Турската опозиция побеждава партията на Ердоган

Ердоган заяви, че неговата партия трябва да се подложи на „самокритика“
Обновена: 1 апр 2024 06:22 | 1 апр 2024 06:19, Елка Василева
87
Турската опозиция побеждава партията на Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турската опозиция води на местните избори според неокончателните резултати от преброяването на гласовете.

Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата
Избирателната активност е била 73,95 процента.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа след при преброени 96 на сто от бюлетините.

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата на НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

Според предварителните неофициални данни редица от кандидатите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите.

Милиони граждани в Анкара снощи започнаха да празнуват победата на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия.

Гражданите се качиха на колите си през нощта, като натискаха клаксони и пускаха празнична музика. Огромен брой хора се струпаха в района на кметството на Анкара. Хората развяваха турски флагове и флагове на НРП, както и на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. От късно вечерта до малките часове на денонощието цели семейства с малки деца и бебета обикаляха с колите си в Анкара, пееха и танцуваха, под съпровод на тъпани.

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата партия трябва да се подложи на „самокритика“. Той добави, че партията му и неговият алианс не са постигнали желания резултат от проведените вчера местни избори.

В реч пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му.

Девет месеца след победата ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 г. за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме на общинските избори. Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето послание, своята воля и предупреждения, каза президентът.

Според неокончателните данни кемалистката НРП печели и в Измир, Анталия, Мерсин, Одрин, Текирдаг, Чанаккале, Бурса и редица други окръзи.

Това е първият случай, в който ПСР на Ердоган изостава на избори от повече от две десетилетия на неговото управление.

Днес НРП за първи път от 1977 г. става първа на избори, заяви председателят на НРП Йозгюр Йозел в централата на партията си в Анкара.

По думите му ПСР губи заради тежката икономическа ситуация в страната и влошаването на положението, свързано с върховенството на закона.

Резултатите идват като противовес на "непропорционалната сила" на ПСР, добави той.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Ако щете - вярвайте
Кои обувки ще са хит през пролетта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако са истинска опозиция и искат ЕС и накрая вземат властта ще трябва да затворят военните заводи и производството и да се съсредоточат на туризма и сгъването на чаршафи и без мегаломания!
75
0
 
0
 
! Отговори
Гавраил преди 3 седмици
Да звъннат на Боко и Цецо, ще ги оправят за парламентарните.
74
1
 
4
 
! Отговори
Демокритос преди 3 седмици
Е нали бил диктатор ревяха някой медики , как диктатор ще губи избори?
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 седмици
Анти имгрантсакта вълна обхвана и Турция.
72
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До Ястреб ОсманлиятаНапичаш основателя на Турската републина с нецензурни свола, а ти знаеш ли своят род, точно коя е *** бащати, или дедите си, ако не беше Ататюрк сега щеше да си рая по някоя западна страна, но ти сигурно си свикнал да живееш като рая.
71
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До ГЕРБ forever Говориш за друга личност, но не и за Ердоган. Бил умерен и "предвидим"? Това да не е виц?
70
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До Мда Не си прав. Тези 30% са фалшиви, защото в избирателните списъци стоят едни 2 млн емигранти, които са в чужбина, но не могат да ги изтрият. Реалната активност е над 50%.
69
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До Ястреб ОсманлиятаТи можеш ли да смятак, имаш ли поне основата на знанието - смятане, за което ни учат още в наччалото на първи клас, щащо се правиш на толкова умен, " Негово велисество махна 6 нули от турската лира, сега се опитай отново , но този път правилно да смяташ курса на турската лира към американския долар, да же само за периода след премахването на 6е нули от лирата.
68
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До бг Да, "голям" държавник, но турците взеха да не го харесват нещо. Огромна инфлация за последните 10години, на която не би издържал нито един народ. Ако беше у нас отдавна да сме го изхвърлили както изритахме Жан Виденов. Когато последно смениха лирата в Турция беше някъде 2010г. и 1 лира беше = на 1 лв. Сега последно 1 лв= 16 лири. Инфлация 1600%. Турците бяха далеч преди нас по заплати и приходи, сега сме почти изравнени. И то при положение, че и ние не сме цъфнали и вързали.
67
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До бгМного грешно мислиш. Защото е демократ ли десетки политици-опозиционери , десетки журналисти и стотици само критикуващи "Негово величество" са по зинданите, чакащи с години завеждане и начало на делата им. Благодари, че в България не живееш под такъв всекидневен страх. Зотова и турският народ каза, СТОП, до тука или в руслото на парвдата или извън него.
66
6
 
1
 
! Отговори
Politikano more преди 3 седмици
Ако Ерди изгуби,Наш Ганко че се фаща за палците.А там какво ще става със кюрдите,Аллах да им е на пощ със тия нови оръжия които не подбират нито цивилно,нито младо-старо.Гледай майтап едновременно да стане патаклама вът РФ и във Туркия.А в това време сърбите да се сдавят със косоварите зад гърба ни.Това ще е 100% мобилизация заедно със запасните пенсионери дето носят вече памперси,и дишат на кислородна бутилка.та мислете за кого да симпатизирате!
65
2
 
2
 
! Отговори
Е ха ! преди 3 седмици
До Анонимен 48 И гей изцепките , еднополовите бракове ,наркоманията ,джендърите са прогрес ,така ли ?
64
10
 
6
 
! Отговори
бг преди 4 седмици
Съчувствам му на Ердоган. Ако беше някой друг щеше да арестува този дърдорко Имамоглу. Можеше дори да го обвини в държавна измяна. Ето вижте как арестуваха Доналд Тръмп и нашият Бойко Борисов. Но Ердоган е един демократично мислещ политик въпреки, че някои говорят обратното за него. Той е голям турски политик, втори след Ататюрк. Дано успее да разгроми тия нахални опозиционери на следващите избори. Толкова добро управление турците са нямали от времето на Ататюрк досега. Голям държавник и политик
63
6
 
6
 
! Отговори
копърка без акъл преди 4 седмици
Ти *** ли си ако опозицията на Ердоган спечели знаеш ли кво те чака теб еврогеиче ,те просто ще отворят границата за всичката *** и ще те прегазят за 24 часа .
62
1
 
27
 
! Отговори
Shark преди 4 седмици
Разбрахте ли сега заспали български оФФце, защо трябва да се гласува! Разбрахте ли как ви карат да мислите, че изборите не променят нищо? Видяхте ли че променят всичко! Разбрахте ли, че при висока активност манипулациите не влияят!
61
6
 
34
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
Демокрацията в действие! 20 години еднолично управление, държавен апарат сравним с всяка диктатура, и накрая 74% избирателна активност му показват среден пръст! А тук, в губернята, дето никога не сме видяли истинска демокрация, дето все демокрацията която никога не сме упражнили и защитили е виновна за всичко, след 2 месеца ще гласуват под 30%,основно партийни зомбита и пак някой друг, някой от вън ще ние е крив!Роба си е роб до гроб!
60
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Копейките са в амок. Васала ердоган си отива, ред е на радев и бойко
59
24
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 4 седмици
Ердоган беше предвидим и умерен политик с морален и държавнически капацитет и султан Боко добре се разбираш с него.Нов султан на Тюркието може да е с джендъро- краварски уклон и Боко да не може да си пие кафето с него като спечели изборите у нас.
58
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Падне ли Ердоган, Турция отива пушечно месо срещу Русия.
57
8
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До 54 "И винаги прогресивното е по-добро от консервативното." - мухаха... И какво е това "прогресивно"? Кой определя, кое е прогресивно и кое не? Честно, егати неграмотният про'с'так си!

Спонсорирани публикации