30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 2 месеца
Никой няма да напада натовскамдържава. До сега не е имало такъв няма и да има. Мислите ли, че ако не бяхме в Нато жужака нямаше нас да денацифицира. Тук и без това дъртите да русофили ще му е лесно няма да е като в Украйна
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз също взимам билет за карибите, във войни не участвам. Търсете ме за любов!
28
0
 
34
 
! Отговори
Странно преди 2 месеца
Странни проучватия! Кого обслужват?!
27
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войните винаги се предизвикват от хора, които имат икономически или политически интереси, но нито те, нито близките им участват пряко във военните действия. Да си жертваш живота или здравето за тях, трябва или да си много глупав или да нямаш друг изход !
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подалите се на манипулация са 30 % .
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За страната може би, ама за ес и нато никога..
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И трима не могат да се намерят. В това е драматизма.
23
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
тези които ще се бият за родината на колко години са какъв етнос има ли геиове и лесбомежду желаещите военна подготовка и др много е елементарно проучването
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бих теглил калашника на Урсула :)))
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма къде да бягаш ако се стигне до проблем. Ако отидеш в натовска държава подлежиш на мобилизация. Ако отидеш в Сърбия може да те пуснат на страната на путинистите. Къде остана развитата Африка, Близкия Изток :)). Само Латинска Америка и Австралия ама много трудно.
20
0
 
21
 
! Отговори
Христо лодкаря преди 2 месеца
Аз предварително ще отплавам към карибите.
19
1
 
16
 
! Отговори
Тагарев преди 2 месеца
30%? Еха, ще разполагам с 2 млн. армия!
18
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма лъжа, никлй не иска да воюва! Този който го е писал това да се засрами, *** манипулация, и то да останеш на работа. Не те ло е срам????!!!!!!
17
1
 
36
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Аз работя в чужбина и наложи ли се, за такова нещо ще се върна. Интересно ми е обаче КИРчо и кокорчо, и бате разБойко дали ще дойдат на фронта или ще направят както направиха урКаинските полотици и просто ще напълнят куфарите с пари и ще избягат?? По скоро няма да ги видя на фронта!
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това , че някой ме вкарва в нещо си и при това безумно , казвайки ме че е за Родината , за държавата и там още подобни , нищо не означава . Трябва аз да го чуствам , а няма как да чуствам подобни неща , най-вече сега .
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпросът не е бил зададен правилно. Трябвало е да попитат дали биха изоставили жилищата си в Бългаия и цялото си имущество за да живеят в бежански лагер някъде в Западна Европа, където ще се държат с тях като с полу човеци.
14
2
 
26
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 месеца
И в казармата като си бил, колко пъти си стреля? 2 или 3 пъти беше при мен.
13
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отговорът на въпроса зависи от това срещу кого трябва да се воюва!
12
1
 
62
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Аха, почнахме ли с проучванията?! Копи-пейст от евро"демокрациите"...
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На каква заплата сте или никой не си казва заплатата

Спонсорирани публикации