Как горещината може да ни убие?

Наричат топлинния удар "тихият убиец"
23 юни 2024 07:15, Нели Христова
26
Как горещината може да ни убие?
Снимка: БГНЕС

Тъй като температурите и влажността навън се повишават, това, което се случва вътре в човешкото тяло, може да се превърне в битка на живот или смърт, решена само от няколко градуса.

Критичната опасна точка на открито за заболяване и смърт от безмилостната жега е с няколко градуса по-ниска, отколкото смятаха експертите, казват изследователи, които поставят хора в горещи кутии, за да видят какво ще се случи с тях.

Тъй като голяма част от Съединените щати, Мексико, Индия и Близкия изток страдат от горещи вълни, влошени от причинените от човека промени в климата, няколко лекари, физиолози и други експерти обясниха на Асошиейтед прес какво се случва с човешкото тяло при такава жега.

Вътрешната температура на тялото в покой обикновено е около 37 градуса по Целзий.

Това е само на 4 по Целзий от катастрофа под формата на топлинен удар, каза Оли Джей, професор в университета в Сидни в Австралия, където ръководи лабораторията по термоергономия.

Д-р Нийл Ганди, директор по спешна медицина в методистката болница в Хюстън, каза, че по време на горещи вълни всеки, който дойде с температура от 102 (38.8 градуса по Целзий) или по-висока и няма ясен източник на инфекция, ще бъде изследван за топлинно изтощение или по-тежък топлинен удар.

"Рутинно ще виждаме температури в сърцевината над 40 и над 40 градуса по Целзий градуса по време на някои от топлинните епизоди", каза Ганди. Още една-три степен и такъв пациент е с висок риск от смърт, каза той. Как топлината убива

Топлината убива по три основни начина, каза Джей. Обичайният първи заподозрян е топлинният удар - критично повишаване на телесната температура, което причинява отказ на органи.

Когато вътрешната телесна температура стане твърде висока, тялото пренасочва кръвния поток към кожата, за да се охлади, каза Джей. Но това отклонява кръвта и кислорода далеч от стомаха и червата и може да позволи на токсините, обикновено ограничени в областта на червата, да навлязат в кръвообращението.

"Това предизвиква каскада от ефекти", каза Джей. "Тромби, множествена органна недостатъчност и в крайна сметка смърт."

Но по-големият убиец при топлината е напрежението върху сърцето, особено при хора със сърдечно-съдови заболявания, каза Джей.

Отново започва с прилив на кръв към кожата, за да помогне за отделянето на топлината. Това води до спад на кръвното налягане. Сърцето реагира, като се опитва да изпомпва повече кръв, за да ви предпази от припадък.

"Искате сърцето да върши много повече работа, отколкото обикновено трябва да върши“, каза Джей. За някой със сърдечно заболяване „това е като да тичаш за автобус със скъсано сухожилие. Нещо ще откаже


Третият основен начин е опасната дехидратация. Докато хората се потят, те губят течности до степен, която може сериозно да стресира бъбреците, каза Джей.

Много хора може да не осъзнават опасността си, каза Ганди от Хюстън.

Дехидратацията може да прогресира до шок, причинявайки спиране на органите поради липса на кръв, кислород и хранителни вещества, което води до гърчове и смърт, каза д-р Рене Салас, професор по обществено здраве в Харвардския университет и лекар в спешното отделение в Масачузетската обща болница.

"Дехидратацията може да бъде много опасна и дори смъртоносна за всички, ако се влоши достатъчно – но е особено опасна за тези със заболявания и на определени лекарства", каза Салас.

Дехидратацията също намалява притока на кръв и увеличава сърдечните проблеми, каза Джей.

Топлината влияе и на мозъка. Това може да доведе до объркване или проблеми с мисленето, заявяват няколко лекари.

"Един от първите симптоми, че имате проблеми с жегата, е, ако се объркате", каза Крис Еби, професор по обществено здраве и климат от университета във Вашингтон. И става по-голям проблем с напредването на възрастта на хората.

Едно от класическите определения за топлинен удар е телесна температура от 40 градуса по Целзий градуса "в съчетание с когнитивна дисфункция", каза професорът по физиология от Пенсилванския държавен университет У. Лари Кени.

Някои учени използват сложно измерване на външната температура, наречено температура по мокър термометър, което взема предвид влажността, слънчевата радиация и вятъра. В миналото се смяташе, че отчитането на мокър термометър от 35 по Целзий е точката, в която тялото започва да има проблеми, каза Кени, който също управлява лаборатория за гореща кутия и е направил близо 600 теста с доброволци.

Неговите тестове показват, че опасната точка на мокър термометър е по-близо до 30,5 по Целзий. Това е цифра, която започна да се появява в Близкия изток, каза той.

И това е само за млади здрави хора. За по-възрастните хора опасната точка е влажна температура от 28 градуса по Целзий, каза той.

