До урните на вота - само най-твърдите ядра, трудно ще се състави кабинет

Наблюдава се "пълен разнобой" в това коя партия с кого би управлявала
62
До урните на вота - само най-твърдите ядра, трудно ще се състави кабинет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се "пълен разнобой" в това коя партия с кого би управлявала, какво би предложила и по каква управленска формула и това е най-голямата опасност - до урните да отидат най-твърдите ядра, което неминуемо увеличава радикалния вот и прави още по-трудно съставянето на правителство. Това мнение изрази пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Още по темата

"При ниска избирателна активност както националистическите партии, така и тези, които са по-радикални – техният глас започва да тежи много повече, а крайни послания започват за придобиват много по-голяма тежест, измествайки други, много по-принципни различия. В ситуация на изключително голяма социална изнервеност, на нестабилност, в която витаят различни обществени страхове, е много лесно една ситуация да се преекспонира и да се превърне във фактор", посочи тя.

По сюжетите с енергията и войната като радикални разделителни линии довчерашните съюзници имат различни позиции, което допълнително обърква хората, отбеляза социологът.

"В едно партиите са съюзници, в друго са на радикално различни позиции. Това не способства за създаване на ясна линия, по която хората да определят своя вот", коментира Димитрова.

Избирателите на ПП и на БСП много ясно разчитат в действията на служебния кабинет ясна предизборна кампания и ясни послания, насочени и към двете партии, посочи в анализа си Боряна Димитрова, като се позова на социологически наблюдения и данни.

Служебният кабинет има задача да създаде баланс и умиротворяване, а виждаме обратното – налага се визия за по-дългосрочно управление, смята тя.

"Служебният кабинет се държи не като преходен кабинет, а като активен участник в предизборната кампания, което вече е на ръба на конституционните правомощия и задава най-малкото усещането, че се готви да остане по-дълго на власт", коментира Димитрова.

Според неяа президентското управление играе по два сюжета: по отношение на ПП – "аз ви създадох, но аз ще ви унищожа", а относно БСП – "вие ме създадохте, но аз ще ви унищожа".

Като голямата въпросителна за политическата ни система се очертава това "дали волно или неволно България няма да върви към ерозиране на партийно-политическата система и засилване на президентските правомощия", подчерта Боряна Димитрова. Тя нарече това сериозен урок за партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ами като не гласуваме, има реална опасност ДПС да вкарат повече от 60 депутати, че даже може и повече от 70. Защото турците гласуват под строй. Това ли искаме да стане? И Карадай да иска да става министър-председател?? Народе??
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще избирам някой да ме краде ли?? Назначават и съкращават, Мой с твой за да крадат!
51
2
 
1
 
! Отговори
Б б нн н. Н н н. Нн преди 1 година
До 51 _|_ Ами народа не вижда смисъл да избира крадци. Трябва на пропорционален принцип да се намалят депутатите. Например гласували половината хора - в парламента влизат половината депутати. Така е справедливо. . . . . . Абсолютно не си прав! Системата не е крива! Щом народа не усеща, че го лъжат, той си заслужава политиците! Докато не умрат балъците и купените гласове (знаете кои са) няма оправяне! А колкото по малко ходят да гласуват толкова повече ще се криво системата!
50
1
 
2
 
! Отговори
_|_ преди 1 година
Ами народа не вижда смисъл да избира крадци. Трябва на пропорционален принцип да се намалят депутатите. Например гласували половината хора - в парламента влизат половината депутати. Така е справедливо.
49
1
 
4
 
! Отговори
а как иначе преди 1 година
До Анонимен 4 Не може да те вземат от къра,и да те назначат за професор!Просто нещата не стават така!Един Мако Даков го направиха академик,а той милия така и не се научи да говори като човек!ДС си владеят държавата,и без лустрация няма промяна!
48
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Чакам мъжка постъпка от страна на Радев- да си признае, че е направил голяма грешка с бутането напред на ПП.
47
0
 
3
 
! Отговори
To6 преди 1 година
До Точен ТИ КЪФ СИ, НЕЩО ПО РАЗЛИЧНО ЛИ ???
46
7
 
7
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Ще гласувам за Възраждане. И те не са идеални, но не виждам друга пробългарска партия. ПП, ГЕРБ, че и БСП са изтривалки на ФАЩ.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувам за девойката от снимката. Голяма симпатяга.
44
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 1 година
Радев на съд. Той ни вкара в тия л...***, и ни нататрузи тези бездарници, какво се сниша сега?!
43
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
на тези избори ниска изб активност гласуват купените гласове и турците оттурция отиваме на избори 2023 г
42
5
 
4
 
! Отговори
радий преди 1 година
Много лесно ще се състави кабинет, защото ДпС си знае работата. Ще раздаде задачите и лакеите им бързо изпълняват.
41
9
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
ЗаГЕРБ ПОЛИТИКИ ЗА БЪЛГАРИЯ БОРИСОВ ДЪРЖАВНИК БОРИСОВ ПОЛИТИК БОРИСОВ ЛИДЕР БЪЛГАРИЯ Е ВАЖНА ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ РАЗВИТИЕ ПРОСПЕРИТЕТ СТАБИЛНОСТ ДЕМОКРАЦИЯ
40
2
 
17
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
В цял свят едни хора гласуват за други хора да им оправят проблемите и да ги водят към по-добър живот, но избраните оправят само себе си и хвърлят трохи на избралите ги.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Днес.БеГе вече са им превели парите да почнат с плашещите статии, защото явно знаят сценариите.
38
1
 
9
 
! Отговори
блуба преди 1 година
Да, наистина, защо пак тази цитират? Тя все се дъни по последните избори.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази *** пак говори каквото й е наредено. На миналите избори т.н социологически агенции тотално се провалиха и дадоха съвсем грешни резултати. И естествено тихичко се измъкнаха от ситуацията и никаква отговорност не поеха за грешните и подвеждащи прогнози, които направиха преди това. Грам не им вярвам!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
напротив, време е Боряна Димитрова да бъде изчистена от социологишта след като нагажда трети поредни избори и пак не иска да " да ги познае". Ще има промяна и сред социологическата проституция след трети октомври
35
9
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От край време некадърните се обединяват срещу кадърния и го изолират. Това е и единствения им шанс да просъществуват. Видя се за 12 години как България с малки стъпки се движеше напред и как за 7 месеца с големи стъпки поехме назад към миналите десетилетия.
34
6
 
3
 
! Отговори
блуба преди 1 година
Ами щом пък е позволено да си казваме кой за кого ще гласува, аз ще гласувам за партия МИР.