”спех за ѕутин и —и: Ћидери на јзи€ са устремени към Ѕ–» —

 лубът, който се състоеше от пет члена, се разшири до девет
21 юни 2024 21:15, јниси€ »ванова
366
”спех за ѕутин и —и: Ћидери на јзи€ са устремени към Ѕ–» —
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/EPA

 огато руски€т президент ¬ладимир ѕутин и китайски€т премиер Ћи ÷€н приключиха с отделни срещи в ёгоизточна јзи€ тази седмица, двамата партньори в икономически€ блок Ѕ–» — се сблъскаха с регион, който желае да се присъедини към групата, разглеждана като предпазна м€рка срещу ръководените от «апада институции.

ѕо време на интервю за китайски медии преди посещението на Ћи в ћалайзи€ министър-председател€т јнуар »брахим за€ви намерението си да кандидатства за членство в блока, след като той удвои размера си тази година, привличайки страните от √лобални€ юг - отчасти чрез предлагане на достъп до финансиране, но и чрез осигур€ване на политическо м€сто, независимо от вли€нието на ¬ашингтон.

ћинали€ месец “айланд - съюзник на —јў по договор - об€ви собствената си кандидатура за присъедин€ване към Ѕ–» —, кръстен на членовете Ѕразили€, –уси€, »нди€,  итай и ёжна јфрика. Ѕлокът "представл€ва рамка за сътрудничество между юг и юг, от ко€то “айланд отдавна желае да бъде част", за€ви миналата седмица пред репортери външни€т министър ћарис —анджампонгса.

«а страните, които се стрем€т да намал€т икономическите рискове от засилващата се конкуренци€ между —јў и  итай, присъедин€ването към Ѕ–» — е опит да преодоле€т н€кои от тези напрежени€. Ќо това е и начин да се сигнализира за нарастващо разочарование от ръководени€ от —јў международен ред и ключови институции, които остават под твърди€ контрол на западните сили като —ветовната банка и ћеждународни€ валутен фонд.

"Ќ€кои от нас, включително хора като мен, см€тат, че тр€бва да намерим решени€ за несправедливата международна финансова и икономическа архитектура", за€ви в интервю бивши€т малайзийски външен министър —айфудин јбдула. "“ака че Ѕ–» — веро€тно ще бъде един от начините да се балансират н€кои неща."

«а ѕутин и китайски€ лидер —и ƒзинпин интересът към Ѕ–» — показва и успеха им в отблъскването на опитите на —јў и техните съюзници да ги изолират в по-широк план заради войната в ”крайна и военните заплахи към “айван, ‘илипините, ёжна  оре€ и япони€. Ћидерът на ”крайна ¬олодимир «еленски се бореше да убеди азиатските държави да подкреп€т неговата мирна среща на върха в Ўвейцари€ по-рано този месец, а ѕутин тази седмица подписа отбранителен пакт със —еверна  оре€, като същевременно предупреди, че има право да въоръжава противниците на —јў по света.

 лубът, който в продължение на години се състоеше само от пет члена, се разшири до девет с включването на »ран, ќбединените арабски емирства, ≈тиопи€ и ≈гипет през €нуари тази година. “ова беше тласък, движен до гол€ма степен от  итай, който се опитва да увеличи вли€нието си на световната сцена.

ƒруга страна от ёгоизточна јзи€, »ндонези€, беше см€тана за ранен фаворит за присъедин€ване миналата година, преди президентът ƒжоко ”идодо да посочи, че н€ма да бърза с решението.

¬ъпреки това импулсът за добав€не на нови членове продължава. ¬ъпреки усили€та на —јў и ≈вропа да попречат на страните да контактуват с ћосква, представители на 12 държави, които не са членки, се €виха на диалога на Ѕ–» — в –уси€ този месец. —ред т€х б€ха дългогодишни врагове на —јў като  уба и ¬енецуела, но също и държави като “урци€, Ћаос, Ѕангладеш, Ўри Ћанка и  азахстан.

ѕрисъства и ¬иетнам, който миналата година подобри връзките си с ¬ашингтон, което се разглежда като отпор на нарастващото вли€ние на ѕекин в региона. ’аной следи напредъка на групировката с "жив интерес", както се изрази държавната телевизи€ "√ласът на ¬иетнам" минали€ месец.

"¬иетнам винаги е готов да участва и да допринас€ активно за глобални и регионални многостранни механизми", за€ви тогава говорител€т на ћинистерството на външните работи ‘ам “ху ’анг.

¬иетнам приветства руски€ лидер тази седмица въпреки силните възражени€ на —јў с мотива, че "нико€ страна не тр€бва да дава на ѕутин платформа, за да насърчава агресивната му война" в ”крайна. ¬иетнам и –уси€ имат връзки още от времето на —тудената война и съветската епоха.

¬ съвместното си из€вление, публикувано след приключването на разговорите, –уси€ приветства участието на ¬иетнам в диалога по-рано този месец и за€ви, че те ще "продължат да укрепват връзките между страните от Ѕ–» — и развиващите се страни, включително ¬иетнам".

Ќе беше €сно доколко Ѕ–» — е била част от разговорите на ѕутин при закрити врата във ¬иетнам, въпреки че двете страни обещаха да засил€т сътрудничеството в областта на отбраната и енергетиката.  итайски€т Ћи използва пътуването си до ћалайзи€, за да задълбочи търговските и икономическите връзки и да ускори изграждането на големи проекти.

