Заради липсата на вода ще се стигне до нови конфликти по света

Всеки втори жител на планетата няма достъп до живителната течност
22
Заради липсата на вода ще се стигне до нови конфликти по света
Снимка: Pixabay

Организацията на обединените нации предупреди, че нарастващият недостиг на вода може да разпали конфликти по света, предаде ДПА.

Според доклад на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), публикуван днес по повод Световния ден на водата, 2,2 милиарда души в света нямат достъп до безопасно управлявана питейна вода, а 3,5 милиарда нямат достъп до безопасно управлявана канализация.

Един на всеки двама души по света страда от недостиг на вода за няколко месеца от годината, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле. "А в някои части на света този недостиг на вода се е превърнал в правило, а не в изключение", уточни тя. "Знаем какви са последиците от подобна ситуация - недостигът на вода не само разпалва пламъците на геополитическото напрежение, но и представлява заплаха за основните права като цяло, например като значително подкопава положението на момичетата и жените", допълни Азуле.

Според доклада постигането на универсален достъп до безопасна питейна вода, канализация и хигиена в 140 държави с ниски и средни доходи би струвало приблизително 1,7 трилиона долара в периода 2016 до 2030 г., или средно по 114 милиарда долара годишно, отбелязва ДПА.

Докладът се публикува ежегодно по повод Световния ден на водата, който тази година е посветен на темата "Вода за просперитет и мир".

"Ето защо темата на Световния ден на водата през 2024 г. е призив за действие - за устойчиво управление на водата, за възстановяване на връзката с нашата планета и в крайна сметка за изграждане на мир", заяви Азуле. /БТА, Симеон Томов 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: водаООНконфликти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 литра вода в магазина струва 5 лева. Къде отивате вие бе? Управници комунисти, водата трябва да е безплатна
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водата изчезва поради изсичането на горите!!! Корените на дърветата привличат водата нагоре. По същия начин е изчезнала водата за пиене и на Великденските острови. Второ - свръхраждаемост в първобитните народи.
19
0
 
2
 
! Отговори
Кукер американец преди 1 месец
Няма спасение човечеството е Чао.
18
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 1 месец
Това ли е новия план Калерги?!? За един психоястреб Сюлейман П.р.асИ иде реч...
17
1
 
0
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До Глобалист, т р о л!!!! От морето всеки може да си вземе. С малко ум и да си я пречиства :) Ама явно си без ум :)
16
1
 
2
 
! Отговори
СОЦИАЛНО-СЛАБИТЕ преди 1 месец
не само че не плащат вода > НО НЕ Я СПИРАТ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО > целта > ГАУРИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО-СКЪПА ВОДА
15
2
 
4
 
! Отговори
Глобалист преди 1 месец
Скоро ще сложим такса за това че ползвате вода! Цена вече има, но скоро ще има и такса за правото да я ползвате! След това ще въведем и дажби!
14
0
 
3
 
! Отговори
Пази, Боже! преди 1 месец
Много лесно обезсоляващи водата 12ти, но пил ли си такава вода? Дали ще поливаш растения и поиш животни с тази вода? На приказки е много лесно, но на дела? Само си помислете какво ще стане с нашите язовири в ивайловградско и кърджалийско, кой ще им е сайбията? Дано сме разумни и си защитаваме имането!
13
0
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
А къде да се изливат, у морето ли?!
12
0
 
2
 
! Отговори
От 12 преди 1 месец
Имах в предвид "дестилатор", а не "Хофманов апарат"! Още спя и не съм се събудил.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ега ти "партенката"! Над 65% от повърхноста на планетата се състои от вода, и едва около 35% от суша! А пречистването е най- лесната работа! Няколко волтаика, 1 хофманов апарат, и готово! С такива лъжи просто ни потготвят за нови конфликти. За нови войни, от които богатите печелят, а ние обедняваме. Измислици без край!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А у нашенско шопско, минералните води се изливат у канализацията. Овча купел, горна баня-тече всичко течеее....
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде новото двайсет. След апокалипсисът от пандемия, ядрена война, екологична катастрофа и заличаване на човечеството, вече и угроза с водата ни дебне. Аз не знам вече защо въобще си правя труда да ставам от това легло, всяка сутрин.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди се смееха на думите на баба Ванга,че един ден водата ще е по скъпа от златото.Е този ден наближа лека полека,тя казваше да затваряме вода в буркани и това ще стане скоро
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Над 70% от повърхността е вода, къде е липсата, на всеки 4-5 дни, 2-3 вали, къде е безводието, Анкара в преспи сняг сега./ морета, океани, езера, реки, подземни води, минерални извори, язовири, облаци с дъжд, сняг, градушки, бедствени наводнения в цял свят, даже и в пустините. Вода газиш, жаден ходиш. Студ и тежък мокър сняг в САЩ, Япония, Китай, ЕС. Е има безводие, при толкова много вода изатопляне при минусови температури.:))
6
0
 
15
 
! Отговори
Джим Марс преди 1 месец
Е работил в тайните бункери на елита . В книгите си пише , че градовете ще бъдат най-опасни за живот защото вашите колеги , приятели , роднини е моменти на липсата на храна и вода от кризите , които са създавани от глобалистите ще ви я вземат на всяка цена за да си удължат с още 5 минути или 5 дена животеца. Спасението е по горите и планините.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исичат бг горите и ги продават
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Вода имаме но нямаме армия
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние имаме вода и затова ли ни пращат тарамбуки?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водата ще се мести пак.Тя е източник на живот и няма работа при някакви сатанисти,които искат да избият милиарди хора и животни заради измисленото им Глобално затопляне,което е параван за тяхното престъпление.