90% от мастилата за татуировки съдържат вредни химикали

Те причиняват увреждане на органи
4 мар 2024 09:56, Елка Василева
75
90% от мастилата за татуировки съдържат вредни химикали
Снимка: архив, БГНЕС

Проучване показва, че повече от девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите, пише Мейл онлайн.

Тестове на 54 проби мастило показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

„Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите“, каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването.

Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол - съединение, което е свързано с увреждане на органи, включително некроза в бъбреците.

Сред другите съединения са вид антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) ще започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки.

В проучването, публикувано в списание Analytical Chemistry, учените са събрали проби от мастило от девет производители. След това съставките, открити при тестовете, са сравнени с тези, посочени на етикетите на мастилата, за да се разкрият несъответствията.

Полиетиленгликолът, открит в мастилата, може да се използва в татуировките като сгъстяващ агент, което улеснява нанасянето им. Той се използва и в други продукти, като например в продукти за измиване на тялото, фондьотен и дори в лак за коса.

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде добавен като консервант, предполагат експертите, тъй като спира развитието на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

Мастилата за татуировки, внасяни в тялото от татуистите, могат да бъдат абсорбирани от макрофаги - вид бели кръвни клетки, които задържат мастилото в кожата и така поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е възможно примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което повишава риска от нежелани странични ефекти, като например увреждане на органи.

Дерматолозите и преди са предупреждавали за татуировките, като са казвали, че те затрудняват откриването на рак на кожата и съдържат примеси, които могат да повишат риска от усложнения.

Д-р Шверк заяви: „Надяваме се производителите да приемат това като възможност за преоценка на процесите си, а художниците и клиентите да го приемат като възможност да настояват за по-добро етикетиране и производство на материалите за татуировки“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във вкъщи намерих едни супер луксозни зарове подарени на баща ми преди няколко десетилетия. Като отворих велурената кутийка и изненада - боята беше станала течна и беше изтекла в кутията.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гъсеницата процесионка има отровна паяжина!
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И аз не понасям татуирани жени. Някакси не мога да се съглася, че копирайки затворнически (трибални) разбирания за мъжественост една девойка може да бъде по-красива, чаровна или женствена." --- На нея не й е важно НА ТЕБ да се хареса, а да се харесва НА СЕБЕ СИ. Стига с това третиране на жените като играчки за мъжете. Защото се виждат крайностите на това днес - обезобразени от пластичната хирургия женски същества.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз намирам татуирането като много полезно. В първоначалните контакти е трудно да разпознаеш дали един човек е притеснителен, резервиран или има някакви психични проблеми. Сега моментално мога да видя кои ги пере съчмата и да не се занимавам с тях изобщо, това спестява толкова много време.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе рано или късно всеки съжалява за татусите си. Братовчедка ми си татуира името на мъжа си на ръката. След 4 години той изневери и това нещо, а не беше малко, трябваше да се замаже с нещо друго хаха
62
5
 
4
 
! Отговори
явеяв преди 1 месец
И аз не понасям татуирани жени. Някакси не мога да се съглася, че копирайки затворнически (трибални) разбирания за мъжественост една девойка може да бъде по-красива, чаровна или женствена. Ако искахме да спим с татуирани маймуни щяхме да сме обратни и толкоз.
61
6
 
0
 
! Отговори
Татуиран преди 1 месец
Освен да ти по-добри имунната система нищо друго не може да стане
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общо взето нещата не са се променили. Преди 20 години когато това бумна се татуираха предимно хора с проблеми - разведени родители, наркомани, ковври, куврари, дилърчета и тн. Сега е същото
59
0
 
2
 
! Отговори
леля чичо преди 1 месец
едно време като си правиха с туш или мастило от химикалки да не би да са били полезни, ай стига ни вкарвайте и нас в американо-китайската търговска война
58
1
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
На водна основа, ама нали знаеш, че тоз пигмент не идва от цвекло или кейл, а от някакъв еид амониева смес и олово
57
4
 
5
 
! Отговори
Само факти преди 1 месец
Като изключим токсините от боите и неконтролируемите алергични реакции, които могат да настъпят и след години, като най-значим проблем си остава кислородният дефицит и топлообмен на кожата. А лазерното премахване на татуировките, предизвиква разпад на боите, които отиват директно в бъбреците. За огромно съжаление на всички татуирани, животът им е вече обречен.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Повръща ми се като видя жена с флешове, расти и татуси" Свиквай. Лека полека жените престават да бъдат сладки и милички. Което от друга страна е добре, защото част от тях престават да бъдат и смотани.
55
2
 
9
 
! Отговори
СКРОМНО МНЕНИЕ преди 1 месец
В едно по-старо време, когато татуировки все още имаха само някои роми и затворници един познат си проби ухото, за да се сложи обица. Като го видял дядо му, рекал му така: "ОБИЦИ НОСЯТ ПИРАТИТЕ И ПE**PAC.*T-E. КАТО ГЛЕДАМ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА - НАВЪН КОРАБ НЕ ВИЖДАМ". А пък по това време СЕ ЖИГОСВАШЕ САМО ДОБИТЪКА. Е има и единички случаи, когато татуировкитя успяват да се впишаът сравнотелно добре в цялостния изглед. Но 99% са ПЪЛНА БЕВКУСИЦА И ЛИПСА НА МЯРКА според моето скромно мнение.
54
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На водна основа са мастилата. Мисля че чичките които не могат да се наберат два пъти на лост пак не познаха :) Сигурно ся някви фенове на Възраждане и са превъзбудени :)
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв кеф ти прави да идеш да си напишеш нещо безсмислено на кожата, да си нарисуваш нещо, което след 10 години ще изглежда като отживелица и ще ти пречи да си намериш нормална работа? Или пък тия флешове по ушите. Повръща ми се като видя жена с флешове, расти и татуси- и мъж де. Гнусс
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то не им пука особено на татуираните - те поглъщат кристални пици, трева, всякакви прахчета и трамадол в промишлени количества, 10 мл отрова на кожата са най-малкия им проблем
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При някои може и да е така, а при някои може да е механизъм за справяне с болката. Болките също трябва да се отработят и изживеят, но не всички имат съзнанието да го направят ефективно. Затова несъзнателно намират този начин, защото само "ти си светлина" не става, ако човек не го осъзнава.
50
1
 
5
 
! Отговори
99% преди 1 месец
Със сигурност, който си прави татуировка изпитва скука и се чуди как да си търси чуждо внимание. Това е равносилно като да си направиш наранявания по тялото, но някой белези от рани изчезват, а с татуировките е много по трудно.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 "А за свободна воля нали си чувал, е, ето я." Злото използва концепцията за свободната воля, за да подвежда хората да си вредят. Да, имат свободна воля, но когато е манипулирана, вече не е точно свободна. Точно както мишката по своята свободна воля попада в капана.
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Никой не им е казал, че са прекрасни в автентичния си вид. Че са тук на този свят, за да внесат своята светлина насред светлината на другите и така общо да се развива и съгражда света. "--- А за свободна воля нали си чувал, е, ето я. Пък и човек е тук и за да отработва, някои се опитват да отработват и така.

Спонсорирани публикации