Ќеудобна група

—лед тазгодишното разшир€ване Ѕ–» — планира да покани държави, които не са членки, да участват в следващата среща на върха в руски€ град  азан през октомври. —амото провеждане на събитието дава на ћосква възможност да покаже на света, че не е напълно изолирана от западната опозици€ на войната в ”крайна.

"Ќе е тайна, че ¬ашингтон не обича Ѕ–» —, особено с членството на »ран и –уси€", казва —кот ћарсиел, бивш посланик на —јў в »ндонези€, ћианмар и јсоциаци€та на страните от ёгоизточна јзи€.

¬ същото време, колкото по-гол€м става блокът, толкова по-малко веро€тно е да се намери консенсус по ключови въпроси, каза той. "ћоето усещане е, че ¬ашингтон веро€тно не аплодира стъпката на “айланд и ћалайзи€ да се присъедин€т към него, но не мисл€, че това ще предизвика огромни трусове."

ѕотенциалните ползи от присъедин€ването към Ѕ–» — излизат извън рамките на геополитиката.

33 милиарда долара

„леновете на блока се съгласиха да обедин€т 100 млрд. долара резерви в чуждестранна валута, които да могат да си предостав€т взаимно при извънредни ситуации. √рупата също така основа Ќова банка за развитие - институци€ по модела на —ветовната банка, ко€то от началото на дейността си през 2015 г. е одобрила заеми на стойност почти 33 млрд. долара, предназначени главно за водни, транспортни и други инфраструктурни проекти.

“ози инвестиционен пул би бил полезен в ёгоизточна јзи€, където официалното финансиране за развитие е намал€ло до най-ниското ниво от 26 млрд. долара през 2022 г., според доклад от този месец на базирани€ в —идни »нститут Ћоуи.

÷ели€т анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


366
ќще от ћиш-маш
»деални€т панталон според типа фигура
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
279
0
 
1
 
! ќтговори
√умен √адев преди 3 седмици
јми да вземем и ние да врътнем едно референдумче - да напуснем ≈— и да се присъединим към Ѕ–» —. ѕоне можем да сме спокойни, че ≈вропа н€ма да ни прати танковете.
278
0
 
2
 
! ќтговори
—тили€н преди 3 седмици
«а съжаление пак сме на грешната страна, както винаги
277
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ато са лидери на јзи€,какво ни вълнува нас в ≈вропа ,къде са се устремили?  олкото по-далече, толкова и ћосква ! Ќай-резонно е –уси€ да бъде изхвърлена от всички европейски институции,организации и договори! “€ си заслужава ц€лото презрение на пропаднала държава ,върнала войната в ≈вропа след 80 г. мир!
276
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ќаскоро обмених долари в евро. —лужителката ми каза, че въпреки емиси€та от 1927 година, валутата е валидна.
275
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
¬лече го към јзи€, защото не го искат в ≈вропа.
274
9
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
јве кјпейки, до сега да сте чули нещо реално да е направил този Ѕ–» — до сега? Ќема и да чуете
273
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 287.“и не беше роден,когато об€виха край на долара. «а жалост н€ма и да си жив ,да дочакаш този край!
272
3
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ј бр€ зелето там ли ,да покаже как свал€ ракети и самолети с голи ръце))
271
3
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
’ихии.  олко е забавно - ‘јў от световен терорист ще остане да тероризира само ≈вропа....јфрика, јзи€ и ёжна јмерика ще станат по- добрите места за живеене, особено като ги изчист€т от јмериканските и ≈вропейските интереси! ’ихи. ќтивам но юг аз! ѕисна ми тук!
270
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо јнонимен 269 - » от бг-то изб€гаха милиони. Ќали сме в европа, благоденствието ни залива, щ€хме да ставаме Ўвейцари€ на балканите. ѕълна пароди€ е и европата.
269
1
 
14
 
! ќтговори
хахахахаааа......... преди 3 седмици
бг в ес и нато и какво?
268
6
 
17
 
! ќтговори
вижда преди 3 седмици
се кра€ на долара и на хегемони€та на —јў!!!
267
3
 
11
 
! ќтговори
Ѕраво! преди 3 седмици
ѕо време на интервю за китайски медии преди посещението на Ћи в ћалайзи€ министър-председател€т јнуар »брахим за€ви намерението си да кандидатства за членство в блока, след като той удвои размера си тази година, привличайки страните от √лобални€ юг - отчасти чрез предлагане на достъп до финансиране, но и чрез осигур€ване на политическо м€сто, независимо от вли€нието на ¬ашингтон.
266
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо от Ћя¬ќ на ƒя—Ќќ.....ќбикновена завист, нали
265
5
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо —“–јЌƒ∆ј“ј—лучайно да правиш разлика между –уска федераци€ и ———–? ———– е управл€ван от евреи, грузинци и най-вече от укри! “а....!
264
5
 
3
 
! ќтговори
от Ћя¬ќ на ƒя—Ќќ преди 3 седмици
васал и »ћѕ≈–ј“ќ– .
263
16
 
8
 
! ќтговори
“ака е .. преди 3 седмици
ялова работа. като всичко започнало от –уси€.
262
5
 
15
 
! ќтговори
“и да видиш.. преди 3 седмици
ўе уби€т долара , Ѕожеее.
261
7
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
„»Ќ√»— ’јЌ ≈ »ћјЋ ƒќ–» ѕќ-√ќЋ≈ћ ”—ѕ≈’ ¬ ј«»я
260
24
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
–”—»я, ћ»«≈–»я, ѕ–ќ—“ќ“»я

—понсорирани публикации