ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук, може би, визират опрощаване на дългове от страна на Франция към Хаити или нещо подобно. Все пак, Карибските държави, нямаше да са това, което са сега, без черното население.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, нема отърване от к0мунистическата св0лач. Това ООН е бетер Коминтерна.
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за населението на нулираната Либия,а за народа на разграбената Сирия кво или черните станаха мнозинство вече
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гутериш си е част от комунистическата мафия!Той е еднин от тези които пробутаха "ковида"на света!
143
1
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Обезщетете ги с безплатен билет до родната им Африка. И тук изниква един Въпрос: ТЕЗИ КОИТО СА ДОШЛИ В ЕВРОПА И АМЕРИКА ДОБРОВОЛНО ОТ АФРИКА СЛЕД КРАЯ НА " РОБСТВОТО" .... ТЕ СЪЩО ЛИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ? И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ?
142
3
 
9
 
! Отговори
До мухльо преди 1 месец
До 138. ДО 135 ДО 135 . Обърни се към твърдокитковците от Турция и османската им империя!!!!!!!!!!!!!!! Атлантиците не са те цокали така както руснаците , искай и от руснаците !!!!!!!!!!!. . . . . При руснаците имахме ядрена централа с много блокове, армия с танкове и самолети, селско стопанство и индустрия с електроиндустрия! А сега къде са новопостроените взовири, пътища, канализации? Бива да си умствено изостанал, ама поне не го прави гласност! Какво образование имаш, та се щедър с препинат
141
0
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 1 месец
Това включва ли робството по света? Българските робини в Османската империя напримр? Или за робите на викингите? Или за робините на ИДИЛ? Всъщност робите по време на войни са стократно повече от тези в САЩ. И да се свързва робството само с тях е потресаващо престъпление спрямо милионите други роби!
140
2
 
2
 
! Отговори
Зелен преди 1 месец
Поне безплатен обратен билет до прародината им, Западна Африка, биха могли да им осигурят.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
144 когато британците "въртяха сопата" нападнаха България. Още в първата световна. При Дойран. Ти не си по различен от африканците за тях. Във втората световна бомбардираха София. След нея на западняците им се наложи да скъсат с колониализма. И сега са готови на трета световна за да го върнат понеже без роби не могат.
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този и той с комунизъм е закърмен. Все някой трябва да им дава. Обезщетението нека да е безплатен еднопосочен билет към родните места на предците им. Да видим колко ще се възползват.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ООН много отдавна е пробита организация, щом в нея членуват диктатори. Истината е, че англосаксонците сами си докараха проблемите. Когато въртяха сопата, всичко беше наред. Почнаха с либерализма, равенството и човешките права и маймуните им се качиха на главите.
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредният изтрещял ляв либерал.И той ще освобождава африканците. Ейй не измреха ли тия?
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какво ви интересуват щатите, гледайте първо нашите държави да си оправим!
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В западните държави, затова дават подкрепа, образование, ако се наложи и жилище или някакви програми, за да успеят да си стъпят на краката бедните или други хора отпаднали от обществото и отново се впишат в обществото и работят, ако не им дават подкрепа и помощи, ще скочи престъпността до небесата, щото глада е по-силен от тока.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
134 какъв аспект като не си наясно въобще с историята. Най голямата територия по времето за което дрънкаш се казва Луизиана. Наречена на един "фермер" от Франция - Луи. Ето какво пише даже в уики In contrast to Metropolitan France, the government applied a single unified law of the land: the Custom of Paris for civil law (rather egalitarian for the time); the "Code Louis", consisting of the 1667 ordinance on civil procedure and the 1673"Code Savary" for trade;and the 1685 Code noir for slavery
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАко има дискриминация и не им дават образование и работа, как очакваш да работят тези хора? Нали затова събират данъци, за да подкрепят населението и инфраструктурата?
131
3
 
2
 
! Отговори
ДО 135 преди 1 месец
ДО 135 . Обърни се към твърдокитковците от Турция и османската им империя!!!!!!!!!!!!!!! Атлантиците не са те цокали така както руснаците , искай и от руснаците !!!!!!!!!!!
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
133 младите в Португалия пушат трева и не правят БВП. Сега обясни как Португалия с тези "напредничави" млади ще плати за робите си в Бразилия която е 200 милиона души. Ами много просто, ще ги вземат от теб къде си нямал колонии, но пък баща ти има земя, ако не вярваш питай Сакскобурготски какъв чип щял да ти сменя. Цяла азия шие дрехи още от колониално време, а африка бере памук, а отдолу един умник дрънка че колонистите с монархиите ги били обличали. Запада под дулоото на оръжие донесе и пороци
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Южна Африка е имало сегрегация, знаем какъв е бил стандартът и редът в държавата по онова време. Сега вече няма сегрегация, но и държавата е на съвсем друго дередже.
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да попитам ЕвроПедеругАтлантиците колко пари ще изплатят на България за 5 вековното робство, как ще накарат Турция да ни плати за "поколенията на дискриминация". Чакам...или това важи само за АФРО-Американи-Европейци? България иска обезшетение за 500 години дискриминация!!! Хайде мекокитковиАтлантици ...плащайте!!!

Спонсорирани публикации