Какво съдържат и опасни ли са вейповете?

Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни
25 май 2024 07:39, Елка Василева
34
Какво съдържат и опасни ли са вейповете?
Снимка: архив, БГНЕС

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване, пише Дойче веле.

Хората, които са спрели цигарите, но са започнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб, разкрива ново проучване от Южна Корея.

"Това е първото голямо проучване, което доказва повишения риск от рак на белия дроб при потребителите на електронни цигари след спиране на тютюнопушенето", казва Йон Ук Ким, който е ръководител на проучването, проведено в университетската болница Бунданг в Сеул.

Вейповете съдържат опасни химикали

Учените са изследвали 4 329 288 жители на Южна Корея, които в миналото са пушели цигари. В периода 2012-2021 година 53 354 от тях са развили рак на белия дроб, а 6351 са починали.

Бившите пушачи на конвенционални цигари, които след това са започнали да консумират електронни, са били изложени на по-голям риск да се разболеят и да умрат от тези, които са преустановrли всякакъв прием на никотин.

Електронните цигари нагряват течност, която се превръща в пара. Въпросната пара се вдишва. Понякога те съдържат тютюн, който е основната вредна част от цигарите и причинява рак. Електронните цигари обаче съдържат и други потенциално вредни химикали, макар и в по-ниски количества от тези в тютюневите цигари.

"Опасните химикали, открити във вейповете, които могат да увредят белите дробове, включват акролеин, формалдехид, диацетил и свръхфини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко. Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово", казва Ашли Мерианос от Университета на Синсинати в САЩ.

Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни

Много здравни експерти и организации смятат, че електронни цигари са значително по-безопасни от пушенето на тютюн. Вейповете се препоръчват и като средство за спиране на цигарите. Експертите казват, че електронните цигари са безопасни за кратък или средно кратък период, но най-вероятно не и в дългосрочен план.

Мерианос потвърждава, че дългогодишните ефекти върху здравето са по-скоро неизвестни: „Изникващи напоследък доказателства сочат, че вейповете може да са свързани с белодробни проблеми, включително астма. Освен това ограничените проучвания, с които разполагаме, показват, че вторичното излагане на аерозоли е свързано с респираторни симптоми и заболявания", казва Мерианос пред ДВ.

Течностите за електронни цигари може да съдържат много ниска концентрация на различни химикали, за които е известно, че причиняват рак. Употребяващите ги интензивно вдишват тези химикали многократно всеки ден, а и в продължение на години.

А доказателства, че вейповете причиняват рак?

Но има ли доказателства, че вейповете причиняват рак? Не, за сега - до момента не е известно каква степен на консумация е достатъчна, за да причини рак.  

От друга страна, изследвания сочат, че използването на вейпове за кратък период от време - по-малко от две години - не води до ръст в онкологичните диагнози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Водещи мобилна
Орбан разкри: Обсъжда се НАТО да участва във войната в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
запознат преди 4 седмици
Незнам какво има вътре ама с 2-3 дръпки се чувстваш доста добре, едно такова отпуснато ти е и веселко едно такова.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо французите обичат да ядат охлюви? Отговор: Понеже в охлюва живее "Човешкият Чревен Метил" и като влезе в червата на човека, снася яйца, който влизат в кръвта на човека и имунната ни система - белите кръвни телца ги убиват. Но като пиеме бира, в която има тежки пропилов и изопропилов алкохол имунната ни система престава да ги избива. От яйце до голям Метил започват 7 стадии и когато големият метил примерно ти влезе в черния дроб и започне да снася яйца - доктора се радва, че имаш "Рак"!
29
6
 
1
 
! Отговори
Shark преди 4 седмици
А за вредните храни нещо да кажете. Все цигарите са ви на прицел. Вредните храни са много по-опасни, отколкото това, че ще дръпнеш един вейп. Простите хора също!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Играчка за слабоумнните
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо ни занимавате нас нормалните хора с наркомански истории ?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Технологията може да се приложи при инструменти за рисуване, сигурно се произвеждат и инхалатори, а идва от печата, където се използват много по-опасни вещества!
25
1
 
3
 
! Отговори
То си пише преди 4 седмици
какво съдържат. Етилен-гликол. Демек антифриз. Иначе при нагряване не се образува пушек.
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 14 - София прочиства през поколенията! Провинсциалистите, когато видят спфиянец, трябва срамно да преклонят глава и да попитат - Какво ще желаете, господарьо софиянец! Само така ще оправи България!
23
1
 
4
 
! Отговори
как вредни преди 4 седмици
Полезни са даже. Вдишват витамини децата.
22
1
 
2
 
! Отговори
Legalize ! преди 4 седмици
Стига вече! Билка е - от земята!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 22 - Затова се опитваме, да дигитализираме човешкото съзнание :)
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бaaaх не са опасни бе стиа глупости. От 7ми клас го пуша!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако гледаме реално, всичко е вредно и трябва да се забрани, дори самият живот е вреден, защото води до смърт.
18
4
 
8
 
! Отговори
Забелязал съм преди 4 седмици
Че с минимални изключения в България живее най про с тия народ който може да съществува дори в разни африкански държави съм сигурен че като им обясниш на хората как стоят нещата ще те разберът.Но не и в БеГето.Тек няма капацитет за дълбоки разговори по проблемите и най важното желание за промяна и решение на проблемите.Тека всичко е Дроб в България и поритика и хора и мутри и Пи4ки лелини.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Статия, спонсорирана от цигарените лобита.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Боже, каква статия! Започва с това, че вейповете причиняват рак и завършва с това, че няма доказателства за това.
15
10
 
3
 
! Отговори
Мразя България преди 4 седмици
Плюя на всичко българско
14
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 седмици
Бях пушач 30 години и определено разбирам от цигари ! Още като се появиха вейповете казах , че те ще са по-опасни от обикновените цигари !
13
1
 
5
 
! Отговори
Искам да пуша преди 4 седмици
Трева в Vape
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 6 ...Столичанина, ами виж оригиналната статия в сайта на дойче веле. Там пише същото, така че тази статия е почти копипейст. Аз не съм в час с тези гнусотии, така че няма да споря по въпроса за вейпове и електронни цигари. В DW явно и те са отрасли в провинцията. Тя цяла София е изградена от провинциалисти, защото е била тъпо село преди 150 години.