Рискова промяна в икономическата политика няма да има след изборите

Коментар по темата на професор Ганчо Ганчев и доцент Емил Хърсев
11 юли 2021 12:07, Ния Христова
6
Рискова промяна в икономическата политика няма да има след изборите
Каква е икономическата политика на страната ни и крият ли рискове се пред нея? 
 
От резултатите на тези избори зависи какво правителство ще бъде съставено, защото е нужна стратегия и ясна политика в икономическата област, затова трябва да се гласува. Около това становище се обединиха гостите в предизборното студио на Bulgaria ON AIR професор Ганчо Ганчев и доцент Емил Хърсев.
 
Според Хърсев сериозна рискова промяна в икономическата политика на страната няма да има. И в предишния парламент се видя, че влизат партии със сходни виждания за икономиката, каза той.
 
Професор Ганчев допълни, че първото нещо, което трябва да се направи, е корекция на бюджета: "Има известно ускоряване на растежа. До края на годината се очаква да възстановим предкризисното равнище. Затова е нужна определена корекция на бюджета и тя да стане бързо - в рамките на няколко месеца".
 
Доц. Хърсев посочи, че правителството трябва да поиска корекция не толкова на размера, колкото на разпределението на парите - защото в момента има излишък, има добри постъпления в бюджета..
 
И двамата гости са единодушни, че е нужна реформа в пенсионната система и да се мисли как с тези пенсии да се гарантира една осигурена старост.
 
"Нужно е преизчисление на пенсиите, но то трябва да е от началото на финансовата година", каза доцент Хърсев.
 
Проф. Ганчев отбеляза, че основното е какъв да е моделът на преизчисления на пенсиите.
 
"От политическа гледна точка тези 50 лева, които се прибавят към пенсиите, няма как да бъдат отнети и ще се наложи една корекция на бюджета още за тази година", смята Ганчев . Въпросът не е до размера, а до разпределението, отново подчерта той.
 
За достойни пенсии са нужни реформи в данъчноосигурителната система, но проблемът е глобален в целия свят, допълни доц. Хърсев. Всички решения са болезнени. Това ще ни струва много, но не в пари, а това, че българинът ще трябва да работи по-дълго време, допълни той.
 
Професор Ганчев уточни, че хората ще трябва да работят повече, но това трябва да бъде доброволен, а не насилствен акт, при нас - в България, това не е решено.
 
Еврото - защо хората се страхуват
 
Професор Ганчев обясни, че едното опасение, че ще загубим суверенитет, другото - че ще има скок на цените, но според него и двете са неоснователни.
 
Според Хърсев в момента хората, които се страхуват, са един на петима българи. "Еврото отдавна е прието у нас  - договори, кредити се договарят в евро, ние сме във валутен борд", припомни той. Според прогнозите България до края на годината ще достигне като възстановяване в икономиката нивата от 2019 г.
 
Според Ганчев ние сме страната с най-ниска степен на ваксиниране и това е икономически риск, затова новото правителство трябва да вземе мерки да ускори процеса.

6
Още от Избори 2021
Член на избирателна комисия почина от инфаркт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голямата икони.промяна почна драги ми лъжци
4
2
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 2 седмици
ама каква промяна ще има бе... целта е всички да бъдат боцнати с незнайната течност, без значение кой е на власт... не виждате ли, че е едно и също..
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АМА КЪ- НАЛИ ЛЯТО 2020Г ОРОМНИ ПРОТЕСТИ В СОФИЯ БЯХА ЗАТОВА ЧЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА ПО ДОХОДИ- ТИЯ ДЕТО ЩЕ ГИ ИЗБЕРЕМ ДНЕС ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕС ИНАЧЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗЧАГЪРТАНИ- НЕ ТРЯБВА ДА ИМА И ПОЛИЦЕЙСКИ ИЗЦЕПКИ КАТО НА ДАМАДЖАН ТАРАШКОВ С 19 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ- МАФИОТИТЕ В ЗАТВОРА НЕ В МВР.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лошо иде фашизъм и геноцид с експериментални течности! Народе готви се за отпор! Англия се бунтува, но медиите мълчат! Измислицата Ковид трябва да спре веднага, за доброто на децата!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На времето бях сред първите протестиращи в града, сега нямам физическата възможност, но виждам една апатия сред българите. Всичко правим когато "опре до кокала"! Жалко но Радев ще вършее още щом имаме такъв овчедушен народ!