Хората искат решаване на проблемите, а в центъра са страстите на партиите

Коментар на политолозите проф. Татяна Буруджиева и Слави Василев
17 авг 2022 16:37, Анисия Иванова
9

Какво да очакваме на политическата сцена след вота на 2 октомври, задават ли се нови или се възраждат стари коалиции?

"Основната заявка е, че ще участват в изборите, защото имаше и такива, които заявиха, че няма да участват. Втората заявка е какво конкретно смятат, че ще представлява кампанията и какъв е залогът за тези избори и тук вече видяхме крайно противопоставяне, търсене непременно на враг. Изборите сега са много кратки. Хората искат техните проблеми да са във фокуса на вниманието на партиите, а продължават да бъдат емоциите и страстите на самите партии", заяви политологът проф. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Според политолога Слави Василев ходът на събитията е белязан от падането и провала на кабинета "Петков" и навлизаме в периода, в който обикновено най-много се лъже и най-много обещания се дават.

Още по темата

"Продължаваме промяната" вчера даде заявка за 121 депутати и първо място. Гостите бяха попитани дали това е постижимо.

"Тръгваме от резултата, който имаха, когато се създадоха и когато беше най-силна привързаността и интересът към тях. Те тогава не постигнаха 121 народни представители, какво да говорим след 7 месеца управление, което показа ясни тенденции на оттегляне на доверие към тях. Ако смятат, че крайната кампания може да им донесе успех, само бих припомнила какво им се случи с крайната черно-бяла политика, която водеха, тя доведе до тези предсрочни избори. Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели и има възможност да има сама мнозинство", отвърна проф. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Василев смята, че няма политическа формация, която може да претендира за мнозинство. Причините са самото отвращение в избирателите, които повече от половината не гласуват, и пропорционалната избирателна система, която не дава предимство на първата политическа сила, а раздробява гласовете на хората. Такава е конфигурацията на нашата политическа система и според него, докато тя не се промени, ние ще продължаваме да виждаме всевъзможни коалиции, които при следващото НС обещават да бъдат още по-цветни.

"Ако се върви към обичайната практика в политиката да се правят следизборни коалиции за управление, които включват големите представителства на партии, единствената възможност за такова обединение е да се дръпнат назад лидерите. Политическият процес беше превърнат последните години в персонален", смята проф. Буруджиева.

Мнението на Василев е, че партия без лидер е нонсенс, защото в политиката винаги лидерът е важният, тя е лидерска битка. Българската политическа система не позволява на лидер да изпъкне, именно заради парламентарната форма на управление и заради мажоритарната избирателна система.

Той коментира и назначението на Деница Златева като директор на "Булгаргаз" и каза, че това показва, че служебното правителство има сериозни намерения да се справи с най-тежкото наследство от Кирил Петков – енергийната политика.

"Зимата настъпва и единственото решение, което може да се вземе, е незабавно преговори с "Газпром", за да може в България да има надежден източник на газ", твърди Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Между решаването на проблемите на хората и партийните страсти няма нищо общо. Не разбирам защо социолозите си мислят, че партиите с техните избори ще решат проблеми на хората. Те си решават своите собствени проблеми, както и на хората от партиите си. За това сега страстите са в реденето на листите.
6
2
 
3
 
! Отговори
по трудния начин преди 1 година
До Анонимен 2 Кви общи усилия бе,чоки!?Усилията се казват "мустафа с машинките"!Бойко си въобрази,че може да играе с краварите,ама не стана!Той послушно се оттегли,а те просто го наритаха!Сега гледа като прецицало бебе,ама вече е късно!Бойко е минало,лошото е че няма кой!
5
3
 
4
 
! Отговори
Василев е зависим преди 1 година
Този Слави Василев е син на мултимилионера комунист Васил Василев, собственик на Хладилния завод в София. Закупил го е за без пари 1994 г. с помощта на червените куфарчета и БКП. Притежава и други апетитни имоти откраднатии по същата схема от българския народ. Василев е дал цял етаж от хладилния завод на телевизията на БСП.Води и пропагандно комунистическо предаване в същата телевизия. Синът му доскоро беше съветник на пРезидента на Решетников Румен Радев. Това са хора зависими от БСП и Русия. Те работят срещу българския народ, в личен интерес и за БСП.
4
2
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
това не са партии а клубове по икон интереси и всички гледат устремено къмтраншовете от ес кои ще се докопа и ще разпределя и цир-ко-вете ще почнаттогава кои е жив само ще гледа
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпният едноличен режим на Тиквата се замени от диктат на шестокласниците, неадекватни инфантили...
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой говори за проблеми, хората искаха да махнат ГЕРБ и с общи усилия успяха.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали трябваше първо да махнем Бойко и после нещата щяха да се оправят. Те се оправиха за някои хора, а полезните едеоти си циклят пак на Бойко след 3 пъти избори