Зловещо: Египет се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата

Много градове по света са опасно горещи поради ефекта на градския топлинен остров
Обновена: 13 юни 2024 22:10 | 13 юни 2024 21:48, Анисия Иванова
57
Зловещо: Египет се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента Абдел-Фатах Ел-Сиси, която наскоро получи спасителна помощ в размер на 57 млрд. долара, вече е принудена да внася най-много втечнен природен газ от 2018 г. насам, за да може да се справи с работещите климатици. Намаляването на добивите от пшеницата поради горещините и недостига на вода означава по-голяма зависимост от вноса на зърно, което също е жизненоважно за изхранването на населението на държавата.

Междувременно постоянните прекъсвания на електрозахранването рязко намаляват производителността. Лаптопите се изключват по време на срещи в Zoom. Когато прекъсването на електрозахранването е обявено предварително, служителите бързат да се приберат вкъщи по-рано, за да избегнат засядане в асансьорите, което според местните медии е причинило поне няколко смъртоносни инцидента с хора, опитващи се да излязат по време на внезапното спиране на тока.

Египет, който се превърна в индикатор за последиците от изменението на климата, дава представа за това какво очаква икономиките по света през предстоящото лято, както и за бъдещите такива. Дубай вече изпита последиците от екстремните метеорологични условия, след като проливни дъждове наводняваха домове и пътища в продължение на дни. Технологичната столица на Индия, Бенгалуру, се бори с недостиг на вода. С настъпването на горещините в Европа и Америка и други страни ще усетят сътресения.

Насър, която защитава докторска дисертация за горещите вълни, се опасява от други възможни последици в Египет.

„Едно от опасенията, с които се сблъскваме, е, че ще започнем да имаме множество смъртни случаи, които са причинени от жегата“, казва тя - „Температурите никога не са достигали 50°C и все още не сме стигнали дотам, но трябва да сме подготвени и да имаме планове за действие при извънредни ситуации, каквито имаме за наводненията.“

Страданията на Египет са особено тежки поради пустинното му разположение с ограничени водни ресурси. Това кара стараната да се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата, показвайки въздействието на екстремните горещини и подчертавайки важността на точното прогнозиране на екстремните метеорологични явления за формирането на политики и бизнеса. Икономисти и метеорологични специалисти вече прогнозират силни горещини това лято в много части на света.

По-специално, в големи части на северния Атлантически океан температурите все още са значително по-високи от обичайните, което вероятно ще доведе до продължаване на горещото време в Европа. Това означава нарастване на търсенето на енергия за охлаждане и повишена опасност от горски пожари в Гърция, Испания и Френската ривиера. По-силните летни дъждове могат да доведат до риск от внезапни наводнения и смущения в селското стопанство. Освен това може да доведе и до взимане на човешки жертви.

"През последните 20 години наблюдаваме, че свързаната с горещините смъртност в Европа се е увеличила с 30% и това е засегнало по-голямата част от територията на Европа“, каза Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени „Copernicus“ към Европейския център за метеорологични прогнози.

Мароко и Мексико са изправени пред суша, а Калифорния и югозападната част на САЩ са изправени пред горещи вълни. В Тайланд през тази година от жегите вече са загинали повече хора, отколкото през цялата 2023 г. В САЩ експертите прогнозират много активен сезон за тропически циклони.

В Египет още едно лято на масови прекъсвания на електрозахранването ще окаже натиск върху държавния бюджет и върху населението, което вече се бори с високата инфлация, девалвираната валута и нарастващите цени на горивата в страната. Страната едва наскоро си осигури спасителна помощ под формата на инвестиции и дарения.

Министърът на финансите Мохамед Мааит заяви, че държавните субсидии за горива възлизат на 220 млрд. египетски лири (4,6 млрд. долара) през текущата финансова година, а прекратяването на прекъсването на електрозахранването ще изисква допълнителни 300 млн. долара месечно, за да се внася достатъчно енергия.

