Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!

Рапърът е против постановката му в Народния театър
21 апр 2024 14:19, Петър Бойчев
147
Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!
Снимка БГНЕС

Рапърът Устата публикува протест в социоалните мрежи срещу пиеса на световната звезда в театъра и киното Джон Малкович, която той поставя у нас.

Ето част от скандалните думи на Иван Динев - Устата:

"Вчера попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“.

Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него.

Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея.

С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903г е забранена във Виенския "Бургтеатър", а през 1921 година наши студенти освиркват "комедията" във Виена.

Където в последствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните?

Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“: "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха..." А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България?"

Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана наскоро без виза за САЩ. По този начин му пропадна насроченото турне през април и май. Както е известно, миналата година той снима клип "Свободата на словото" в Москва. И вероятно това е причина да получи черен печат за Страната на Свободата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от Миш-маш
Методът 4-2-1 - предпочитаният фитнес режим на треньорите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Главата устата ужас преди 2 дни
Тоя пък пишман патриот и той излезе от нафталина.Не,че някога е бил фактор в музиката ,но като почнат и роднините им да не ги помнят се излагат яко. Ходи в Русия да изнасяш концерти защо искаш да пееш в щатите ? Нали не им е хубава системата?
62
0
 
1
 
! Отговори
Армандо преди 4 дни
Ами някой чел ли е книгата щото аз не съм така е трудно да се изкаже компетентно мнение та незнам точно каква е обидата а сто процента има за да има такова обсъждане и може би ще е добре да се пишат точните цитати за да се прецени кой крив и кой прав то и Библията е свята книга ама колко народ е изтрепан с претекст че нам го пише.
61
3
 
5
 
! Отговори
Булгаро преди 5 дни
Устата е абсолютно прав.
60
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 5 дни
За съжаление много от българите не познават нашата история. Изгледайте видеото за " Битката при Сливница" през 1885г. Тогава ще разберете дали трябва да се подиграват с българите и прав ли е Устата.
59
5
 
3
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 6 дни
Ами те са за подигравка бе Уста
58
1
 
10
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
ако това повръщано за изкуство този път мине на сцена. Само ще покаже че България действително е мъртва.
57
1
 
11
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
Тази пиеса "човекът и оръжията"не е била превеждана на Български повече от 130 години. Като за първи път след толкова време имаше едно издание на тази пиеса през 2018г. Мисълта ми е че тази пиеса е била спирана от сцена многократно.Даже през 1930г.в опит да бъде излъчена в Берлин и Австрия български студенти я бойкотират предотвратявайки появяването й на сцена.А сега какво? Давайте да опитаме пак колко е паднала интелигентността на Българина и дали този път номерът ще мине. Срам и позор ако
56
0
 
15
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
Защо не вземе да прави за турското робство та цял свят да види как Турците са се гаврили с нас, а не само за холокоста на евреите да ми говорят. Че нашето е било в пъти,и пъти,и пъти по-зле от холокоста. Да не говорим че през цялото време Англичани и английски евреи са подпомагали турците да ни избиват.Ще спомена също че нашата мъка е продължавала 5века. Тази пиеса е позорна също като пиесата "златен век на османската империя" провела се началото на същия този месец в НДК .
55
2
 
16
 
! Отговори
Асен преди 1 седмица
Не харесвам устата,а прякорът му"устата"е...нз и аз. Но в случаят е прав. Вие да сте чували за всичките 39 години от както Българи живеят в САЩ някой Българин да е направил пиеса за Американците?А тука идват некви американски сулю-пулювци и неграмотни по Бг история(дето до вчера не са и чували за България) започват да си веят коня както си искат. *** да си ходи в Америка да си прави представление за краварите там. Какво се хванал да се занимава с нас. И то по такъв подигравателен начин.
54
3
 
6
 
! Отговори
село преди 1 седмица
Помня,ПРАДЯДО,ми ИМАШЕ ДУШ КАБИНА!!!Вица за ингилизите,ЖЕНЕЛИ СЕ/ОМЪЖВАЛИ,ЮНИ,ЩОТО СЕ КЪПАЛИ,МАЙ МЕСЕЦ.
53
0
 
8
 
! Отговори
И преди 1 седмица
Ако някой сериозно чете литература то би трябвало да знае че в тази западната винаги сме били описвани така. И преди когато бяхме в соца и сега! Понякога даже и без едно българско име да знаят така ни описват.Единствено на едно място срещнах главната героиня българка от КГБ правили много добре ф.елацио.Китайците имат забрана за кино където китаец не е показан като голям чевеколюбец гений или такъв герой!
52
0
 
8
 
! Отговори
re преди 1 седмица
Джон Малкович поставяше пиеси и в Украйна, преди 2014 г. И много му се радваха украйнците, че ето вече и при тях идват световно известни лица!
51
32
 
3
 
! Отговори
Леле преди 1 седмица
Това кречетало прави ли разлика между художествено произведение и наука? Като интелект го мислех за по-нисък от тревата, а се оказа по-нисък дори от мокета. Нали не му позволиха да ни излага в Щатите, сега си отмъщава на балканец с чужд паспорт. Жалък е.
50
12
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
"АКЪЛ ВЕРЕН ЧОК--ПАРА ВЕРЕН ЙОК"-----ТАЗИ ТУРСКА ПОГОВОРКА ВАЖИ НАЙ-МНОГО ЗА БЪЛГАРИТЕ ....КОЙТО МЕ РАЗБИРА ЩЕ СЕ СМЕЕ И ЩЕ ЗНАЕ ,ЧЕ СЪМ ПРАВ!
49
15
 
2
 
! Отговори
РУСКИКАПУТ преди 1 седмица
ХОРАТА И НА ИЗТОК И НА ЗАПАД , ГО ПРЕЗИРАТ И С ПРАВО!
48
10
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 седмица
Щом сте за та шак ...ха,ха,хаааааааааа..що не??!
47
8
 
2
 
! Отговори
КокоБийч преди 1 седмица
Думата БайГаньo е цензурирана? В земите на свободното слово? Уай? Защо журналетата от клес.бг са цензурирали прадядо си БайГаньo? Оти бе? Защо се срамите да се наричате бугаре?
46
9
 
1
 
! Отговори
КокоБийч преди 1 седмица
В Рауъндърс в ролята на КейДжиБи беше уникален! За едно не лъже със сигурност. Бай *** си намирисва още от времето на хаджи Генчо и дядо Либен. Та и преди това.
45
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
много от писачите са като героя на бай *** но произведенията не са от българският народ а от автор който описва въпросният народ.
44
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Той Устата е доста по-умен от Хазарта, примерно. И по песните си му личи. А най-важното е, че е българин, а не останал без грам мозък "евро атлантик". Браво, бачо Иване!

Спонсорирани публикации