Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Плешивия преди 1 година
Удри сирениьеее
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, спираш да купуваш, не ядеш кашкавал един месец и спекулантите ще изгинат, а за Коледа кашкавалчето ще е по 15 лв макс. Има едно "Ноооооо" , в Бг няма единство дори между братя, камо ли за сплотеност на нацията.
141
1
 
0
 
! Отговори
дрът комун яга преди 1 година
най-накрая мандрите са наши, купуваме евтино мляко от пролетариата и продаваме пре скъп продукт на враговете на народа, на народа де. Да живее дружбата с Москва , Кремъл и великия вожд, както и да се казва
140
0
 
5
 
! Отговори
2 литра мляко преди 1 година
Купувам 2 литра истинско мляко за 4лв, а във Фантастико на пастьоризирания бълвоч му искат 6.50 за 2 литра. Нема спекула, ич.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно нашите сиренари имат трудности да внасят украинско сухо мляко, но пък палмовите мазнини не смятам, че ги затрудняват. Наистина това е спекулация, или са се картелирали. Да се направи свободен внос отвън и без повече приказки как щяло да умре "родното" производство. Кое му беше родното? Сухото мляко? Колко животни гледаме? При липса на животновъдство, мляко и сирене ще правим? Между другото в гръцко и тока е по-скъп и петрола не е по-евтин, нали уж, заради скъпата енергия дигат тук цените, а
138
1
 
6
 
! Отговори
спекуланти преди 1 година
Ами да растат. Съседите ще облажат. Преди 10 дни - от Гърция, купих КОЗЕ сирене, по 10 евра/кг- чудесно. В суперите кравето им идва към 18 лв, те и тук са толкоз в момента, но поне знаеш, че е мляко, не заместители!От Турция по 10-12лв/кг и то тук, в БГ. А там си идва още по на сметка. И сега като почне един вой от разни "млекари", по почина на "зърнарите" колко им е отровно млякото и с какви хербициди им е пълно сеното, с което хранят крави и овце.. Млекарите нямат комбайни, как ще дойдат в С
137
3
 
8
 
! Отговори
БАНАНИ НАЛИ ИМА преди 1 година
До Анонимен КОЛКОТО ПОВЕЧЕ БАНАНИ ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДЕМОКРАЦИЯ И НОВИ ЦЕНИ . ДРЪЖТЕ СЕ !
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, Асан, Бойко и кампания продадоха България на севмакедонците за жълти стотинки, как не ги е срам.
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНали ги нема вече и Киро и Асан? Що не станА бензина 2 лева?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирете си сирене в домашни условия, като отлкова знаят да спекулират.
133
1
 
11
 
! Отговори
Спекула преди 1 година
Сиренето да не би да се прави с Газ? Или кашкавала? Колкото до транспорта - бензина пада.
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христо Иванов е най-голямата подметка, която съм виждал в политиката ни досега. Това е п-о-д-човек. БУКВАЛНО!!!
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много успокоителна новина! Едва ли не, все още има накъде да копаем дъното. БРАВО ОКУРАЖИТЕЛИ!!!
130
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте пак за киро и асан !
129
0
 
5
 
! Отговори
169 преди 1 година
и не само в гърция, и в Ирландия е 1.20 , ама хората работят с евро там и не могат разни измислени бизнесмени да доят хората както си искат
128
0
 
11
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
В Гърция литър мляко е 1,20 евро. Без промоции.Там явно фуражът е по-евтин, или токът...Или заплатите им са по-ниски?Цената е по-ниска из почти цяла Европа. На картел мирише работата.
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадливите и лъжливи комунисти от ПП, БСП и ДБ оправиха всички плиткоумници в България. ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХ Радвайте се на промяната! Кашкавал по 30 лв. и сирене по 20лв!!! ХАХАХАХХАХАХАХАХХАХ
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските търгаши а германците и французите не са.Мениджърите на суперите определят ценовата политика не производителите.Сега зарибяват клиенелата за да го опиташ, ще ядеш по-евтино вносен ементал и френско сирене,утре като няма вече българско ще ти го продадат двойно,
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно това, което написах е много революционно и затова неграмотниците го изтриха! А то беше, че ако имахме икономиката на Германия нямаше да задаваме такива въпроси! Нарича се на немски Volkswirtschaft! Лъжат, мажат, трият!
124
12
 
1
 
! Отговори
Бюро крад преди 1 година
Слава Украина