Шокиращи разкрития за камиона ковчег, пълен с мигранти, край "Локорско"

В него загинаха 18 нелегални мигранти
5 апр 2024 19:19, Нели Христова
32
Шокиращи разкрития за камиона ковчег, пълен с мигранти, край "Локорско"
Снимка: БГНЕС

Шокиращи разкрития за случая "Локорско" и камионът ковчег, в който намериха смъртта си 18 нелегални мигранти. За първи път година по-късно говори шофьорът Атанас Атанасов.

Преди дни той беше освободен от ареста и е в дома си с по-лека мярка.

След случая "Локорско" петима мъже са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, един от тях е Атанас. Той е свързан с този случай от самото начало - подготвя укритията в камиона, който стои паркиран пред тях.

Взима групата мигранти от точката на тръгване и шофира във фаталния ден до крайната цел, която всъщност не е била Локорско.

Атанас Атанасов разказа за схемите на трафик и за парите по веригата. Мъжът признава, че това е пети курс с този камион, а предишните четири са минали гладко. Казва още, че не го прави само за пари, а защото иска да помогне на хората да стигнат там, където ще живеят по-добре.

Шофьорът Атанас е вербуван да превозва мигранти месеци преди фаталния инцидент. Организатор на трафика бил мъж от Асеновград, от когото Атанас получавал първо локацията, от която да вземе групата, а след свършената работа и парите.

Цената била твърда - по 100 евро на човек. Атанас наема и помощник - 22-годишният Християн Дунгаров.

"20 карам - 2000 евро взимам, 30 карам - 3000 евро. Аз му давах на малкия 500 евро на курс. Когато хората са по-малко, тарифата е 500 евро на човек", разказва Атанас.

Бизнесът вървял и организаторът на трафика купил камион от Търговище. Атанас изработил и монтирал тайници, където да крият мигрантите. Това станало в работилница до Бургас, разказва шофьорът.

„Само се монтират тези сандъци горе и това е. Те са облечени с дъски, нищо не се вижда, така е направено. Около 80 см са високи, към 2 метра широки и 3 метра дълги. Там по 20 души можеш да качиш без проблем. Те са качили 52-ма, аз не знаех", казва Атанас.

Така в утрото на 17 февруари близо до село Зидарово водачите, които според Атанас говорели на турски, качват в камиона 52-ма души. И днес шофьорът е убеден, че това е причината за трагедията, защото укритията били тесни за толкова хора.

Тръгват по магистралата по строго указан маршрут към София. Докато Атанас шофира, спътникът му Християн Дунгаров получава указания по телефона, а организаторът държи връзка и с тях, и с мигрантите. След няколко часа написал, че затворените в камиона започват да се задушават.

„Като разбраха, че не са добре и нямат въздух, промениха точката на Локорско. Казаха, че е изгорял вентилаторът и нямат въздух. Аз отбих на едно място, отворих им. накарах малкият да отвори капаците, за да влезе малко въздух.

След това, като карахме, отново му написа – има няколко умрели, един или двама. Отивате на мястото, направо ги закопайте умрелите, другите да пътуват", разказва шофьорът.

Близо до Локорско Атанас спира и отваря камиона.

„Като отворих, като падна единият със запенена уста. Живите не знаеха къде се намират. Колкото имахме вода, им хвърлих. Казах на малкия - дай да изчезваме. Изчезнахме, защото знам ли дали нямат оръжие тези хора. В това състояние директно ще ме гръмне", казва Атанас.

Мъжете бягат през нивата, а той се прибира с автобус от София и после се предава в полицията в Бургас.

