»два ли нова пандеми€ и колко опасна ще е т€?

ѕатоген на грипни€ вирус е най-гол€мата заплаха
22 апр 2024 21:47, »нна јнгелова
81
»два ли нова пандеми€ и колко опасна ще е т€?
—нимка: 12222786 от Pixabay

¬одещи учени развиват теори€, че вирусът на грипа е патогенът, който най-веро€тно ще причини нова пандеми в близкото бъдеще, съобщава The Guardian. —поред международно проучване, 57% от експертите по болести сега в€рват, че един щам на грипни€ вирус ще бъде причината за следващата пандеми€.

…он —алмондон-√арси€ от университета в  ьолн допълва, че грипът е най-гол€мата пандемична заплаха, тъй като той непрекъснато мутира. "√рипът се по€в€ва вс€ка зима. ћожем да опишем тези огнища като минипандемии, които са повече или по-малко контролирани, защото различните щамове, които ги причин€ват, не са достатъчно вирулентни – но това не е задължително да е така завинаги", каза той.

¬ изследването са участвали 187 старши учени, а подробности ще бъдат разкрити на конференци€ на ≈вропейското дружество по клинична микробиологи€ и инфекциозни болести (ESCMID) в Ѕарселона следващи€ уикенд. —ледващата най-веро€тна причина за пандеми€, след грипа, веро€тно ще бъде вирус – наречен Ѕолест X – който все още е неизвестен на науката, според 21% от експертите, участвали в проучването.

“е в€рват, че следващата пандеми€ ще бъде причинена от все още неидентифициран микроорганизъм, който ще се по€ви от нищото, точно както Sars-CoV-2, се по€ви. ¬същност н€кои учени все още в€рват, че Sars-CoV-2 остава заплаха, като 15% от анкетираните изследователи го наричат най -веро€тната причина за пандеми€ в близко бъдеще. ƒруги смъртоносни микроорганизми – като вирусите Lassa, Nipah, Ebola и Zika – са оценени като сериозни глобални заплахи само от 1% до 2% от анкетираните.

ѕреди н€колко дни —«ќ изрази опасени€ относно тревожното разпространение на щама H5N1 на грипа, който е причинил милиони случаи по света. ≈пидеми€та започна през 2020 г. и доведе до смъртта или умъртв€ването на десетки милиони домашни птици и унищожи милиони диви птици.

—ъвсем наскоро вирусът на птичи€ грип се разпространи сред бозайници, включително домашен рогат добитък , който вече е заразен в 12 щата на —јў, което допълнително поражда опасени€ за рискове за хората.  олкото повече видове бозайници зараз€ва вирусът, толкова по-гол€ма е възможността той да еволюира в щам, който е опасен за хората, каза ƒаниел √олдхил от  ралски€ ветеринарен колеж в ’атфийлд пред списание Nature миналата седмица.

ѕо€вата на вируса H5N1 при говеда беше изненада, добави вирусологът ≈д ’ътчинсън от университета в √лазгоу.

"ѕрасетата могат да се разболе€т от птичи грип, но доскоро говедата не б€ха заразени. “ака че по€вата на H5N1 при кравите беше шок. “ова означава, че рисковете вирусът да премине към все повече селскостопански животни и след това към хората стават все по-големи и по-големи.

 ъм днешна дата н€ма доказателства, че H5N1 се разпростран€ва сред хората. Ќо в стотиците случаи, когато хората са били заразени чрез контакт с животни през последните 20 години, ефектите са били мрачни. „—мъртността е изключително висока, защото хората н€мат естествен имунитет срещу вируса", об€сни ƒжеръми ‘арар, главен учен на —«ќ.

ѕерспективата за грипна пандеми€ е тревожна, въпреки че учените посочват, че вече са разработени ваксини срещу н€колко щама, включително H5N1.

