Има 7 жалби и 66 сигнала в изборния ден, има ли унищожен вот?

32 секции са преминали на хартиено гласуване
2 окт 2022 18:51, Нели Христова
25
Има 7 жалби и 66 сигнала в изборния ден, има ли унищожен вот?
Снимка: БГНЕС

Избирателната активност към 16,00 часа е 25,58%. Най-висока е в 23 МИР София - 33,95%, а най-ниска - в Кърджали - 19,72%.

"Същия процент избирателна активност сме имали на изборите на 14 ноември за народни представители към 16,00 часа - 25,58%, независимо, че броят на избирателите и гласувалите тогава и сега е различен", каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Още по темата

7 жалби и 66 сигнала са постъпили до 17:30. Всички са обработени. Голяма част от тях са за нарушения в социалните мрежи и работата на СИК. За нарушение от подателите се смятат опашките пред секциите, както и за недопускане на наблюдатели в изборното отношение.

Установени са нарушения в три сайта за публикуване на предварителни резултати.

"За още четири машини постъпи информация. За две от тях в Пловдив-град РИК е взела решение да се преустанови машинното гласуване и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини", каза още Матева. Другите две са в Стара Загора и Пазарджик.

Общо 32 са секциите, преминали на хартиено гласуване. 11 от тях са заради неработещ четец на смарткартите. Има и проблеми с принтерите, както и случаи, в които машината изобщо не е стартирала.

Всички 755 секции извън страната са заработили. Гласуването приключва в Азия. След час затварят избирателните секции в Турция. Няма сведения за тежки нарушения извън страната. Общо регистрирани от ЦИК са 5.

Заменянето на членове на СИК бе най-сериозният проблем за изборите в чужбина.

"При нас не е пристигнала такава информация и такъв сигнал. Не би трябвало техникът да може да каже дали се е изтрила информацията. Ако машината работи и има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20,00 часа. А ако не може - ще се преброят контролните разписки, ще се попълни съответният протокол КР и ще се установи резултатът от гласуването преди 11,00 часа от контролните разписки", каза относно информацията, че в Харманли има дефектирала машина, която е изтрила гласовете на хората преди 11,00 часа.

Четири сигнала са пристигнали за една и съща секция в квартал "Младост" в София. Проблемът е бил, че отпред са се образували опашки. Затова от ЦИК препоръчаха при следващи избори избирателният списък да се раздели. Подобен казус е имал и при предишни избори в същата секция.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боко ги отнесе като куцо пиле домат
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разликата между ГЕРББ и ПП няма да е повече от 2 процента. Едните са токсини, другите желани. Едните ще отидат в затвора, другите ще правят коалиция. Първо обаче ще се напия че пу тките от итн са си отишли
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Споко. Радев илюстрира диверсификацията с Шекспир: "Всичко е добре, когато свърши добре". Променя се газовата карта на Европа. До дни, дори до часове ще се освободим от руската зависимост, България ще се депутинизира, газта ще потече изобилно в ЕС и на запад отново ще заживеят като самодоволни и оядени западняци а ние свободно ще пътуваме при тях да им работим в кланиците и да им мием rъзовете. Гласувайте дебе, промяната, бойко и там такова.
16
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Мене най ме кефи да ме оправят новите, младите хора, децата на промяната, родени през 80-те и 90-те години. Които нямат общо с демоните на комунизма и на миналото. С езици, добре облечени, симпатични, усмихнати, с Харварт може нещо Кембрич или Оксфорт такова.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много депресиращо, направо ми идва да си купя еднопосочен. Пълно безхаберие от страна на о(в)ществото, никаква трезва мисъл.
14
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
защо продължава да се позволява на някакви с български лични карти неговорещи , непишещи ,неразбиращи български език , даже неродени в България и не живеещи тук да гласуват ??? защо им се издават български лични карти ?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По БНТ гледам пълно с неграмотни, който не могат да прочетат за кой да гласуват. Просто не е истина, как такива хора ще ми определят съдбата.
12
1
 
2
 
! Отговори
паролата преди 2 месеца
Дневникът е промемен! Дневникът е промемен! Дневникът е промемен!
11
2
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Навсякъде, където мафията вкара хартиени бюлетини трябва да има сериозни наказания. Незабавно опандизване на всички сик и писане на показания защо и как са повредили машините
10
2
 
3
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 2 месеца
Анулирвайте този цирк на престъпници. Народа не иска никой от тях да го управлява, иска ги в затворите
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувахте ли?
8
1
 
3
 
! Отговори
Хмм... преди 2 месеца
Ами с машини или с хартиени бюлетини опорочаване, саботиране и купуване на гласове винаги е имало и ще има и за напред! Нищо ново и нищо различно от предни избори. Само дето е трагично като факт как със всеки нов избор избирателната активност сред народа намалява.
7
2
 
11
 
! Отговори
Продажници преди 2 месеца
На народа му дойде до гуша!!! 30 години цирк !!! 30 години ни крадът и обиждат!!!
6
8
 
1
 
! Отговори
Четин преди 2 месеца
оспех на Амед Ага и депесето да води балгариа кам работа и пари да има
5
1
 
4
 
! Отговори
Северно Македонец преди 2 месеца
Поздравувам Сите Булгари с Ново Провителство на Тик Вун, Дога Ага и Херу Мустафа!
4
4
 
4
 
! Отговори
Не Вярвам преди 2 месеца
на Резултата - Машините са 100% мунипулирани, НЕ Вярвам, че Българите с Оглед Ситуацията в Страната и около Нас Наистина Решиха да са СамоУбийци с Вота си!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Линч за цинцарова. Тази нарече народа мижав. Направил мижави избори. Линч. Да обясни защо обижда народа
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължават опитите на Кирил Петков да фалшифицира изборите!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С избори не става Промяна. Трябва Революция и Гилотина, те отдавна са го измислили хората. Ето нали виждате, избирахте, избирахте и пак си избрахте същите клоуни, рапъриФатмаци и чалгари да ви управляват.