Служителите, наблюдаващи с климатичните промени, се опасяват, че някои от тазгодишните култури в Египет могат да бъдат сериозно засегнати. Миналата година реколтата от портокали беше почти унищожена и производителите не можаха да изнесат голяма част от нея. Добивът на манго също се оценява като спаднал с между 14,6% и 50,5% през миналата година, докато реколтата от царевица в южната част на Египет също е намаляла с 30-40%, по данни на "Met".

Ваканционните райони също са били засегнати. Асуан, град с величествени фараонски руини и храмове, една от най-популярните туристически дестинации в страната и вдъхновение за известния роман на Агата Кристи „Смърт по Нил“, регистрира най-високата си температура досега - 49,6 °C на сянка, измерена на 6 юни.

Страната има една от най-старите традиции за наблюдение на температурата в света. През 1829 г. тя започва да измерва температурата пет пъти на ден във връзка с петте молитви на мюсюлманите в една от стаите на своето училище за инженери. В музея на нейния отдел „Met“ са изложени инструменти за измерване на времето, използвани от древните египтяни.

В наши дни метеоролозите му са в постоянен контакт с различни министерства - от авиацията и селското стопанство до енергетиката. Те предоставят прогнози, които са от съществено значение за всички сектори - от градоустройственото планиране до вноса, като се стремят да смекчат въздействието на екстремните метеорологични условия, които през 2010 г. унищожиха жизненоважната реколта от пшеница в Египет, пет години по-късно причиниха десетки смъртни случаи, свързани с горещините, а през 2018 г. наводниха домове и прекъснаха електрозахранването и пътищата в едно от най-престижните предградия на Кайро.

Сега много египтяни организират ежедневието си изцяло според прогнозите на агенцията. В Кайро 49-годишната Салва Абдел-Азим няма климатик. Затова тя постоянно проверява метеорологична страница във Facebook, за да планира горещините, съхранява вода в бидони, които използва за пиене и охлаждане на главата и тила, когато няма ток. Семейството ѝ се опитва да свърши всичко преди спирането на електричеството, като довършва ученето, домашните задължения и зарежда светодиодното фенерче. На нея и се налага да готви много рано сутрин, преди да потегли за работа.

„Единственото нещо, което очаквам с нетърпение, е времето между горещите вълни“, казва тя, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Изменението на климата прави много градове по света опасно горещи поради „ефекта на градския топлинен остров“, който се получава, тъй като сградите и гъстото строителство задържат топлината. Това е особен проблем за градове като региона на Кайро, чието население е над 20 милиона души.

    „Къщата ми е с южно изложение, така че става много горещо“, казва Сондос Ибрахим, графичен дизайнер на свободна практика в Кайро. "Затова тогава бързам да отида в някое кафене в търговския център, за което знам, че няма прекъсване на електрозахранването, или отивам при родителите ми - ако те имат ток. Но това е борба, за да поддържам бизнеса си."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
като зайци преди 4 седмици
Преди 60 години Египет е имал около 10 милиона население. Днес е около 100 милиона.Това е основата на проблема.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо така тоз Египет - явно и Аллах е безсилен пред науката
49
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
То там камилите и нилският крокодил nъpдят най-много.
48
4
 
3
 
! Отговори
С МЕТОДОЛОГИЯТА преди 1 месец
която използват (и налагат) NASA и NOAA агенции може да се докаже всичко, даже че замръзва Египет. Най-често цитираните са от лабораторията по ракетни двигатели, които са основните манипулатори. Откак Мъск прави по-добри двигатели, друго не им остава.
47
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
до пияницата-мистик :..-Авер, аз съм с ай-кю 139...Би трябвало да имаме сходни виждания по много въпроси..Тия дивотии обаче,които си надраскал ме карат да мисля,че или са те излъгали лошо с "ай-кюто" ти,или ТИ се опитваш да ни преметнеш..*** ?
46
0
 