След случая „Локорско" петима души са с повдигнати обвинени за участие в организирана престъпна група. Освен за нелегален трафик, Атанас и Християн са обвинени и за умишлено причиняване на смърт на повече от един човек, извършени в съучастие, предаде bTV.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама защо не им пишете имената на въпросните организатори след като се знаят кои са, уважаеми жур на ля сервилни? Най-долу по веригата го отнасят шофьорите, а всъщност главните виновници поръчители са други. Нищо не пишете за бургаските батки Виктор, Вальо Тарелката и останалите..
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама защо не им пишете имената на въпросните организатори след като се знаят кои са, уважаеми *** сервилни? Най-долу по веригата го отнасят шофьорите, а всъщност главните виновници поръчители са други. Нищо не пишете за бургаските батки Виктор, Вальо Тарелката и останалите..
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ са имали канал за контрабанда, откъдето са влизали милиони (ако не милиарди) за да си платят поредните избори!!! А иначе обвинявата всички други, само те са света вода ненапита!! Гадове мръсни
17
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 седмици
До Анонимен 7 А нещо за главни букви , точки и запетайки , имаш ли мнение ? Ама коментираш.
16
8
 
3
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 3 седмици
Това е нищо в сравнение с убитите хора от Путин.
15
1
 
9
 
! Отговори
Ветеринар преди 3 седмици
В Закона за хуманно отношение към животните по време на транспорт, се набелязват места за почивка , храна и водопой на животните. А тук ?На два пъти се обаждат че нямат въздух , но шофьорите умници не спират. Парите са по важни от живота на 18 емигранти.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЗАПОМНЕТЕ ТОВА - ДОКТОРИТЕ ПРАВЯТ ТЕЛК РЕШЕНИЯТА
13
0
 
6
 
! Отговори
............ преди 3 седмици
Горките мигранти ....а щяха да са добри бойци ....и оръжията им намериха заровени ......тц тц ....завалийките !
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че ние така с колегите сме затрили поне 300 парчет, като се правихме на шофъри, ама каналджиите се усвтиха и спряха да ни вярват. Както и да е - търсим други начони за редуциране на бройката.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До За 11. Според логическата ти логика аз не чета това, което ти си написал.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До За 11. Откъде та отърваха ?
9
3
 
3
 
! Отговори
За 11 преди 3 седмици
Аз си имам теория, и тя се потвърждава с всеки изминал ден. А каквото поискат, това ще напишат и при това специално за твоя компютър, за да го прочетеш само ти! Това са новите технологии в дезинформацията. Ще дойде ден, когато ще разпавяш какво си гледал по телевизията, но никой друг няма да го видял, нито чел нещо подобно. Това са пък новите технологии при телевизиите. Това пробват, затова си плащаш повече на мобилните, и ще продължаваш да плащаш все повече. Развиват ИИ за всеки индивидуално.
8
1
 
11
 
! Отговори
Тексас преди 3 седмици
Тръмп не случайно прави ограда и иска да я довърши, фермерите от Тексас закона им позволява на нарушител на законната собственост да стреляш на месо без предупреждение написано е на оградата на всеки имот.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 8. Прочети статията. Вътре са били затворени в нещо като помещение и им сложили вентилатор. Не са се сетили че трябва да има откъде да влиза и излиза въздух. Запечатали са ги. Или ти е по-добре да си измислиш своя върховна теория ?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9. Прочети статията не е трудно.
5
2
 
12
 
! Отговори
ДС преди 3 седмици
Хич не ми е бал за тия, все пак който мине незаконно границата трябва да е на месо, както беше преди 89та
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А това е онзи камион, дето ни убеждаваха, че мигранти починали от задушаване, нищо че камионът е с платнище и това няма как да стане. Въобще не съм чела, погледнах снимката. И сега не смятам да чета фалшивите новини, приготвени от Отворени общественици, за да се провокира "дискусия сред обществото". Иначе, Отворените общественици нямат идеи какво да говорят или предложат на обществото. Но така ... отваря им се "работа" за поне 3 месеца. Хонорари за поне 3 месеца и така ...
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тези 18 човека като са загинали аз не мога да кажа и бог да им прости защото те са от друга вяра с други разбирания не ядат свинско жената е като вещ диван който ражда деца с друга вяра сме нищо съвместимо,чудя се при толкова много арабски държави защо не бягат там а идват в Европа и защо не се стреля на месо по европейските граници на шенген границите , а полицаите в моретата вместо да гътнат 3-4 лодки и да се реши проблема са се превърнали в екип на бърза помощ да докарват още повече несъвмест
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От всичко разбрах, че е бил напълно наясно какви ги е вършил. Дано да си получи заслуженото. Може и едно обвинение за държавна измяна да му лепнат.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Д-р Костадинов - премиер!

Спонсорирани публикации