишава риска от нежелани странични ефекти, като например увреждане на органи.

Дерматолозите и преди са предупреждавали за татуировките, като са казвали, че те затрудняват откриването на рак на кожата и съдържат примеси, които могат да повишат риска от усложнения.

Д-р Шверк заяви: „Надяваме се производителите да приемат това като възможност за преоценка на процесите си, а художниците и клиентите да го приемат като възможност да настояват за по-добро етикетиране и производство на материалите за татуировки“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как не прочетох един нормален коментар. Все една злоба и простотии, независимо каква е темата. Преди това и под материал по археология пишеше какво ли не, все едно четеш кл0зетн0 творчество. Как пък нещо конструктивно не се написа - като нямаш какво да кажеш, просто не коментирай и точка. Хората се татуират от хилядолетия, точно вие ли сте най-големите специалисти, че да кажете кой и защо го е направил. Бас държа, че някои от вас имат татуировки, но ревете с общия хор - белязани, такива, онакива
46
4
 
5
 
! Отговори
30, преди 2 месеца
това е така, защото сега всички са затворници... в телефоните си.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добрутро!
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А салама народен :)))
43
3
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Мда:))) явно ви е проблем и знаете какво значи... :)))
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Особено ми е противно татуирана жена . То едни ръкави ,крачоли ,на кръста ,на дланиъе пиърсинги на срамните устни .пъпове ,езици.Оооотврат
41
7
 
4
 
! Отговори
Като минат брой преди 2 месеца
Когато игларите минат определен брой, ръководителите на света ще включат 9 джито и ще изпепелят тая прослойка. Ще окапвт като есенни листя. Така ще се стигне до редуцирането на населението. Целта на тайното световно правителство ще бъде постигната.
40
7
 
12
 
! Отговори
Осакатиха се преди 2 месеца
Младежта се осакатява. Инжектира си какви ли не страшни химии които бавно се разпадат в организма и причиняват тежки проблеми на по-късен етап. Което по определение означава, че това са хора които поставят някакво примитивно и дивашко краткосрочно удовлетворение от това да бъдат приети и уважавани в някаква тяхна среда, пред това да си осигурят дългосрочно благоденствие.
39
5
 
19
 
! Отговори
Северджанъм преди 2 месеца
Когато паунът няма нищо в главата си показва перата.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не им е казал, че са прекрасни в автентичния си вид. Че са тук на този свят, за да внесат своята светлина насред светлината на другите и така общо да се развива и съгражда света. Че всички сме Едно и това Едно се разделя на различни индивидуалности, за да свърши определена работа, като пъзел. Че светът има нужда от всеки един индивид в неговия автентичен вид и не трябва да се променят. Че единственото важно тук е светлината, която носят. Запомнете това!
37
8
 
8
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 месеца
Чрез пропагандирането на модата на татусите, особено популярна на запад, ръководителите на Новия световен ред вкарват химически вещества в организма на глyпаците и с помощта на нискочестотно въздействие (чрез вече изградената мрежа на 5 G) ще могат да активират различни увреждания на вътрешните органи на станалите неудобни, наподобяващи по симптоми рак и Ковид. За това се знаеше от поне 20 години.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Къде са доказателствата ме питаш, наистина ли ? Ами всеки ден по улиците лично ги виждам, също така пусни си новините и ще ги видиш." Ох моля ти се - обръщаш се към мен, а не към някой, дето си видял на улицата преди 2 семици ...
35
8
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 2 месеца
Статистическа извадка правили ли сте, че си позволявате такива заключения. Значи хората, които са против татусите според вас са по-склонни да карат пили и да предизвикват ПТП така ли? Един консервативен, патриархален баща с няколко деца е по-склонен да кара като луд и да убие някого отколкото някой ***, без деца, но и без задръжки, украсен с татуси и с обици и злоупотребяващ със забранени вещества по разни партита.
34
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Татуировките и пиърсингите са характерни за примитивните общества и са част от варварските им традиции. Но напоследък и част от съвременните хора се оварваряват, влече ги към примитивното!
33
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И да не съдържат вредни химикали, пак са вредни. Съсипват кожата и я увреждат. Не понасям татуирани хора. Приличат на дамгосани животни.
32
9
 
8
 
! Отговори
Дивашки обичай преди 2 месеца
пламенни дивашки ритуали и обичаи. До там ни доведоха Евроатлантическите ценности. Повечко обици, татуси и субстанции. И по-малко родени и отгледани и изучени Българчета.
31
7
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 месеца
Къде са доказателствата ме питаш, наистина ли ? Ами всеки ден по улиците лично ги виждам, също така пусни си новините и ще ги видиш. Същото това общество, което е против татуировките кара пияно и дрогирано и убива хора ВСЕКИ ДЕН.
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като видя татуиран и ми се повдига
29
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди години само затворниците се татуираха, а сега е мода.....
28
6
 
15
 
! Отговори
Суета на суетите преди 2 месеца
Забелязали ли сте, че като се татуират по ръце, крака, задължително ходят със запретнати ръкави за да демонстрират татуса. Не са по различни от тия дети са с обица на пъпа и ходят с куси блузки или с обица на езика и се плезят по-често. Или пък бодибилдърите дето задължително са с вталени дрехи. Всички страдат от една и съща болест. Нарича се суета. В Еклисиаста е казано Суета на Суетите, всичко е Суета.

Спонсорирани публикации