5
 
! Отговори
Танев преди 1 месец
Промяна пътищата на климатичните фронтове. Например до 3-ти век, Волга е била малка река. След изместването на климатичния фронт на север, са се увеличили валежите по средното течение на реката, притоците стават пълноводни и Волга ъщо. Появява се делтата.През Средните векове, се увиличили ваежите над Южен Сибир, израстнали са буйни пасища, Конните народи нарастват численноста си и атакуват Европа. Така монголи и тюрки стават мащни завоеватели.
45
4
 
19
 
! Отговори
Евреите в Израел от преди 1 месец
ПУСТИНЯТА НАПРАВИХА РАЙ ! ТЕ СА ВИ ПОД НОСА ! ЩЕ ВИ ИЗВАДЯТ ОЧИТЕ ! КЪДЕ ДРЕМЕТЕ ? НАУЧЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО ОТ ТЯХ ! ИЛИ ВИ МЪРЗИ ДА ДИШАТЕ ? ДОБРЕ, ЧЕ ДИШАНЕТО Е АВТОМАТИЧНО, ИНАК ДОСЕГА ДА СТЕ СЕ СВЪРШИЛИ ОТ МЪРЗЕЛ !
44
4
 
7
 
! Отговори
от БГ преди 1 месец
Зловещо е в България.Защото пак при последните избори БКП са пак в Парламента.Като троскот са.Какво стана с Нутариуса,и комисията която разследваше корупцията в Правосъдната Система ??? Нищо,и там се откраднаха едни пари във формата на бонуси и премии.Поне да бехте написали КОй смени Нутариуса та да знаем кой да търсим когато сме на зор.
43
1
 
3
 
! Отговори
зима преди 1 месец
много хубаво, ще зимуваме там, ще ни излезе по-евтино
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и асансьори имат в пустинята ли?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еми така де ние сме тераформърите, безмозъчен вид който замърсява планетата и води до вдигане на температурите и причинява собственото си унищожение. после рептилите изпълзяват и живеят в рай на 45-50 градуса :)
40
0
 
2
 
! Отговори
ФАРАОН ГРИЛЕ преди 1 месец
КУХНЯТА НА БЪДЕЩЕТО
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зловещо ли? По-зловещо от днесаджийска мucupка без 2 лопати грим няма.
38
1
 
8
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 1 месец
САМО ДО 3-то ДЕТЕ
37
5
 
3
 
! Отговори
Име преди 1 месец
До 22, телевизорът, радиото и големите вестници ни показват новини, а другите източници са пропаганда. Тези които вярват на телевизора са с " високо" IQ, a останалите са ***, антиваксъри и конспиратори.
36
7
 
7
 
! Отговори
Zoro преди 1 месец
Зависимостта от МадаРаша не помага на никого - къв газ, какви 5 лева, като се къпят във възможно най-безплатната енергия идваща от Слънцето !
35
8
 
16
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Въглеродния диоксид е храна за всички растения.Без него процес фотосинтеза няма как да се случи.Замърсяването с други отрови е проблема,но няма как да Ви кажат,че климатика,хладилника,батериите,дизела,бензина са виновни,защото ако спрете да ги плащате ще им спре бизнеса и цивилизацията,която познаваме ще приключи.
34
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕТО КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ - ПИРАМИДИТЕ КОИТО ИЗЛЪЧВАТ ЖЕГА!!!...
33
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
До 27А бе какви банани в Свиленград пък ти бе? Хайде маслини - ще се съглася, маслини има и в Ивайловград, ама банани... преувеличаваш.
32
8
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
За да се затопля Египет толкова бързо, със сигурност си има научно обяснение. Защо примерно Саудитска Арабия не се затопля толкова бързо? Това, че градовете стават топлинни острови - да, така е. Сега минах през центъра на София - самите сгради излъчват топлина. Ами като се застрояваме толкова гъсто - така ще е. Но опасността от глобално затопляне се преувеличава. В миналото на Земята е имало периоди с почти 1% съдържание на СО2 във въздуха - животът е оцелял.

Спонсорирани публикации