Крек и фентанил - дрогите, които "сеят" все повече смърт и в Европа

Кокаинът вече не е наркотик само на богатите
49
Крек и фентанил - дрогите, които "сеят" все повече смърт и в Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наркотикът, който създава все повече проблеми, изглежда съвсем безобиден - като бучка кенди захар. Но действието настъпва само след 10 секунди, води до еуфория и пристрастяване, а прекомерната употреба - и до смърт.

Когато комбинацията от кокаин, сода бикарбонат и вода се нагрее до 96 градуса, сместа започва да пука. От този звук идва и наименованието на субстанцията крек (от английски - “to crackle”). “Крекът е кокаин, който може да се пуши и води до бързо опиянение. А ако се консумира дни наред, често води до психотични състояния”, обяснява Михаел Харбаум пред "Дойче Веле". От 20 години той работи в една служба, оказваща помощ на наркозависими в Дюселдорф.

Все по-голям проблем

Социалният педагог е виждал какво ли не по улиците на града, но казва, че консумацията на крек се превръща във все по-голям проблем в Германия. Според него ситуацията сега има съвсем различно измерение. Експертът разказва, че през 2017 година организацията му се сблъсквала с няколкостотин случая на употреба на крек. През 2023 година обаче те са били 31 000. “Крекът е субстанция, което постига много силен ефект за кратко време, но той и отслабва бързо. Затова нуждата на зависимите от повторна употреба е много голяма.

През 2022 година 2000 души в Германия са починали в резултат от наркозависимост. Това е най-високата стойност за последните 20 години. Хероинът и дългогодишната употреба на наркотични субстанции продължават да са най-големите убийци, но случаите на отравяне от кокаин и крек също се увеличават.  

“Крекът някъде от около 20 години е проблемна тема във Франкфурт на Майн, Хамбург и Хановер. От 2016 година наркотикът се разпространява и из други големи градове като Берлин, а защото Европа и Германия са наводнени с кокаин с висока чистота”, казва професор Даниел Даймел, който изследва зависимостите. “Пазарът на наркотици се разширява, защото производството на кокаин в Колумбия е значително увеличено”, посочва още експертът пред ДВ.

Кокаинът вече не е наркотик само на богатите

От Южна Америка кокаинът пристига в Европа през Антверпен, Ротердам и Хамбург. Търсене в Германия има, а то провокира и по-голямо производство, обяснява професор Даймел. “Междувременно кокаинът се употребява и от много хора от средната класа - той вече не е наркотикът на богатите, артистите и работещите в медиите, каквото клише битуваше през 80-те и 90-те години на миналия век.”

Даймел казва, че най-големият проблем по отношение на крека е липсата на превенция. “Има добре развити терапии за хероина като заместващото лечение с метадон”, казва той. “При крекът обаче няма медикамент, който да е разрешен и ефективен срещу тази зависимост.”

Михаел Харбаум споделя, че екипът му в Дюселдорф е успял да настани 11 наркозависими в отделни помещения с охрана и социален работник. И че този модел на защита би трябвало да става все по-популярен, защото освен крека, към Европа настъпват и други наркотици, които са изключително опасни – например синтетичните опиоиди като фентанила.

Епидемията с опиоидите достигна Европа

Наркозависими дори смесват хероин с болкоуспокояващото фентанил, което се използва и за анестезия. В САЩ всяка година около 10 000 души умират от свръхдоза опиоиди. Изследване на германските организации за превенция на СПИН показа, че във Федералната република 3,6% от хероиновите проби съдържат фентанил.

“Предполагаме, че броят им ще се увеличи допълнително”, прогнозира Даниел Даймел. “На пазара се предлагат синтетични опиоиди, които се смесват с хероин. Проблемът е, че тези вещества са значително по-силни и смъртоносната доза е по-малка. При фентанила са достатъчни два милиграма”, обяснява експертът по зависимости.

