30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
791
2
 
4
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
От кои са тия проценти, които у нас ще се бият.Ако възкръснат Левски, Ботев и сподвижниците им- МОЖЕ. Но тая П.Л.Я.К.А, която само консумира от заграбеното... А точно ТЯ трбва да се бие, но си въобразява, че освен Белчо и Сивушка съществуват и наивници това вече няма да стане. Това приказката у нас е "БОШ ЛАФ" Елитът трябва да води, но има едно НО, кой му вЕрва все още.
790
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доколкото разбирам от коментарите по-долу, много хора предпочитат България да бъде поробена, отколкото да се бият за нея. А иначе същите хора ходят на Шипка да се дуят с трибагреника. За какво си дадоха живота Левски, Ботев, Бенковски, десетките хиляди по време на балканските войни и световните войни!? За да се може сегашните киселяци да се цупят като ученички, че нямало да се бият за не знам кой си или защото се държали надменно с тях в институциите, не ги уважавали. Народе!!!
789
12
 
9
 
! Отговори
Отвратително е, преди 2 месеца
че т.нар.русофили и петоколонниците в БГ слагат знак за равенство между Русия, руснаците и руската култура. Демек, ти му обясняваш, че просто не приемаш единствено сегашния режим на фашизоидна държавна олигархия; той ти опонира, че що е така,то ти мразиш всичко руско и всички руснаци;че щом си против Х..йлото и не искаш да си му икономически роб, то ти си предател на българските национални интереси и такдалее. А занете ли какво е било мнението на Левски, Раковски, З.Стоянов, Стамболов по въпроса
788
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей сега ще тръгна да се бия за Радев и Путин за да командват вечно и да живеем в мизерия.
787
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Веднага отивам да се бия за да може шиши, биби, просто киро и женствения асен да са добре.
786
8
 
11
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
Радослав Ето това е голямата разлика!Аз не мразя капиталистите,напротив!Там са технологиите,идеите,мозъка на всичко,но на Изток е енергията. И ако искаш да правиш нещо сериозно,трябва да работиш с едните и с другите. Така можем да имаме повече пари, повече работа и повече облаги. Но Вие мразите Изтока, мразите всичко руско.Не искате евтина енергия, но как ще печелим пари? С акъл? Да,в САЩ, Германия и Япония го правят,но тук?И в крайна сметка - If you want blood, you got it,както казва Бон Скот
785
1
 
5
 
! Отговори
От Русия с любов преди 2 месеца
До Fena............ Р.Овч., ти ли си, бе?!
784
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Fena ....... евтин енериен ресурс (руски).... конкурентна икономика. Ако гониш руска енергия, за да купиш 4 пъти по-скъпа, значи си крейзи, не демократичен....... Когато има диверсификация и различни доставчици, тогава ще има конкуренция. Тезите на такива като вас са ясни: трябва да сме ТОТАЛНО и единствено зависими от РФ, щото там продават най-евтино; само *** трябва да ни ***, щото е най-евтино. Мнооого интелигентно, а стига с това "нежно" русофилстване. Русофили, ниедни, ваш...
783
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 809: не е въпрос на мразене, а на истина. Че в изродената представа на феновете на соца е само пропаганда и стъкмистика, а реалността не е такава! Значи като плюете неруското е ок, когато се плюе руското е омраза, така ли? Малко слугини/робски звучи!
782
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 809: софиянци плащах жълти стотинки защото държавата предварително им удържаше парите от заплатите и чрез държавни дотации изравняваше сметката. Тръбопровода от Турция коя година го откри слугата на бай Тошо? Нещо годините бъркаш. Колкото за държането за ръка, те и злите капиталисти държаха за ръка съветите 10 години докато се научат как да добиват нефт в Баку защото Ленин като изгонва злите капиталисти и добива се срива и се налага Сталин да ходи да се моли да се върнат злите капиталисти.
781
3
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 месеца
Зависи срещу кой .Ако е срещу Русия и 3% няма да се бият а тези 3% ще го направя тсрещу доста пари.
780
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ако мразиш, значи вече са те победили" - Конфуций
779
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А коце копейката дали би се бил? Келе мето продажно!
778
6
 
4
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
Радослав: Ако наистина имаше конкуретно и иновативно общество в БГ, такива като теб щаха да избягат в Северна Корея. Вие не мислите с главите си, а само мразите. 3 долара на 100 км за 1000м3 газ получавахме за транзита към Турция от 1987 до 2017г. 30 години по около 340 млн лева/ годишно е страшно малтретиране! Ами софиянци дето плащаха жълти стотинки за парно? Жив терор, 30 годишен, руски! В АЕЦ съм говорил с хора, които са работили с руснаци - повече от две години са ги държали за ръцете.
777
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Истината!/806 "Във всички времена съществуват хора, които могат да се чувстват велики, само ако мачкат другите! В днешноите времена този човек се нарича Путин!" - и що пък той? Меркел си призна чистосърдечно, че Западът се е готвел от 8 годино за войната, докато Путин чакаше 6 месеца някой да отговори на предложенията на Русия за преговори. ПП. Не започвам за подготовката на Майдана от САЩ още отпреди 2010г. и за снайперистите по покривите разположени там съгласувано с ЦРУ.
776
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Радослав/805 "Това е соц тактика от 50-те още" - а каква е демократическата тактика?
775
6
 
4
 
! Отговори
Истината! преди 2 месеца
"Ако искаш мир, готви се война!" Използвам този цитат от думите на един велик човек, за да споделя мнението, че ние, нормалните хора, дълго време в спокойни времена и си помислихме, че това е завинаги! За съжаление не е така! Във всички времена съществуват хора, които могат да се чувстват велики, само ако мачкат другите! В днешноите времена този човек се нарича Путин!
774
5
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 803: Русия няма да позволи да имаме диверсификация на доставките защото тогава няма да сме зависими от тях. Това е като борбата на наркопласьори в квартал, стараят се да държат останалите извън терена си защото иначе им падат продажбите. Това е соц тактика от 50-те още, да държи васалите в енергийна зависимост за да са по лесни за малтретиране.
773
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 803: пак ти казвам, че кой го е платил е важно! Тези неща са построени с парите на българският данъкоплатец и са български! Твоят робски манталитет си е твой проблем! Ти като си си купил жилище (ако въобще си стигнал това ниво), то твое ли става или остава собственост на строителя? А в АЕЦ Козлодуй от кога работят руснаци? Защото аз знам само за българи работещи там! Колкото до евтиният ресурс - липсата на диверсификация е благодарение на рускозависими политици, няма да ни оставят да имаме
772
3
 
9
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
До ДедиВ България има "демокрация и конкуренция"? И ти си успял в тази среда? Браво! А демократично парно ли плащаш? На пазарна цена? Или демократичния ток е на пазарна цена? Пак ще ти обясня: Нефтохим, Булгаргаз и АЕЦ са най-богатите компании в тази клета държава. И всички са измислени, построени и поддържани от руснаци. Ако нямаш евтин енериен ресурс (руски), значи нямаш и конкурентна икономика. Ако гониш руска енергия, за да купиш 4 пъти по-скъпа, значи си крейзи, не демократичен.

Спонсорирани публикации