"Влажните горещи вълни убиват много повече хора от сухите горещи вълни", каза Кени.

Когато Кени тества млади и стари хора на суха топлина, младите доброволци можеха да функционират до 125,6 градуса (52 градуса по Целзий), докато възрастните хора трябваше да спрат при 43 градуса по Целзий. "Влажността влияе върху способността на потта да се изпарява", каза Джей.

Топлинният удар е спешен случай и медицинските работници се опитват да охладят жертвата в рамките на 30 минути, каза Салас.

Най-добрият начин: потапяне в студена вода, компреси с лед в подмишниците и слабините или намокрена със студена вода постелка.

"Ние го наричаме (топлинния удар) тихият убиец, защото визуално не протича драматично", каза Джей. "Коварно е. Скрито е."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Миш-маш
Идеалният панталон според типа фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След плуване във водата на реката, на морето, не в басеин с хлорирана вода и отидеш да си легнеш. Именно когато се потиш на слънце, в потта слънчевите лъчи изграждат витамин Д, който е в основата на живота. Остави потта да се влее в кожата ти и да влезе в тялото ти, а не да се къпеш веднага след като си се изпотил. Не си слагай никакви кремове срещу слънцето. Пий повече вода и най важното дишай дълбоко чист въздух и хич да не ти пука за шезлонгите и чадърите....
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Индия Китай САЩ Турция трябва да намалат населението си с 90 %.
21
3
 
2
 
! Отговори
Отличник преди 3 седмици
В София специално, времето е приятно 2-3 седмици в годината. Това в добра година, нали...
20
12
 
7
 
! Отговори
Бразилец преди 3 седмици
България има отвратителен климат!
19
7
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 3 седмици
Личи си, че ще пукнеш при по-висока жега. Наливането с течности допълнително товари сърцето!
18
0
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
Некадърно преведена статия!
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само глyпaвия човек може да получи топлинен удар, тъй като той се получава не от жегата, а от дехидратацията! Ако ти се хидратираш добре и достатъчно често, жегата сама по себе си нищо не може да ти направи
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сечете дърветата и строите грозни блокове.Нормално е да е горещо. Трябва да се посаждат дървета.Колкото повече се сече толкова по-горещо ще става.
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма страшно, лятото е още има-няма 2-3 месеца, после започват отново бури, дъждове, кал и киша. Като цяло България е с доста неприятен умерено-континентален климат.
14
5
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Къде мият улиците? каснаковски, тва че у ващо село има три москвича и една волга, не значи че в хасково е така. къде точно ше спреш движението да минат с маркуча, че ти пестиш от климатик?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добро утро :)
12
6
 
15
 
! Отговори
Къде мият улиците? преди 3 седмици
Защо в големите градове не се мият улиците? Само така може да се разхлади градската среда. В Турция, Гърция и арабските държави така се борят жегите. Тук да не са откраднали и водата? Поне в София не съм видял някой да мие. Да раздаваш водичка на графа е много добре, но е абсолютен отбий номер. Каквото е цялата градска управа.
11
2
 
1
 
! Отговори
Езоп преди 3 седмици
До Анонимен11 грозгето е кисауо. имаш норматив по бдс за условия на труд. нема глезене неглезене
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Големия проблем е рязката промяна в темпертурите а не самата горещина.Да кажем, че влезете на място където е 20 градуса с климатик и след това излезете веднага навън където е 40 градуса.Климатиците разглезиха много хората.
9
2
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 3 седмици
До Србия ако говориме за европейско по млеко с ориз, или ние или сърбите, останалите не са конкуренти
8
5
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
не убива слънцето, а изключително здравословния начин на живот на инж. балкански. е го, дежурния по дискусия е кръкал до сутринта и днеска вече се е разпенявил. по обед ше иде до лидл да си купи бирчка на промоция, а след 2 дена ше му ядеме житото, щото нито може да се хидратира като нормален човек, нито си мери кръвното и захарчицата.
7
0
 
12
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 3 седмици
Убива, убива.На слънце кръвта се сгъстява и прави инфаркти.
6
13
 
3
 
! Отговори
Србия преди 3 седмици
Чак пък да ви убие едва ли. Освен ако не сте възрастни хорица 70-75+ годишни. Дано Сърбия да спечели европейското!
5
5
 
5
 
! Отговори
Готвачите го наричат преди 3 седмици
сваряване или печене! Сурово ли ядете само, та не знаете? А иначе статията е образец на липсата на образование! Дали става въпрос за градуси по Целзий, по Фаренхайт или по Келвин почти не се разбира! Нищо чудно при професори от Харвард! Знаем ги всички какви ала бала са! И още: . . . поставят хора в горещи кутии. . . това high tech ли се нарича? Най ме забавляват наивно детските преписани разказчета-съчинения без източник на информация, което е парад на образователния вакуум на територията!
4
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
Разреден лавандулов спирт изсушава потта и смъква температурата.