Проблемът се разраства в цяла Европа. Миналата година в Дъблин са регистрирани 54 спешни случая след консумация на синтетичния опиоид нитазен. В Бирмингам през лятото на 2023 г. 30 души са починали от употребата на хероин, смесен със синтетични опиоиди. Затова експертите настояват за ефективно противодействие - създаване на консултации с бързи тестове, предлагане на заместители, както и използването на антидота налоксон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: крекфентанил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е чумата на 21 век. Човечеството ще се само разпадне и понеже парите са водещата сила, никъде не се вземат адекватни мерки. Не може да си мил и благ към тези които убиват бъдещето /децата/, такива хора трябва да се премахват на мига.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наркоманите дилърите им трябва да се убиват с публично бесене.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ре де що китайците бягат към Сащ а не обратното
42
4
 
4
 
! Отговори
Евроценности, сър! преди 1 месец
Демокрация,ЛГБТИФКШ + и банани... Нали за това подскачаха родните енТелект00алци и чиито дечица източват кръвчицата на България по заповед на Посолството.Сега пък имало др0ги като страничен ефект,карай да върви,нали има банани!
41
2
 
3
 
! Отговори
дп 29 преди 1 месец
До ОТ САЩа у БГ е дори по -зле ! защото т. нар . Мутри бяха и сътУрдници на службите повечето .....най-вече при Иван Костово правитеслтво на СДС И НДСВ ... но и след това !
40
0
 
1
 
! Отговори
ааааааа преди 1 месец
Синтетиката !
39
0
 
0
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
Симтртиката не прощава на никой !
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е има банани по магазините вече.
37
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тука, разбира се, е пълно с невменяеми руски ***, които бачкат в събота вечер за някакви смешни суми. Ей, мизерни люде, кога ще ви дойде времето и на вас?!
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що просто не ги узаконят, ако е толкова сериозно положението?! Регулиран пазар, евтини и чисти дози, по-малко смъртни случаи, допълнителни данъци и акцизи в хазната. Решението е толкова очевидно, че не знам що не го споменават в статията..
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една от причините, някои щати да искат да се отделят от САЩ, са и наркотиците и наркокартелите, те не искат наркомания и банди в собствените си щати!
34
0
 
6
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 месец
ПРЕДИ ГОДИНИ В ЕДНА АПТЕКА В КАРЛОВО > МОМЧЕ И МОМИЧЕ НАД 20 ГОДИШНИ САМО КОЖА И КОСТИ ОСТАНАЛИ, ЖИВИ МЪРТЪВЦИ И МОМЧЕТО ПИТА АПТЕКАРКАТА > " КАКВИ ВИДОВЕ ОБОДРЯВАЩИ ИМАТЕ ? "
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убийци на деца и на народите си, са разпространителите на дроги! Знам случаи на заболели хора от наркотици, включително и деца, болни вследствие на употребата на родителите им на наркотици и дори един случай с мъртва тинейджърка, гледах и видеата с наркоманите. Съсипват бъдещето поколение на държавите си и няма кой да ги спре засега, това са хора, на които не им пука за децата и съсипаното бъдещо поколение и са за затвор, защото това е страшно престъпление, но притежанието на власт, ги спасява з
32
1
 
11
 
! Отговори
ПАК ЛИ ПУТИН преди 1 месец
Е ВИНОВЕН ?
31
2
 
5
 
! Отговори
Крек Хед преди 1 месец
Да имаше малко крекче да се надрусаме едно хубавко като истински американци! Господи помогни ми да се надрусам плс!!!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можете да си представите в САЩ какво става с тия дроги...има цели градове (не пресилвам), в които всички са вече на наркотици...все едно гледате Зомби апокалипсис!
29
1
 
14
 
! Отговори
шът преди 1 месец
Та нали заради тази отрова искат да влезнеме в Шенген . Никой от нашите *** не се е загрижил за нищо добро в България . Шенген е пропуск за наркотиците . По лесен и бърз транспорт на дрогата . За това се съгласиха да ни карат мигранти убиици .
28
5
 
15
 
! Отговори
Кирчу Българоубиец преди 1 месец
Аз ги продавам на децата ви, а вие ще гласувате за мене хехе ПП-ДБПОБЕДА!
27
2
 
17
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 месец
Аз ги продавам на децата ви, а вие ще гласувате за мене хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
26
0
 
22
 
! Отговори
ОТ САЩ преди 1 месец
Проблемът с наркотиците много лесно може да се реши . Има много държави които са го направили . В Китай решанието за разпространение е директно куршум в главата . Само дето в така наречените демокрации наркотиците са доходоносен бизнес и в тях участва и държавта със специалните си служби които участват в контрола на каналите . ЦРУ много пъти е хващано в контрол на каналите на дрога. В България е същото МВР и службите са част от далаверата