Какво е турболенция и кои маршрути са най-опасни?

Наскоро два инцидента пратиха стотици хора в болница, а един загина
29 май 2024 21:00, Нели Христова
35
Какво е турболенция и кои маршрути са най-опасни?
Снимка: БГНЕС

Полет на Qatar Airways се натъкна на турбуленция над Турция, ранявайки 12 пътници и екипаж. Полетът от Доха до Дъблин кацна безопасно след инцидента, който накара хората да се ударят в тавана на самолета. А новината дойде само пет дни след смъртта на британски пътник и нараняванията на 104 други, след като полет на Singapore Airlines попадна на внезапна турбуленция над Мианмар, което доведе до драстична загуба на височина.

Знаем, че турбуленцията е обичайна част от летенето – но дали някои маршрути са по-предразположени? И къде е най-зле?

Какво е турбуленция?

Турбуленция се усеща, когато самолет лети през сравнително разстроен въздух, което води до "резки странични и вертикални сътресения", според Австралийския орган за безопасност на гражданската авиация. Турбуленцията е водещата причина за наранявания на екипажа и пътниците по време на полет.

Агенцията определя осем типа турбуленция, включително гръмотевична буря, термична, фронтална и "планинска вълна", които попадат в шест категории на тежест.

Къде е най-често срещаната турбуленция?

Като цяло се очаква турбуленция над високите планини, океаните, екватора и при навлизане в реактивни потоци, според д-р Гуидо Карим младши, ръководител на Griffith Aviation в университета Грифит. Но турбуленцията в чист въздух – обикновено причинена от много внезапна промяна в посоката на вятъра – може да възникне навсякъде и по всяко време.

"Сложни фактори си взаимодействат, за да създадат турбуленция", казва бившият пилот, цитиран от The Guardian. Той добавя, че горските пожари могат също да я предизвикат. "Радарната технология за откриване на турбуленция се подобрява, но въпреки всички инструменти на борда, не можем точно да предвидим къде и кога ще има турбуленция."

Той е летял по международни маршрути над Андите, където е задължително да включите знака за колан, когато наближавате планините. Бенгалският залив по време на сезона на мусоните е пословично бурен, както и летенето над Алпите – "но понякога дори не ги забелязвате", казва той.

Високата влажност и температурите са склонни да правят турбуленцията по-силна, така че летенето от Лондон до Ню Йорк през летните месеци вероятно ще бъде по-трудно, отколкото летенето по същия маршрут през декември, казва той.

Кои са най-бурните полети в света?

Шведският сайт за прогнозиране на турбулентност Turbli използва данни от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ и Метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Най-бурните му маршрути през 2023 г. са: Сантяго, Чили до Санта Круз, Боливия; Алмати, Казахстан до Бишкек, Киргизстан; Ланджоу до Чънду, Китай; Милано, Италия до Женева, Швейцария и Милано до Цюрих, Швейцария.

Най-неспокойните страни, над които се лети през април, според сайта, са били Френска Полинезия, Фиджи, Пакистан, Намибия и Уругвай. Южният Пасифик е класиран като най-бурния океан за прелитане.

На нито един маршрут не е регистриран над степен на разсейване на вихрови вълни (edr) от 20. Екстремна турбулентност възниква над 80 edr.

Данните на Австралийското бюро за транспортна безопасност показват, че в световен мащаб през 2023 г. е имало 3047 инцидента с търговски самолети. От тях 236 са причинени от времето.

Досега през 2024 г. е имало 790 инцидента с търговски самолети, от които 52 са причинени от времето.

Има ли връзка между инцидентите с Qatar Airways и Singapore Airlines?

Ако два самолета са в една и съща зона, когато срещат турбуленция, те може да бъдат повлияни от една и съща метеорология, казва Милтън Шпеер, метеоролог и сътрудник в Технологичния университет в Сидни. Но QF17 и SQ321 бяха на хиляди километри един от друг, когато бяха ударени от силна турбуленция.

Карим каза, че не е видял очевидни атмосферни или метеорологични явления, свързващи двата случая на турбуленция през седмицата. Той е разговарял с пилоти, които са летели в двата региона през последните дни и им е казано, че не са видели „нищо необичайно“.

Ние обаче знаем, че инцидентите със силна турбуленция се увеличават – с 55% между 1979 г. и 2020 г. – и че климатичната криза се смята за отговорен фактор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Миш-маш
10 лекарства, които никога не трябва да пиете с кафето си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 2 седмици
До 11 И ти лисакаш турболенция :)
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мога да кажа много повече по темата както и къде точно особено в Европа може да очаквате Проблемна турболенция но вие си знаете всичко както и писалият статията така че Чао!!
20
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
Аве някой може ли да ми намери читаво турбо за трабанта?
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази, *** Христова, няма ли кой да я настъпи за врата малко - да седне и да го понаучи тоз' пусти български език. Че е изпуснала навремето много от материала е ясно, но човек, когато е критикуван, седне, 'па се напъне малко, от кумова срама, да повиши ниво, да се "ъпгрейдне". Или и тези над нея толкова ги интересува - писано да има, страница да се направи... а качеството... май..ната му... Срам и позор за българската журналистика.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8, на какво се дължи това ви умозаключение? Притежавате данни, които са топ секретни? Или сте "просветен"?
17
0
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 седмици
"разстроен въздух" редно е да четете преди да публикувате. Ако е толкова разстроен... да му предпишем Имодиум?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в статията думата е изписано правилно, в заглавието - не. на тази авторка характерното е, че пуска цели статии на автоматичен превод, а тя пише само заглавията - оттам и грешката в заглавието. пълна тъпачка, вероятно робот.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Грешка още в заглавието, какво да четеш по нататък ....такова е нивото на сайта и авторката
14
0
 
4
 
! Отговори
Къде сте учили преди 3 седмици
физика - резки странични и вертикални сътресения? Въздуха е флуид с други думи изотроп! Накъдето и да тръгнеш е все едно! Ако въздуха е поток/течение с посока и локални флуктуации в налягането! Въпроса ще едруг! Ама няма обяснение!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе те чертежите на Ф-ките още ги няма, вие за турболенцията се загрижихте.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Турбоуенцията е особено сиуна с гоуф 2 през ж.к. уиуин.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ало, драскачката - турбуленцията и турбото са различни неща!
10
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 3 седмици
Те на учениците изкараха грамотността за 3, не знам, ако решат на журналистите да я оценяват, дали ще има и толкова. Че и само турбОленцията да имм беше кусурът! И най0странното е, че не им пука. Няма статия, под която в коментарите да не са изнесени правописни грешки, и то елементарни.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
турбОленция и аз не знам какво е.
8
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
все по често ще има разбили се самолети
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мисирката сиг си е мислила за турбочалга и кючеци докато е писала туй произведение.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6. Фанал го е разтройството.
5
0
 
12
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 седмици
Абе, Нелче, погледни си заглавието и преди да ни обясняваш какво е "турбОленция", научи как се пише.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До мак 5. За да не ги споменаваш. И калкулаторката си е "звездосала" името.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да се направи справка колко самолета са летяли през 70-те и сега.

Спонсорирани публикации