Регистрацията в ЦИК приключи: 24 партии и 7 коалиции ще участват на изборите

Росица Матева заяви, че в почти всяка листа има имена на починали хора
Обновена: 17 авг 2022 18:09 | 17 авг 2022 17:58, Нели Христова
42
Регистрацията в ЦИК приключи: 24 партии и 7 коалиции ще участват на изборите
Снимка: БГНЕС

"Във всяка подписка се намират имена на починали хора. Важното е да има 2 500 валидни подписа, ако са представени повече, проверката спира след тези 2 500. Когато не са достатъчни подписите, регистрацията ще бъде заличена", това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Общо 24 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите. В четвъртък ЦИК ще приключи проверката на всички подали документи и ако има някоя от подписките, в които не фигурират 2500 валидни подписа, формацията ще бъде заличена.

Следващият важен срок е 27 август. До тази дата само регистрираните от Централната избирателна комисия коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията – напускане на партия или включване на нова партия.

"Днес изтече срокът за регистрация на всички партии и коалиции. До 2 август регистрирана коалиция може да заяви промени в Централната избирателна комисия. Само в регистрирана коалиция могат да се включат партии или да напуснат. Законът дава възможност само за промяна в състава", каза тя пред Би Ти Ви.

"Обсъждали сме с министър Демерджиев провеждането на изборите и начините, по които изпълнителната власт ще съдейства на ЦИК. На нас ни е полезно всяко звено, което подпомага дейността на комисията, за да организираме честни и прозрачни избори. Ако има такова звено, ще се възползваме от услугите му, за да няма съмнения", коментира Матева по въпроса за сигурността на гласуването.

От ЦИК заявиха, че на 2 октомври ще се гласува със същия софтуер, с който се е гласувано и на предишните избори. Предстои да бъдат обновени данните за партиите.

"Машините са в частен склад от февруари 2021. Миналата година беше създадена междуведомствена комисия, беше ни предложено помещение от военното министерство, но военният министър отказа да го предостави. След това беше сключен този договор с частната фирма за наемане на помещението, докато държавата осигури такова. Достъпът до склада не е свободен, така че избирателите могат да бъдат спокойни", увери Росица Матева.

Говорителят на комисията заяви, че машините не могат да се манипулират, тъй като те нямат връзка с интернет и не са свързани помежду си.

"Софтуерът се инсталира машина по машина, след това те се запечатват с пломба и номерата на пломбите се описват. Когато машината пристигне в секцията се предава с протокол, от комисията проверяват машината. За да се въздейства по някакъв начин върху машините, трябва да се направи върху всички, което няма как да се случи", каза тя.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Колкозлобно иската Възраждане да е зад борда , какво толкова ви пречи, занчи е силна партия . Е, няма да се изпълни вашето желание, а ако това се случи, значи сте манипулирали изботите т.е. сте подправили книжата или казано фалшифицирали изборите.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мев ме интересува дали този път Виденов ще има топки да се ави самостоятелно. Единственият доказал, че работи за България.
22
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
На Радев краката са къси.Лъжите че са сигурни машините ще избият. Трябва Бойко Борисов да излезе и да каже как го правят.
21
1
 
7
 
! Отговори
МНОГО КАНДИДАТИ ! преди 1 месец
ИЗГЛЕЖДА Е МНОГО СЛАДКА ТАЯ РАБОТА ...
20
0
 
7
 
! Отговори
що така преди 1 месец
триеме ли , триеме ли ?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом Нели го е писала съм на повече от 100% сигурен, че е така и не може да е предмет на граматическа или мисловна грешка!
18
0
 
2
 
! Отговори
пак този преди 1 месец
Те повечето са учащи се, може да ги изберем да се учат на наш гръб.
17
0
 
4
 
! Отговори
Истински ИТ 2 от 2 преди 1 месец
ова е много сериозен въпрос - представете си, Милиардите на цяла една държава, под форма кой ще я умправлява, т.е. кой ще контролира тези Милиарди, да зависи от 3-4 частни лица със Софтуерният ключ - това е НеЛепо, но толкова е Интелекта на Масата, как да им обясниш повече! Завършил съм Информатика с 5.75 успех, имам изкарани няколко изпита по инфармационна сигурност и сигурност на данните!
16
0
 
14
 
! Отговори
Истински ИТ 1 от 2 преди 1 месец
тази Наивна Женица я слушах по ТВ-то: "Машините Нямали връзка с Интернет", т.е. за Нея това е Индикация за Сигурност - а аз да я Питам - Имат ли Машинити WiFi модул - ДА, имат ли Машините Bluеtooth модул - ДА, ами то всеки може през HotSpot на Телефона си да им пусне Интернет по всяко време. Обаче, това дори не е най-важното, по-важното е, че UEFI ключа на Софтуера, което е Софтуерният ключ е под Контрол на Частни Лица - е за каква Сигурност изобщо Говориме!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против регистрацията на 3 от партиите, които вчера подадоха документи с много подписи на починали хора. Не е вярно, че във всяка партия са намерени подписи на починали. Само в три партии, които вчера са подали документите. За това възникна и спор вчера между членовете на ЦИК.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе верно,ли Сидеров се бил регистрирал?!Сериозно????
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист Точно!При масово гласуване и Копейкин е твърдо зад борда.По рубладжийската-Евроком всеки ден събрани от кол и въже обясняват,че виждате,ли на българите им било писнало да гласуват?!
12
1
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
А иначе не решават ли пак те?Нали това казвам,щом с гласуване пак са те да опитаме нещо различно.Ще са нелегитимни ище бъдат под натиск.Иначе постонно ни навират тези избори!
11
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Еее...може и почерпка за вътрешни по една линия и екстри , Слави умее туй онуй
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6... Тогава ваклите ще решават вместо теб...
9
0
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Входовете на дискотеките са безплатни, само подпис трябва с една дата и от месец и половина, ето ви 5000 подписа на несъществуваща партия или коалиция, после се продават. 1 млн два милиона три милиона може до 20 млн ЕВРО, сладък бизнес
8
0
 
7
 
! Отговори
Сливен преди 1 месец
Тука един си е направил гаража на кафене,ама работи само за приятели от 22до 5ч.Та нощем обикновено месец и половина два преди избори организира курсове по ограмотяване.Цяла нощ се носят викове и крясъци.Голямо учене пада.След всеки един вот си купува апартамент.
7
1
 
8
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 месец
Избираме българската Ферхунде! Без колебание!
6
6
 
6
 
! Отговори
Изправи се.БГ преди 1 месец
.. има читави партии, но не са много.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една читава няма.Да променим България като не гласуваме на 2 октомври.Щом с партии не става промяната,да опитаме без тях!С партиите видяхме,накрая отзад е ДПС.