Замяната на червено месо с дребна риба ще спаси 750 хил. души годишно

Може да намалеят нивата на заболяванията в световен мащаб
10 апр 2024 19:00, Елка Василева
48
Замяната на червено месо с дребна риба ще спаси 750 хил. души годишно
Снимка: архив, БГНЕС

Според ново проучване замяната на червеното месо с дребни риби като аншоа, сардини и херинга може да намали нивата на заболяванията в световен мащаб и да спасява до 750 000 живота годишно до 2050 г., съобщава ДПА.

Само във Великобритания намаляването на консумацията на червено месо с 8% и замяната му с тези риби може да предотврати 10% от смъртните случаи от сърдечни заболявания през следващите 26 години, смятат изследователите.

Ползата обаче ще се усети най-силно в по-бедните страни, сочи анализът.

Малките риби, известни като фуражни, са богати на хранителни вещества и имат нисък въглероден отпечатък, въпреки че само около 26% от уловените дребни риби се консумират от хората.

Останалата част, включително уловът край бреговете на страни, в които има недохранване и продоволствена несигурност, се превръща в рибно брашно и рибно масло, с които се хранят по-скъпи морски дарове, отглеждани във ферми, като сьомга и пъстърва.

Учените проучиха дали замяната на консумацията на червено месо с дребни риби може да намали броя на заболяванията и да спаси човешки живот.

Според изследователите хроничните заболявания са причина за около 70% от всички смъртни случаи в света през 2019 г., като сърдечните заболявания, ракът на червата, диабетът и инсултът причиняват почти половината от тях (44%).

Екипът прогнозира консумацията на червено месо през следващите десетилетия в 137 държави и оценява наличието на фуражни риби като заместител на червеното месо до 2050 г., позовавайки се на исторически данни за риболова.

По техни оценки до 2050 г. замяната на червените меса може да предотврати годишно между 500 000 и 750 000 смъртни случая в световен мащаб, особено що се отнася до сърдечните заболявания.

Изследователите признават, че фуражните риби не са достатъчни, за да заменят изцяло червеното месо, но предполагат, че те могат да бъдат „обещаваща алтернатива“.

Учените поясниха, че е „необходимо да се ограничи консумацията на червено месо с интензивно отделяне на парникови газове и да се премине към храни, които са едновременно здравословни и щадящи околната среда“, за да се „намали тежестта“ на свързаните с храненето хронични заболявания през следващите десетилетия.

Трябва също така да се създадат политики за разпределяне на рибните запаси в регионите, където те са най-необходими, като Африка, части от Азия, Латинска Америка и Карибския басейн, за да се ограничи „глобалното бреме на болестите“, предлагат изследователите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Българинъ преди 2 седмици
Кои са тия 750,000? Поименно, моля! Защото, ако са Мохамед, Хасан и Фатма, ще си поръчам двойна говежда пръжола, телешко варено и пастърма за разяждане.
33
0
 
1
 
! Отговори
Водораслов преди 2 седмици
Искам ребърца от цаца тогава или една сочна пържола хахаххаха ....
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рафинираните храни, в частност въглехидрати, и всички "зеленчукови" мазнини (слънчогледови, царевични, рапични и каквито се сетите) ОСВЕН олиото от авокато и зехтина, които се изцеждат без индустриалния процес на ползване на химикали и голяма температура, са главните причинители на модерните болести - рак, диабет, бъбречни заболявания, съредечносъдови заболявания, автоимунни заболявания, деменция и алцхаймер. Червеното месо (от здравословни животни) е много полезно дори. Наратива се срива!
31
1
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 3 седмици
На хората трябва да им се обясни че ако си ядат лaaйнaaта ще икономисват пари за храна вода и т.хартия, няма да дебелеят и няма да замърсяват планетата.
30
1
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 3 седмици
До АнонименБе ти веке мутант ли си, ил на такива ти мязаме ?!Яж си я цацата и акъл не давай, че тий кът.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Невероятни глупости. Тая дребна риба да не мислите, че плува в чисти океани? Там е мръсотия до шия. И как разбраха, че дребната риба е по-малко вредна от червеното месо? И накрая, непрекъснато ни тръбят, че сме прекалено много, а сега искат да спасяват 750 хиляди души годишно. Последно?
28
0
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Калкулаторка, да си сметне въглеродния отпечатък на Айфона, вместо глупости да пише.
27
3
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Може да п-лю-скаме да речем фуражна царевица, крави да гледаме само в зоопаркове и подобни сме-шки. Никакви коли, само да одим пеша, барабар с тези, които измислят подобни неща. А накрая да минем на вода, за да сме съвсем тип топ със здравето.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната лъжа на фашистките глобалисти. Червеното месо не води до заболявания! Напротив, в него има много микронитриенти, протеин и мазнини които ни трябват ежедневно. Няма въглехидрати, които хранителната мафия иска да ядем, разбира се. И това го казвам АКО животните от които идва това червено месо, са отглеждани здравословно. Примерно кравата трябва да пасе трева навън, а не да гъчи ГМО царевица с антибиотици. Кокошките трябва да тичат навън и да ядат каквото намерят на двора, и т.н.
25
7
 
2
 
! Отговори
не е ясно преди 3 седмици
До Ясноооо. Някой не ти ли каза, че с тези евреи нещо ти хлопа дъската? Че си за лудница и вързване в усмирителна ризница? Или вързване за кревата за да не буйстваш в болничната стая?
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имам една риба за тези които ги мислят тези глупости, ще им дам да я посмучат. Не е много дребна, ама ще им се услади.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми не, мерси. Няма как да се случи това, поне с мен :D Яжте си цацата, аз ще се жертвам със свинско, телешко и агнешко.
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искат да унищожат кравите и ни подготвят за това.
21
3
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Яжте си я цацата.Аз ще хапна тройка с гарнитура.
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще спаси, ама не. Цацата свърши.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 19. Мярката е, ядене веднъж на ден или в режим 36 часа гладуване, 12 ядене. :-) То месо като цяло не може да се изяде много. Бързо засища.
18
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Абсолютно, а замяната на тази риба със зелена трева и то консумирана веднъж дневно ще направи чудеса. Ще спаси климата, планетата и...и между другото ще прибави още милиарди към нечии милиардни сметки.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Do Червеното месо НЕ убива! Напротив! ---- Пич аз съм от тези хора. Затова ти го казвам. Аз ям само месо и зелени зеленчуци. Но трябва мярка, иначе става кофти.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не са глупости, пичове. Дребната риба има много Омега 3, които карат тялото да произвежда повече HDL, който ви чисти кръвта от наситените мазнини и плаките, които са в основата на заболяванията на кръвоносната система, инсултите и инфарктите. Червеното месо е ОК, но е важно количеството. Долуспоменатият протеин причинява алкилиране и мутиране на ДНК. Ако не ми вярвате, четете. Знанието е здраве.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15: въглегидратните храни и обработените индустриално храни предизвикват възпаления в тялото. В тези възпаления се получават мутации и ракови заболявания. Както и да е. Вие си рупайте ориза, хляба и картофите и чакайте да сте здрави. Успех ви желая.