Избори 2021: България решава как ще изглежда следващото Народно събрание

За първи път гласуваме в пандемия, общият брой на избирателите е 6 732 316 души
124
Избори 2021: България решава как ще изглежда следващото Народно събрание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изборите за 45-ото Обикновено народно събрание се провеждат на днешния 4 април. Датата за парламентарния вот бе определена от президента Румен Радев с указ от 14 януари 2021 година след проведени консултации с различни партии.

Гласуването започва в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

Общият брой на избирателите е 6 732 316 души, като те ще избират между 6895 кандидати за депутати, издигнати от 30 партии и коалиции. Има и няколко независими кандидата. В следващото народно събрание ще има 240 депутати от партиите и колациите, които получат поне 4% от общия вот на гласувалите. Как точно ще се разпределят мандатите окончателно ще стане ясно няколко дни след вота, когато ЦИК обяви окончателните резултати от парламентарните избори.

Още по темата
Общо 5 социологически агенции ще събират данни за вота, но обявяването на каквито и да е резултати преди края на изборния ден е абсолютно забранено – както в медиите, така и в социалните мрежи.

Това са първите избори у нас, провеждани по време на пандемия, което налага и специалната организация. През последните дни стана ясно, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас. Останалите, които боледуват или са карантинирани вкъщи, ще могат да гласуват с мобилни урни, ако са подали навреме заявление затова. Заради многото болни от коронавирус ще се разкрият и секции в болниците в страната.

В тези избори за първи път широко ще бъде застъпено и машинното гласуване, като такива ще има в 9390 от общо 11 983 секции в страната.

Нашите сънародници в чужбина ще гласуват в общо 465 секции. Най-много те ще са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Според данните на ЦИК, около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Кога една бюлетина е валидна и кога не?

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три елемента липсва, бюлетината е невалидна. Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия обаче, но без преференция, бюлетината е валидна.

Изборните резултати

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

"Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати", уточни в събота Димитров.
 


124
Още от Общество
Първи ще гласуват сънародниците ни в Нова Зеландия, последни - в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Борислав Зашев. преди 1 седмица
Смешника-Бай Ганьо-Бойко Борисов е главата на корупцията в България.От всяка сделка-законна или незаконна (контрабанда,проституция,оръжия) взима голям процент.Дори през 90-те не беше така.Господ Бог си знае работата и ще го накаже.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай Ганьо-Бойко Борисов е главата на корупцията в България.От всяка сделка -законна или незаконна,взима процент.Дори през 90-те, мутрите така не правеха.
58
0
 
0
 
! Отговори
Квантов физик преди 1 седмица
Като чуя Сорос, се сещам че си слуга на Путин
57
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Ако не променяха, нямаше да купуват гласове.
56
1
 
1
 
! Отговори
ИЗБИРАМЕ ЛИ НАИСТИНА преди 1 седмица
Ако изборите промяняха нещо, щаха да ги забранят!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МИР ЛЮБОВ СВОБОДА и работа за миряните по Земята !
Ученика трябва да е готов да влезе в новото време.
54
0
 
1
 
! Отговори
Баровеца &#12746 преди 1 седмица
Хора ,хайде да гласуваме! Слушайте сърцето/както казват много/,но не съвсем! Това не е решение за любовна връзка с вашата половинка🙂! Сега включете и сивото вещество /мозъкът/ 50на 50 със сърцето! Направете си една равносметка за последната година и за миналите няколко ,как сте живяли,работили,лекували,какви доходи сте получавали, и дали са ви обезпечавали във всяко естество подобаващо ,дори и от правно естество,като съвестни Български граждани , които наистина заслужават внимание и достоен живот! Моля излезте ,гласувайте сега,но 50 на 50 процента със сърце и глава👍
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-важното не е кой печели, а кой после ще може да направи правителство. Нека не забравяме как преди изборите лъжат как нямало да се коалират, а после се взимат набързо в интерес на краденето заедно.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОКО ВЪН
51
0
 
6
 
! Отговори
гневна преди 1 седмица
До хах:
Защото с машинното гласуване им отнемаш възможността да ти надраскат в края на деня хартиената бюлетина и така да я направят "невалидна".
50
3
 
0
 
! Отговори
малкия Кашличко преди 1 седмица
След като гласувам, силно ще се изкашльотя пред секцията....
49
0
 
1
 
! Отговори
винаги ДС решава преди 1 седмица
Ти изпълняваш !
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 86 До 84
Ясноооо ! Пак слуги на Сорос и антибългари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Народното събрание изглежда както си изглежда от построяването му насам. Само едни климатици и стъклен таван му туриха, за съжаление сега изглежда по-зле.
46
1
 
7
 
! Отговори
хах преди 1 седмица
За първи път гласуваме и машинно, но....машините или няма кой да ги включи или както ми каза една лелка "тя машината май не работи"! Защо е тоя страх от машините???? Защо няма кой да ги включва, все едно ще включваме и изстрелваме космически кораб? ЗАЩО????????
45
3
 
4
 
! Отговори
ТИ НИЩО НЕ РЕШАВАШ ! преди 1 седмица
Решавва ДС.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Избирателните списъци щяха да се актуализират. 6.7 милиона и два милиона деца - девет Всичко е както казва един приятел - пунта мара.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако България решава как ще изглежда следващото Народно събрание то никога нямаше да има избори.
42
16
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 седмица
Желая успех на гласуващите за ГЕРБ.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Притчи 4:27 Не се отбивай нито надясно, нито наляво, отдалечи краката си от злото
4:28 Защото Бог наглежда десните пътища, а левите са развратени.