Бизнес: Влогъри се гаврят с маймуни в Камбоджа и пускат видеа

Явлението станало масово след пандемията, когато намалели туристите
10 апр 2024 20:00, Петър Бойчев
9
Бизнес: Влогъри се гаврят с маймуни в Камбоджа и пускат видеа
Снимка БГНЕС

В храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа са зачестили случаите, в които влогъри нарочно малтретират маймуни, за да търсят лайкове и печалба от видео материали в YouTube, предаде Асошиейтед прес.
Комплексът Ангкор Ват е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

В един от случаите бебе маймуна се бори и извива, докато се опитва да избяга от мъж, който го държи за врата над бетонна цистерна и го облива с вода.

Властите съобщават, че това е нарастващ проблем, тъй като хората търсят нови начини да привличат онлайн зрители.

„Маймуните би трябвало да живеят в дивата природа, но в днешно време с тях се отнасят като с домашни любимци“, каза Лонг Козал, говорител на националния орган АПСАРА, който контролира обекта Ангкор Ват. „Тези хора създават съдържание, за да печелят пари от зрителите в YouTube, така че това е много голям проблем за нас“, предава БТА.

АПСАРА започна разследване заедно с Министерството на земеделието, за да събере доказателства срещу най-сериозните нарушители, които рядко се снимат сами, каза Лонг Козал.

„Ако успеем да съберем доказателства, те със сигурност ще бъдат арестувани“, добави той и добави, че всеки насилник на животни ще бъде наказан.

YouTube, Facebook и други социални мрежи премахват видеоклиповете с подобно съдържание, но десетки други клипове на маймуни, които скачат и играят, остават, генерирайки хиляди гледания и абонати.

Самото заснемане на тези видеоклипове включва много близко общуване с маймуните, което според властите и защитниците на правата на животните създава множество други проблеми както за макаците, така и за хората, посещаващи един от най-популярните туристически обекти в Югоизточна Азия.

Забранено е да се дава храна и вода на бозайниците, тъй като това ги кара да бъдат зависими и съответно все по-агресивни към туристите. Често се случва хора да бъдат ухапани, което е опасно.

Според влогъра Иум Даро не е имало случаи на физическо насилие и той не вижда проблем в това, което ютюбърите правят, за да си изкарват прехраната.

Друг снимащ разказа, че е започнал да прави клипове с маймуни по време на пандемията от COVID-19, след като броят на туристите рязко спаднал и е станало невъзможно да се издържа като шофьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Свободно време.
Чистка на Еверест: Свалят десетки тонове боклуци и телата на мъртви алпинисти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Либерасти-толерасти преди 2 седмици
Неолибеpacтията доведе до това.
4
0
 
3
 
! Отговори
преди 2 седмици
много се радвам когато някой турис в дж.агалски ширини бъде охапан или одраскан от нахална *** която краде всичко. Светвам го че маймуните масово имат спин и му гледам сеира. А те дефакто наистина са бъкани с спин и риска е голям
3
4
 
1
 
! Отговори
Алов преди 2 седмици
Като е агресивна ***, ще получи мощен шут в главата. Като ме ухапе, ще я пребия с камъни.
2
1
 
0
 
! Отговори
Естествен лузър преди 2 седмици
Изкуствен интелект
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да фащат мотиката като не им стигат парите

Спонсорирани публикации