"јко се по€ви пандеми€ от птичи грип, производството на ваксини в необходими€ мащаб и скорост би било огромно логистично предизвикателство. ¬ъпреки това щ€хме да бъдем много по-надолу по път€, отколкото б€хме с Covid-19, когато тр€бваше да разработим ваксина от нулата", каза ’ътчинсън.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


81
ќще по темата: грип—«ќпандеми€ковид
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
76
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
проблеми в държавата бол, *** пак плашат гаргите
75
2
 
5
 
! ќтговори
Ѕогдан преди 1 месец
’мм... н€кой май пак си постила чергата
74
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—ъс сигурост ще има.ѕо начина който човечеството € кара заслужава такива природни решени€.
73
0
 
5
 
! ќтговори
баба мара преди 1 месец
военнолюбците н€ма да мир€сат воини епидемии ваксини едно след другода мор€т човечеството и да останат само те а кои ще им работи и ще трупабогаството им
72
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈ст., че идва, китайската комунистическа парти€ работи неуморно. ѕък и вече им се размина първото пускане на биологично оръжие в световен мащаб, защо да не се пробват втори път. ўе продължават докато не достигнат истинската цел -да се пораз€ват само европеидни гени, без азиатски.
71
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јко нещо не става с пари, става с много пари. “ака е и с пандемиите напоследък. ƒа им приседнат парите, които получиха заради тази лъжа!
70
2
 
8
 
! ќтговори
това е сценари€ за преди 1 месец
след кра€ на войната в ”крайна. «ащото тогава ще бъдат повдигнати много неудобни въпроси, а "лидерите на свободни€ св€т" н€ма да искат да отговар€т и биха предпочели да останат на власт в един фашистски режим, където индивида н€ма да има никаква свобода, за да не вземе случайно да им бутне ***.
69
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕез "ядро" н€ма оправи€!
68
3
 
8
 
! ќтговори
ƒо —лучаен минувач преди 1 месец
—ега, когато Ќј“ќ, т.е. —јў губ€т войните, които разпалиха последните години по света, отново имат нужда да посъберат средства за въоръжаване, защото са отдавна фалирали и начинът за това е ново изстискване на колониете си - ≈вропа, јвстрали€, Ќова «еланди€, като отново ги застав€т да бро€т милиарди не само за оръжи€, но и за поредните "ваксини". »зтъркан сценарий, но им върши работа, а плебсът се връзва масово.
67
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ўе е толкова "опасна", колкото ви кажат пишман политиците, наети да защитават поредни€т интерес на компаниите, производителки на илачи, с чи€то помощ после ще се спонсорират войните и производството на оръжие. ѕонеже са в едни и същи ръце и производството на отрови, и това, на оръжие.
66
1
 
6
 
! ќтговори
»мат мерак за още преди 1 месец
една пандеми€ и те ще бъде толкова опасна, колкото € направи телевизора. “ежко ни на нас тука в "свободни€ св€т". ≈вропа съвсем ще увехне.
65
2
 
16
 
! ќтговори
ќбективен преди 1 месец
Ќомерът им с ковид пЋандеми€та мина - милиони б€ха убити в болниците, а впоследствие и от експерименталките, като вече открито и без св€н си признават, че заразата е пусната от лаборатори€. “ака че юдеомасонската върхушка н€ма да се спре, докато не постигне целта си за "златни€ милиард". Ќо те предполагат, а Ѕог разполага.
64
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ако в€рваш, че такива вируси и пандемии се по€в€ват от нищото както пишат в стати€та нашите родни ***, значи си тотално програмиран
63
1
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
∆ивейте в страх, защото когато сте много спокойни мислите за свобода и равноправие. ƒнес ни плашат с война, утре с пандеми€, след месец с катаклизми... страх да има сред плебса, а корпорацийте да жънат печалби.
62
1
 
9
 
! ќтговори
„ери00 преди 1 месец
“≈я √јƒќ¬≈ √ќ–≈ ¬ јћ≈–» ј ƒќ–ƒ≈ Ќ≈ Ќ» Ќјѕ–ј¬я“ 4 ћ»Ћ»ј–ƒј Ќяћј ƒј ћ»–я—ј“!јћј Ќяћј ƒј —“јЌ≈!
61
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
…он ƒ√ƒ!
60
1
 
1
 
! ќтговори
ƒачо преди 1 месец
ƒа идва и да ни приключва
59
5
 
3
 
! ќтговори
«латена преди 1 месец
идва - зад ъгъла е и ще окоси всички антиваксъри
58
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒј »ƒ¬ј - ќ“ ѕќ*Ћ”*****ќ“» ў≈ —“јЌ≈“≈ ѕЏЋЌ» »*ƒ»*ќ“»!!!...
57
2
 
21
 
! ќтговори
—лучаен минувач преди 1 месец
Ќаправи ли ви впечатление между другото, че щом започна войната, ковидът изведнъж изчезна, като по поръчка?