Бум на туристите, харесват храната и евтинията у нас

Драганов очаква силен летен сезон
11 мар 2024 11:41, Александър Попов
69

Над 740 000 чужденци са посетили страната ни през януари тази година, което е значителен ръст спрямо нивата за същия период преди Ковид пандемията, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма.

Туристите са с близо 200 хил. повече спрямо предковидната 2019 г.

"По същия начин се движим за февруари - ще приключим на около 630 хил. Правим 2 млн. за декември, януари и февруари при очаквани 1,7 млн. за целия зимен сезон. Движим се добре като параметри. Спрямо миналата година сме с по-малък процент, но тук важното за нас е 2019 - най-силната предпандемична година. В чужбина отиват около 6 хил. българи за ски и сноуборд, в България са над 300 хил.", каза шефът на института Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Европа е преоткрила България като много сигурна и спокойна дестинация.

"Намират като много приятни българите, хубава е храната, евтино им се струва, напитките са евтини, чувстват се чудесно. През зимата предлагаме всички видове туризъм. В зимните курорти отиват някъде около 250 хил. общо. Много силен е СПА туризмът, но голяма част идват за културен туризъм в градско-историческа среда. Могат да видят много от паметниците, без да заплащат за това. Където трябва да се плати някаква такса, тя е минимална", уточни Драганов.

У нас има много испанци, италианци, германци, австрийци и хора от скандинавските страни. Увеличават се полетите на летище София.

По думите му има много силни очаквания по отношение на летния сезон, след като възстановяваме германския пазар. Имаме удвояване на полетите и от Великобритания. Очакваме повече поляци, австрийци, скандинавци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Румен Драганов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
14
 
! Отговори
Който не гледа преди 1 месец
Свои деца гледа децата на другите
40
4
 
34
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Имам бизнес по черноморието.Не е ресторант.От първа ръка да ви кажа -от нас(българите) по - качествени туристи няма.И като народ и като култура,въобще във всичко превъзхождаме западняци,украинци,руснаци и.т.н. А каква sgan са тези чужди "туристи",не е за разправяне.Но.Поради незнайни причини,сме със смачкано самочувствие,а не трябва!
39
8
 
10
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
добре, че е турската храна пълна с пластмаса, пестициди и канцерогени,казваш, че иначе бая щеше да се вдигне средната възраст. За Гърция да, там храната е качествена, ама Турция - жив зян
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От НАП какво казаха? Защото цените далеч не са най-евтините, освен на български фирми които изнемогват. Евтиното от чужбина въобще не е евтино или е вкарано по втория начин.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един от ПП ,не лъжи не че евтина храната ,а добра природата ми ,храната в ЕС е по-евтина от България ,вчера по канал 1 даваха точно за веригите казаха че няма евтини цени пълна ,заблуда в Лидл ,била,Кауфланд ,мушеници
36
12
 
3
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 месец
Скъпо ти е на морето. На много места цената е 2лв. Стой в панелката или на село.
35
8
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ДОБРЕ, ЧЕ СА БРАТСКА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ, ТА ДА СЕ НАЯДЕТЕ НА ЕВТИНА САЛАТА И ХРАНА.....ХАХАХА ...ИНАЧЕ ТРЕВА ШЕ ПАСЕТЕ!
34
0
 
24
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 месец
...а, мръсотията и простотията харесват ли я...?
33
2
 
23
 
! Отговори
Хахахах преди 1 месец
Евтино в България???? Напоследък предпочитам да си хвана самолета или колата и в чужбина. Не само, че не е по-скъпо, а обслужването обслужване, хотели, среда, всичко е по-добре от при нас! Тези нашите просто не се наядоха. Продукт скъп, услуга слаба!
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига с тази евтиния, къде я видяхте , то бива лъжи, бива, ама явно има още кой да вярва. И хубава храна - боже, и това е лъжа, абсолютна. По черноморието - Много Малки порции, не прясна , невкусна храна, фрапиращи цени - сравнени с Гърция - порциите са миниатюрни, без добри салати или предястия. И пак най-важното - малки порции.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много туристи викаш ? Не мога да се сетя от кога летния сезон не е бил месец и половина , но миналото лято беше толкова.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си правят изводите - на "богатите" българи им скъпо в страната, на прииждащите чужденци, които изобщо не са от чуждия елит, а търсят евтино пиене и кекс, им евтино в същата тая наша страна.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ефтиджок викаш Дрганоф - а що не мой ми стигне заплатата от иляда и осемстотин лева
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По кекс туризам бг ще испревари Тайлан. Другото е скъпо.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нелегалните ''туристи'' ли ?
26
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
До УНИЖАВАМ русофили - ти верно ли толкова плиткоумен?????
25
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Храната, особено по заведенията е вече нито евтина нито качествена.
24
0
 
25
 
! Отговори
И банановите преди 1 месец
дестинации, където нашите ходят за евтини преживявания се характеризират със същото. Просто ние сме банановата република на ЕС, където всеки идва да се напие, да тракне някоя мома и да си тръгне.
23
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
"Харесват храната и евтинията у нас"??????? Вия що сте пияни? Евтино в България е само да се напиеш и да се надрусаш. Ако искате истински печалби докарайте семейният човек с двете му деца, не пияните и надрусани социалки от цяла Европа. Само че не може да имате социалките и семейните на едни място а социалките просто са по-лесни като клиентела. На социалките не им трябва добро обслужване или спокойствие, на тях им трябва евтин алкохол, и дискотеки!
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига, де, Фърлихте ме в размисъл. Асен вика, че ни повишил доходите изпреварващо на инфлацията, никога не сме били живели толкова богато, ама на мен всичко ми скъпо, пък на чужденците им евтино. Е, как става така???

Спонсорирани публикации